Skoda Citigo după un an și peste 7.000 km

In urmă cu o lună, Wiwi ne povestea despre experiențele acumulate cu Skoda Citigo în primul an. A venit timpul pentru statisticile unui caz de utilizare ideal pentru un automobil mini electric, cel al navetei zilnice din zona peri-urbană, alcătuite pe baza informațiilor comunicate de proprietari începând cu 15 iunie 2020.

Condusă alternativ de Doina și Wiwi, Skoda Citigo înregistrează în câmpia bănățeană valori foarte bune de consum, chiar dacă în sezonul rece, regenerarea limitată și consumul secundar pentru climatizare a împins ocazional câteva valori maxime în apropiere de 16 kWh/100 km.

Nimic deosebit în aceste valori de iarnă, după cum indică comparația cu informațiile comunicate de Marius cu e-Up din zona Câmpina.

Adăugând la statistici alt model mini, care circulă tot în Timișoara, avem o imagine mai clară a pierderilor înregistrate la încărcare, care sunt incluse în valoarea „consumului” comunicat pentru Smart-ul Klarei.

Cu toate că din punct de vedere ingineresc Citigo și e-Up sunt extrem de asemănătoare, două deosebiri esențiale definesc costurile cu energia electrică:

  1. Modul de utilizare – în timp ce Wiwi și Doina au parcurs un singur drum mai lung în februarie, Marius a alergat buburuza aproape în toată țara, povestindu-ne aventurile sale electrice pe clisura Dunării, drumurile de iarnă la Iași și călătoria pe litoral, pe lângă cele două participări la ElectRoMania (Păltiniș-Sibiu).
Gaura neagră din grafic reprezintă cele 47 de zile cât timp Citigo a așteptat o piesă de schimb în service

2. Modul de încărcare – Citigo beneficiază de garaj dotat cu priză casnică, de unde încarcă ori de câte ori este nevoie, la început cu 0.64 lei/kWh, iar după scumpire cu 0.75 lei/kWh.

E-Up este parcat în fața blocului și Marius încarcă la stații publice, unde mai beneficiază de electroni gratuiți, care au redus cheltuielile cu energia electrică la o valoare de 1.31 lei/100 km pentru primul an de utilizare.

Pentru Go-e, cum este răsfățat Citigo în familie, bilanțul primului an este:

  • parcurs total: 7006 km
  • consum mediu: 11.2 kWh/100 km
  • costuri medii cu energia eletrică: 7.49 lei/100 km + 15% pierderi de încărcare (estimat)
    • iunie 2020 – ianuarie 2021: 4895 km cu 11.8 kWh/100 km și 0.64 lei/kWh -> 7.55 lei /100 km
    • februarie – iunie: 2111 km cu 9.8 kWh/100 km și 0.75 lei/kWh -> 7.35 lei/ 100 km

Poate vă amintiți de bilanțul lui Marius după primul an pentru VW e-Up:

În acest prim an, am parcurs 19.336 km, consumând 2313 kWh. Rezultă un consum mediu total de 11.96 kWh/100 km

Cu toate că au fost utilizate în două zone geografice cu relief și climat diferit, că buburuza a fost parcată sub cerul liber și a colindat țara în lung și lat, diferența consumului mediu după primul an a fost de doar 6.8%.

In schimb, cheltuielile pentru energia electrică diferă considerabil, cât timp Marius mai poate beneficia de încărcarea gratuită la anumite stații publice.

In concluzie, confortul încărcării acasă are un preț, pe care cei ce au posibilitatea îl achită cu plăcere, pentru comoditate și siguranța rezervei de electroni (80% recomandat, dacă nu urmează un drum lung în aceeași zi), din fiecare dimineață.

Drum bun mezinelor echipei în cel de al doilea an electric și felicitări Klarei pentru cel de al treilea an alături de Smart Forfour!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.