Lectii din China pentru epoca de dupa COVID19

Dupa primele doua luni ale anului, in care industria auto din China a fost practic inchisa, statisticile de inmatriculare din martie ajuta la intelegera preferintelor clientilor in epoca de dupa pandemie.

Dincolo de vanzarile pe piata locala, impactul global al intreruperii lantului de aprovizionare cu piese produse in China, a dus la inchiderea unor linii de asamblare in Europa si SUA.

Pe masura ce economia chineza revine la „noul normal”, clientii chinezi, cu planuri de achizitie a unui automobil nou in 2020, dovedesc ca viata de dupa pandemie isi reia ritmul si interesul pentru automobile electrice se mentine, cu ajutorul subventiilor prelungite de autoritati pentru inca doi ani.

Deocamdata progresul se masoara prin „diminuarea pierderilor”, caz in care o scadere a vanzarilor cu 51% in martie este un semn incurajator fata de minus 65% din februarie.

Ma pregatesc cu o doza extra de rabdare, sa citesc titlurile bombastice despre „prabusirea electrica din China”, „abisul in care cad visele de electrificare”, etc. si mai ales oportunitatea de a continua atacurile impotriva Tesla, care „a indus lumea auto in eroare” si „a fortat industria sa investeasca miliarde” pentru a incerca sa tina pasul cu inovatiile pe patru roti din California.

Cu petrolul la preturi nemaiintalnit de joase, este posibil ca o serie de cumparatori in cautarea doar a avantajelor economice aduse de utilizarea unor vehicule electrice, sa renunte la „aventura” achizitiei noii tehnologii, fiindca poluarea cu gaze de ardere este … problema altcuiva.

Lectii din China

La o analiza mai profunda, vom descoperi mai multe semne pozitive:

  1. Datorita caderii mai puternice a inmatricularilor de automobile echipate cu motoare clasice, rata de penetrare pentru automobile electrice si hibrizi plug-in a fost 5.7%, MAI MARE decat cea inregistrata la sfarsitul anului 2019 (5.5%)
  2. Preferintele cumparatorilor s-au orientat spre automobile 100% electrice (BEV), care in prezent reprezinta 4.8% din totalul inmatricularilor de masini noi in China, hibrizii plug-in fiind categoria cu o reducere majora.
Sursa: grafica InsideEVs pe baza informatiilor furnizate de EVsales

Asa cum am atras in repetate randuri atentia, vanzarile din prima jumatate a anului 2019 si in special din primul trimestru de anul trecut, au fost „supra-alimentate” in China de grija eliminarii subventiilor incepand cu 1 iulie. Prin umare comparatia cu nivelul artificial de inalt din trimestrul I 2019, trebuie analizata in detaliu, altfel scaderea cu 51% poate genera concluzii false.

Topul modelelor

Din topul modelelor vandute in primul trimestru sunt multe lectii de invatat pentru industria marilor elefanti globali. Dincolo de plansetele continue despre protectia producatorilor locali pe piata chineza, Tesla a dovedit cu Model 3, ca atunci cand produci un automobil performant si atractiv, clientii vor veni in numar mare. Fabrica Tesla din Shanghai este in extindere pentru asamblarea noului Model Y.

In SUA, Model 3 este pe cale sa fie depasit de noul Model Y

Dominatia Model 3 pe piata chineza, la fel ca pe cea globala, dar mai ales intarzierea lansarii unor modele electrice de catre marile grupuri auto, a incurajat alte startup-uri cu ambitii mari sa plaseze modele in topul celor mai bine vandute automobile electrice, pe cea mai mare piata din lume.

Pe locul sapte, cu 3643 de inmatriculari in primul trimestru, s-a plasat NIO cu SUV-ul E6 iar pe locul noua, Weltmeister („campionul mondial” in limba germana) cu modelel EX5. Daca BYD – „build your dreams” vi s-a parut un nume curajos pentru o firma auto, atunci ce sa zicem de Weltmeister – „campionul mondial”?

Alta evolutie interesanta din primul trimestru in China, este plasarea pe locul cinci si sase a doua modele electrice produse de SAIC (Shanghai Automotive) sub foste branduri britanice MG si Rover (Roewe), achizitionate cu mai bine de un deceniu in urma de la defuncta industrie auto britanica si transformate in varful de atac a pietelor internationale.

MG e-ZS este un SUV compact care a inregistrat primele succese dupa introducerea in Marea Britanie, Olanda, Israel si este pe punctul unei extinderi rapide in Europa.

Modelul combi MG 5 electric pentru Europa, este denumit Roewe EI5 in China

Cel de al doilea model, un „combi”, „wagon” sau „estate”, cum sunt denumite masinile spatioase cu care isi plimba bunicii nepotii, va veni cat de curand pe piata europeana si va incerca sa descopere daca SUV-urile au acaparat total piata acestui segment electric, sau daca mai este loc si pentru „combi”, bunul prieten de concediu al generatiilor trecute.

Semnalul clar transmis de industria auto chineza in epoca DC (dupa COVID), este ca oriunde in lume producatorii locali vor lasa o nisa descoperita, mai multe modele chinezesti se vor grabi sa umple golul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.