Cumparatorii europeni si masinile electrice „made in China”

In mai multe ocazii am discutat o posibilitate controversata de o parte a celor interesati de mobilitatea electrica, despre iminentul „atac” al pietii europene de catre producatorii din China.

Semnalul clar transmis de industria auto chineza in epoca DC (dupa COVID), este ca oriunde in lume producatorii locali vor lasa o nisa descoperita, mai multe modele chinezesti se vor grabi sa umple golul.

Lectii din China pentru epoca de dupa COVID 19

Probabil ca cei doi ani petrecuti, cu mai bine de un deceniu in urma, la Shanghai, intr-o industrie auto aflata atunci la inceput de expansiune globala, m-au ajutat sa inteleg cat de bine coordonate sunt miscarilor majore ale principalilor actori din industrie, de viziunea ambitioasa de dominare a pietelor internationale. Mai intai cele in formare din Asia de Sud Est, America de Sud si Africa, apoi tinta era orientata pe Europa.

NIO ES8 (sapte locuri)

In primul rand, alinierea standardelor GB din China cu cele ECE aplicate in Europa, face posibil ca un automobil proiectat pentru piata chineza sa poata fi exportat in Europa cu minime modificari. Nu acleasi lucru se poate spune de modificarile necesare indeplinirii standardelor FMVSS din SUA.

Dupa cateva incercari timpurii ratate in perioada 2005-2007, care a atras suspiciunea pentru modele „made in China”, industria chineza s-a regrupat in asteptarea momentului favorabil de atac intr-un domeniu in care guvernul chinez a investit masiv, prin subventii acordate industriei si cumparatorilor, in ultimii 20 de ani: autovehicule electrice.

Xpeng P7

De multi ani China este furnizorul principal de materii prime, in special litiu, dar si principalul furnizor de acumulatori. Nume ca BYD si CATL sunt permanent in atentia presei internationale, iar recenta asociere cu Tesla si „acumulatorul de un milion de mile„, pare sa reverse peste CATL o parte din excesul de atentie, buna si rea, de care se bucura Tesla.

Noul „Drum al Matasii”

Odata cu finalizare caii ferate ce leaga China de tarile din Asia centrala si de vest si se continua in Europa, parte a proiectului Drumul Matasii, editia secolul XXI, livrarea unui lot de automobile s-a scurtat la doar doua saptamani, reactia la cererea de masini electrice fiind foarte rapida.

Aiways U5

In timp ce executivii europeni inca se amagesc ca „nu exista cerere” pe o piata infometata cronic de modele electrice performante si atractive ca pret, cei chinezi au primit semnalul de atac, intr-un moment de slabiciune si degringolada in lantul de aprovizionare cu piese de schimb din Europa, cauzata de inchiderea industriei partial in lunile martie si mai si o luna aprilie moarta.

Subventii majorate pentru vehicule electrice in Germania si Franta

In paralel guvernul german si francez au semnalizat ca redresarea economica in industria auto va fi bazata pe automobile cu emisii zero, ridicand subventiile pentru vehicule electrice si majorand impozitele pentru SUV-urile tot mai opulente, lansate de industria dornica de profit in detrimentul oricarei griji legata de utilizarea rationala a resurselor limitate ale planetei.

Cele doua lovituri dure cauzate de pandemie si de deciziile politicienilor, aparent adversi modei din industrie de a produce monstrii tot mai mari, vin dupa seria de legi mai vechi, legate de interzicerea vanzarii vehiculelor cu motoare cu ardere interna, ce pareau atunci intr-un viitor indepartat.

In realitate, exemplul Norvegiei, unde interdictia intra in vigoare in 2025, dovedeste ca o mare parte a clientilor se reorienteaza spre vehicule electrice cu mult inainte de termenul limita, din numeroase motive, printre care unul important este pierderea valorii de revanzare a unui automobil echipat cu motor termic dupa 2025.

Cu siguranta o incurajare substantiala pentru numeroase startup-uri chineze dedicate productiei de vehicule electrice vine si de la faptul ca in doar 17 ani Tesla a devenit cea mai valoroasa companie auto din lume, producand doar automobile electrice, fiind apreciata de investitori dupa criteriile aplicate firmelor de tehnologie, nu a celor ce produc automobile.

Exemplul SAIC si MG ZS

Doua articole publicate de Automotive News in editia chineza si europeana zilele trecute subliniaza iminentul val de produse auto electrice ce vine din China spre Europa.

Cu toate ca SAIC – Shanghai Automotive a achizitionat firma britanica MG in 2005, succesul pe piata europeana s-a lasat asteptat pana in primul trimestru al anului 2020, cand SUV-ul MG ZS electric a acaparat 2% din vanzarile in Europa.

Pe teren (oarecum) propriu MG ZS a atins 10% din vanzarile de vehicule electrice din Marea Britanie in primul trimestru, fiind pe locul trei dupa Tesla Model 3 si Nissan Leaf, cel din urma produs in Marea Britanie.

Pentru marca MG, modelul electric a reprezentat 39% din vanzarile in Europa, succesul de pe piata britanica generand energia necesara expansiunii in Franta, Italia, Norvegia si Olanda.

Acest succes rapid, in doar cateva luni de la inceperea vanzarilor, a atras atentia executivilor francezi de la Renault, care avertizeaza:

Vom intampina o competitie feroce atat din interiorul, cat si din exteriorul Europei. Suntem datori sa redresam industria auto cat mai rapid, pentru a fi capabili sa opunem rezistenta noilor jucatori pe piata europeana.

Jean-Dominique Senard, presidentele Renault in timpul unei audieri cu lgislativul francez, joi 11 iunie

Lansari noi de produse made in China in 2020 si 2021

Noile modele produse in China ce au ajuns in Norvegia, in timp ce industria europeana era in lock down-ul cauzat de pandemie, nu mai pot fi trecute cu vederea sau ignorate. Publicul norvegian cumpara modele electrice made in China in numar tot mai mare, incepand cu MG ZS, in asteptarea noilor modele de la BYD, Polestar, Xpeng si Aiways anuntate pentru acest an.

In special livrarea primului lot de 500 SUV-uri Aiways U5 pe insula Corsica, pare sa ingrijoreze pe francezi:

Exista numeroase startup-uri in China dedicate productiei de automobile electrice, inclusiv cel ce testeaza SUV-uri in Corsica, pentru a verifica reactia publicului local si a vizitatorilor, apoi se vor intinde in toata Europa.

Jean-Dominique Senard, presidentele Renault in timpul unei audieri cu lgislativul francez, joi 11 iunie

Acordul dintre Aiways si Hertz, pentru utilzarea SUV-urilor U5 in cadrul serviciilor de inchiriere pe insula cu un numar ridicat de vizitatori din intreaga Europa, pare sa nelinisteasca profund executivii de la Renault.

JAC S2

BYD revine in Europa anul acesta cu SUV-ul Tang si JAC se extinde in Italia, in timp ce Byton a amanat lansarea vanzarilor pentru SUV-ul M-Byte cu un an, in 2021.

BAIC – Beijing Automotive va lansa o marca noua, Arcfox, dedicata pentru Europa, dar anuntul facut de presedintele BAIC, Xu Heyi, nu precizeaza data inceperii vanzarilor europene.

In segmentul premium, NIO a amanat lansarea pe piata europeana pentru 2021, dar Polestar declara ca este gata sa inceapa livrarile conform planului initial in luna august, pentru mult asteptatul model 100% electric Polestar 2.

Oportunitati ideale

Aprobarea unor subventii si mai generoase din partea guvernelor europene, combinate cu retinerea sau incapacitatea lansarii la timp a noilor modele electrice de catre producatorii europeni, creaza conditii ideale pentru vanzarea de vehicule electrice made in China pe piata europeana.

Ramane de vazut daca o noua generatie de cumparatori a uitat esecurile dezastruoase ale primului val chinez din 2005 – 2007, terminat odata cu rezultatele testelor la impact efectuate in Europa cu modele de la Great Wall, Qoros Auto si Brilliance.

Cu o capacitate de productie de doua ori mai mare (circa 40 milioane) decat vanzarile actuale pe piata din China (aproximativ 20 milioane), industria locala este in cautare agresiva de noi piete de desfacere. Daca un cap de pod european va fi cladit cu ajutorul automobilelor electrice, pornind din Norvegia, o piata neutra foarte receptiva la masini electrice, vom afla cu certitudine in urmatorii cinci ani.

Alte articole recente legate de aparitia modelor made in China pe piata europeana:

2 Responses

  1. Marcel Banu spune:

    De retragerea Renault și, implicit renunțarea sau amînarea proiectului Dacia Spring, nu se mai știe nimic ?

  2. Dan Boboescu spune:

    De indata ce vom avea informatii verificabile vom reveni. Deocamdata sunt doar presupuneri si speculatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.