Cumpărătorii europeni și mașinile „made in China”

In mai multe ocazii am discutat o posibilitate controversată de o parte a celor interesați de mobilitatea electrică, despre iminentul „atac” al pieței europene de către producătorii din China.

Semnalul clar transmis de industria auto chineză în epoca DC (dupa COVID), este că oriunde în lume producătorii locali vor lăsa o niță descoperită, mai multe modele chinezești se vor grăbi să umple golul.

Lecții din China pentru epoca de după COVID 19

Probabil că cei doi ani petrecuți, cu mai bine de un deceniu în urmă, la Shanghai, într-o industrie auto aflată atunci la început de expansiune globală, m-au ajutat să înțeleg cât de bine coordonate sunt mișcările majore ale principalilor actori din industrie, de viziunea ambițioasă de dominare a piețelor internaționale. Mai întâi cele în formare din Asia de Sud Est, America de Sud și Africa, apoi ținta era orientată spre Europa.

NIO ES8 (șapte locuri)

In primul rând, alinierea standardelor GB din China cu cele ECE aplicate în Europa, face posibil ca un automobil proiectat pentru piața chineză să poată fi exportat în Europa cu minime modificări. Nu acleași lucru se poate spune de modificările necesare îndeplinirii standardelor FMVSS din SUA.

După câteva încercări timpurii ratate în perioada 2005-2007, care au atras suspiciunea pentru modele „made in China”, industria chineză s-a regrupat în așteptarea momentului favorabil de atac, într-un domeniu în care guvernul chinez a investit masiv, prin subvenții acordate industriei și cumpărătorilor în ultimii 20 de ani: autovehicule electrice.

Xpeng P7

De mulți ani China este furnizorul principal de materii prime, în special litiu rafinat, dar și principalul furnizor de acumulatori. Nume ca BYD și CATL sunt permanent în atenția presei internaționale, iar recenta asociere cu Tesla și „acumulatorul de un milion de mile„, pare să reverse peste CATL o parte din excesul de atenție, bună și rea, de care se bucură Tesla.

Noul „Drum al Mătăsii”

Odată cu finalizare căii ferate ce leagă China de țările din Asia centrală și de vest și se continuă în Europa, parte a proiectului Drumul Mătăsii, ediția secolul XXI, livrarea unui lot de automobile s-a scurtat la doar două săptămâni, reacția la cererea de vehicule electrice fiind foarte rapidă.

Aiways U5

In timp ce executivii europeni încă se amagesc că „nu ar exista cerere” pe o piață înfometată cronic de modele electrice performante și atractive ca preț, cei chinezi au primit semnalul de atac, într-un moment de slăbiciune și degringoladă în lanțul de aprovizionare cu piese de schimb din Europa, cauzată de închiderea industriei, parțial în lunile martie și mai și o lună aprilie moartă.

Subvenții majorate pentru vehicule electrice în Germania și Franța

In paralel, guvernul german și celfrancez au semnalizat că redresarea economică în industria auto va fi bazată pe automobile cu emisii zero, ridicând subvențiile pentru vehicule electrice și majorând impozitele pentru SUV-urile tot mai opulente, lansate de industria dornică de profit în detrimentul oricărei griji legata de utilizarea rațională a resurselor limitate ale planetei.

Cele două lovituri dure cauzate de pandemie și de deciziile politicieni, aparent adverși modei din industrie de a produce monștrii tot mai mari, vin după seria de legi mai vechi, legate de interzicerea vânzării vehiculelor cu motoare cu ardere internă, ce păreau atunci într-un viitor îndepărtat.

In realitate, exemplul Norvegiei, unde interdicția intră în vigoare în 2025, dovedește că o mare parte a clienților se reorientează spre vehicule electrice cu mult înainte de termenul limită, din numeroase motive, printre care unul important este pierderea valorii de revânzare a unui automobil echipat cu motor termic după 2025.

Cu siguranță o încurajare substanțială pentru numeroase startup-uri chineze dedicate producției de vehicule electrice vine și de la faptul că în doar 17 ani Tesla a devenit cea mai valoroasă companie auto din lume, producând doar automobile electrice, fiind apreciată de investitori după criteriile aplicate firmelor de tehnologie, nu a celor ce produc automobile.

Exemplul SAIC și MG ZS

Doua articole publicate de Automotive News în ediția chineză și europeană subliniază iminentul val de produse auto electrice ce vine din China spre Europa.

Cu toate că SAIC – Shanghai Automotive a achiziționat firma britanică MG în 2005, succesul pe piața europeană s-a lăsat așteptat până în primul trimestru al anului 2020, când SUV-ul MG ZS electric a acaparat 2% din vânzările din Europa ale producâtorului chinez.

Pe teren (oarecum) propriu, MG ZS a atins 10% din vânzările de vehicule electrice din Marea Britanie în primul trimestru, fiind pe locul trei după Tesla Model 3 și Nissan Leaf, cel din urma produs în Marea Britanie.

Pentru marca MG, modelul electric ZS a reprezentat 39% din vânzările în Europa, succesul pe piața britanică generând energia și încrederea necesară expansiunii în Franța, Italia, Norvegia și Olanda.

Acest succes rapid, în doar câteva luni de la începerea vânzărilor, a atras atenția executivilor francezi de la Renault, care avertizează:

Vom întampina o competiție feroce atât din interiorul, cât și din exteriorul Europei. Suntem datori să redresăm industria auto cât mai rapid, pentru a fi capabili să opunem rezistență noilor jucători pe piața europeană.

Jean-Dominique Senard, preșidentele Renault în timpul unei audieri cu legislativul francez, joi 11 iunie

Lansări noi de produse made in China în 2020 și 2021

Noile modele produse în China, ce au ajuns în Norvegia în timp ce industria europeană era în lock down-ul cauzat de pandemie, nu mai pot fi trecute cu vederea sau ignorate. Publicul norvegian cumpără modele electrice made in China în număr tot mai mare, începând cu MG ZS, în așteptarea noilor modele de la BYD, Polestar, Xpeng și Aiways anunțate pentru acest an.

In special livrarea primului lot de 500 SUV-uri Aiways U5 pe insula Corsica, pare să îngrijoreze executivii francezi:

Există numeroase startup-uri în China dedicate producției de automobile electrice, inclusiv cel ce testeaza SUV-uri în Corsica, pentru a verifica reacția publicului local și a vizitatorilor, apoi se vor întinde în toată Europa.

Jean-Dominique Senard, președintele Renault în timpul unei audieri cu legislativul francez, joi 11 iunie

Acordul dintre Aiways și Hertz, pentru utilizarea SUV-urilor U5 în cadrul serviciilor de închiriere pe insula cu un număr ridicat de vizitatori din întreaga Europa, nelinistește profund executivii de la Renault.

JAC S2

BYD revine în Europa anul acesta cu SUV-ul Tang și JAC se extinde în Italia, în timp ce Byton a amânat lansarea vânzărilor pentru SUV-ul M-Byte cu un an, pentru 2021.

BAIC – Beijing Automotive va lansa o marca nouă, Arcfox, dedicată pentru Europa, dar anunțul făcut de președintele BAIC, Xu Heyi, nu precizează data începerii vânzărilor europene.

In segmentul premium, NIO a amânat lansarea pe piața europeană pentru 2021, dar Polestar declară că este gata să înceapă livrările conform planului inițial, în luna august, pentru mult așteptatul model 100% electric Polestar 2.

Oportunități ideale

Aprobarea unor subvenții și mai generoase din partea guvernelor europene, combinate cu reținerea sau incapacitatea lansării la timp a noilor modele electrice de către producatorii europeni, crează condiții ideale pentru vânzarea de vehicule electrice made in China pe piața europeană.

Rămâne de văzut dacă o noua generație de cumpărători a uitat eșecurile dezastruoase ale primului val chinez din 2005 – 2007, terminat odată cu rezultatele testelor la impact efectuate în Europa cu modele de la Great Wall, Qoros Auto și Brilliance.

Cu o capacitate de producție de două ori mai mare (circa 40 milioane) decât vânzările actuale pe piața din China (aproximativ 20 milioane), industria locală este în căutare agresivă de noi piețe de desfacere. Dacă un cap de pod european va fi clădit cu ajutorul automobilelor electrice, pornind din Norvegia, o piață neutră foarte receptivă la mașini electrice, vom afla cu certitudine în următorii cinci ani.

Alte articole recente legate de apariția modelor made in China pe piața europeană:

2 Responses

  1. Marcel Banu spune:

    De retragerea Renault și, implicit renunțarea sau amînarea proiectului Dacia Spring, nu se mai știe nimic ?

  2. Dan Boboescu spune:

    De indata ce vom avea informatii verificabile vom reveni. Deocamdata sunt doar presupuneri si speculatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.