In urmă cu un an am trecut în revistă anunțurile unor firme din China cu privire la începerea vânzărilor europene într-un articol intitulat: Cumpărătorii europeni și mașinile electrice „made in China”.
Întâmpinată cu mult scepticism, posibilitatea ca autovehiculele electrice produse în China să devină o opțiune consistentă pentru clienții europeni s-a adeverit mult mai repede decât am anticipat. In loc de presupuneri, opinii și controverse, după un an avem cifre concrete de înmatriculări, care dovedesc că importurile din China sunt o realitate astăzi.
Ba chiar mai mult, anumite modele produse în China sunt în vârful preferințelor clienților europeni, indiferent dacă privim la gama low cost, unde cel mai bun exemplu este febra Spring din Romania, la Model 3 SR+, varianta electrică cu cel mai mare număr de înmatriculări în Europa, sau Polestar 2 și BMW iX3 în segmentul premium.
Pe baza statisticilor cumulate alcătuite de eu-evs pentru 2021, înmatriculările modelelor made in China pe cele mai mari piețe europene sunt după cum urmează:
1. Tesla Model 3 – total înmatriculări 26.960
Tesla nu disecă statisticile livrărilor în funcție de variante, dar este suficient de știut ca modelul SR+ este livrat din Shanghai, în timp ce Dual motor și Performance vin din Fremont, California. Până la lansarea producției la Giga Berlin vor mai trece câteva luni agitate, pline de controverse, opoziție înverșunată și procese de tot felul.
Cu toate acestea Tesla nu pare de oprit în Germania și chiar dacă primele produse locale vor fi din gama Model Y, în decursul anului viitor Model 3 se va asambla la Gruenheide, diminuând nevoile de import din China.
2. Polestar 2 – total înmatriculări 4702

Produs doar în China, Polestar 2 câștigă încrederea unui număr tot mai mare de clienți europeni, pornind din Scandinavia, unde marca este cunoscută din perioada competițiilor și înnobilării unor modele Volvo.
3. MG ZS – 2083



Pe lângă deja cunoscutul MG ZS, care este un succes comercial al firmei SAIC în Europa, anul acesta au început livrările pentru primul combi electric MG – 5, o specie pe cale de dispariție sub atacul SUV-urilor de pretutindeni.
4. BMW iX3: 2011

Destinat în principal îndeplinirii cotei de vânzare NEV (new energy vehicle) din China, peste 2000 de exemplare și-au croit drumul spre Europa, fiind deocamdată singura alternativă BMW la veteranul i3.
5. Dacia Spring: 702

Spring rotunjește oferta de modele cu preț accesibil, plasate sub actuala vedetă electrică europeană Zoe și împreună cu Twingo ar trebui să atragă un număr tot mai mare de automobiliști pe calea electromobilității accesibile, semnalizată de Renault prin utilizarea mărcii Dacia pentru modelul Spring made in China.
Este ușor de observat că între primele cinci modele livrate pe piața europeană, doar MG ZS este produs de o firmă chinezească, SAIC – Shanghai Automotive. Celelalte vin de la JV-uri ale unor firme globale cu producători locali, cu excepția Tesla, singura firmă auto străină fără partener chinez autorizată sa producă în China.
In continuarea clasamentului din 2021 apar furgonetele utilitare, pentru care costul de achiziție și exploatare este mai important decât locul de asamblare, dar și primele modele ale ambițioaselor startup-uri chineze, susținute financiar de autoritățile de la Beijing sau cele locale.
6. Maxxus Euniq – 240
7. Xpeng G3 – 216
8. Aiways U5 – 115
9. BYD ETP3 – 102
10. Maxxus EV80 – 59
Deocamdată, în statisticile europene apar doar două NIO ES8 și câte un exemplar al unor startup-uri mai puțin cunoscute. Ținând cont că producția viitoarelor modele Smart și MINI electrice a fost mutată din Europa și este în curs de pregătire în China, vom reveni la statistica importurilor după finalul anului.
Lectură recomandată pentru a înțelege mai multe detalii despre amploarea ofensivei auto made in China:
- Cumparatorii europeni si masinile electrice „made in China”
- Lectii din China pentru epoca de dupa COVID19

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.