Rapoartele săptămânale furnizate în ultimele 25 de săptămâni de echipa Niro (Marius, Teo și Tibi, toți trei din București) au evidențiat două aspecte foarte importante pentru electromobiliști:
- Autonomia bună a acestor SUV-uri, care au sacrificat ambițiile aerodinamice pentru spațiul interior;
- Absența problemelor tehnice de orice natură cu soft-ul, electronica sau acumulatorii;
Rezultatul? Proprietari mulțumiți, care își văd de drum fără să treacă pe la service, locul unde încep multe din nemulțumirile actuale ale proprietarilor de automobile electrice.
Cu excepția acumulatorilor de 64 kWh, care provin de la alt furnizor coreean (SK Innovation), decât sursa pentru Kona (LG Chem), majoritatea componentelor sunt comune cu ruda apropiată Hyundai Kona, despre care am acumulat o bază de informații bogată cu ajutorul celor șapte proprietari , din șase orașe, care participă la proiectul Electromobilitate.
Pentru episodul de astăzi, dedicat călătoriilor mai lungi de primăvară, ne-am propus pe lângă comparația obișnuită cu Peugeot e-2008, celălalt model spațios din mini flota noastră virtuală, să înțelegem mai bine rezultatele de consum și autonomie actuale, comparând valorile obținute de proprietari în utilizarea zilnică a celor doua modele înrudite: Niro și Kona.
Consum săptămânal Niro – Kona

In timp ce valorile comunicate de Marius și Teo sunt foarte apropiate și au intrat în zona primăvăratecă, Tibi continuă călătoriile de sfârșit de săptămână, doar că a înlocuit schiurile cu bicicletele sus pe portbagaj. Impactul rezistentei aerodinamice suplimentare se manifestă într-un plus de 40% la consum. Veți afla de îndată unde a ajuns Tibi în ultimul sfârșit de săptămână.

Comparând valorile minime și maxime de consum săptămânal realizate de echipa Kona cu cele ale colegilor din echipa Niro (liniile întrerupte) am obținut câteva rezultate interesate:
- Deși Kona este mai compactă și mai ușoară cu 127 kg, în patru săptămâni din 25, de când urmărim consumul minim al echipei Niro, pe baza valorilor comunicate de proprietari, rezultatul a fost mai mic decât cel realizat de colegii cu Kona.
- Remarcam mai sus că Tibi a avut la drumurile lungi fie schiurile, fie bicicletele pe portbagaj, dar valorile maxime de consum pentru echipa Niro au rămas pentru tot sezonul rece și la începutul primăverii sub cele înregistrate de echipa Kona.
Aceste informații confirma că autonomia și consumul sunt valori individuale, obținute de fiecare proprietar, în funcție de stilul de condus și cazul de utilizare. Valorile obținute în condițiile standard WLTP, NEDC (China) sau EPA (SUA), ajută la comparația teoretică între performanțele tehnice reflectate de consumul unor modele noi, dar valorile reale obținute de diferiți utilizatori, pot să difere considerabil.
In cazul comparației noastre Niro – Kona, rezultatul celor 25 de săptămâni aduce o veste bună pentru cei ce îndrăgesc sporturi ce presupun transportul unor obiecte voluminoase, care nu au loc în portbagaj. Chiar dacă autonomia scade datorită rezistenței aerodinamice, nu scade la fel de mult ca atunci când automobilul electric este utilizat în sezonul rece pe distanțe foarte scurte, cu opriri repetate și utilizând preîncălzirea și alți consumatori auxiliari, un mod de utilizare foarte des întâlnit pentru cei ce nu au garaj.
Preîncălzirea iarna și răcirea vara sunt două funcții extrem de îndrăgite de proprietarii electricelor, care asigură confortul de la începutul călătoriei, fără nevoia de a aștepta până se încălzește lichidul de răcire al motorului termic.
Consumul Peugeot în scadere
O alternativă la spațiul interior oferit de Niro este Peugeot e-2008. Echipat cu un acumulator mai mic și cu un consum mediu ceva mai ridicat, electro-leul mare nu atinge autonomia realizabilă cu Niro, ceea ce nu a împiedicat pe Silviu să parcurgă 2.400 km în miez de iarnă și mai recent 1.100 km, din care 650 km pe autostradă.

Cunoscând aceste informații statistice, să vedem ce povestesc proprietarii despre condițiile în care au obținut consumul și autonomia din ultima săptămână.
În direct cu proprietarii
Ovidiu Necula – Peugeot e-2008, Bucuresti
În ultima săptămână am parcurs 372 km cu o viteză medie 25 km/h și consum 18,8 kWh/100 km. Însă de săptămâna aceasta voi lucra de acasă, posibil și săptămâna viitoare.
Am achiziționat mașina în iulie 2020 (Peugeot e2008) și până acum am făcut doar prima revizie, care este ceva foarte sumar (verificare nivel lichide, ștergătoare, etc) la 12.500 km cu un cost de 90 lei și am optat pentru raportul despre starea bateriei, alți 90 lei (era opțional).
Am reușit azi dimineață să ajung în service pentru veșnica problemă cu click-ul la accelerație: au pus senzori de sunet în compartimentul motor și au ajuns la concluzia că vinovat este tamponul de motor anti-cuplu. Componenta a fost comandată din Franța și aștept cu interes înlocuirea acesteia.
Silviu Matei – Peugeot e-2008, București
Săptămâna trecută: 1.239 km cu 19,8 kwh/100 km consum. A fost inclus aici cam jumătate din excursia de 1.100 km, prezentată în articol.
Tibi Buzdugan – Kia Niro, București
In weekend-ul trecut am fost într-un camping din Dobrogea și am fost primul client care a încărcat mașina acolo.
Am vorbit cu proprietarul și era foarte încântat că poate încarcă lumea la el, a zis că o să tragă și 1-2 prize de putere mai mare (în ce permite branșamentul curent, pe 230V) lângă parcare, să nu mai umble cu prelungitoare.
Mai jos și câteva poze de la încărcat 🙂


Odată cu startul programului rabla plus 2021, dacă sunteți interesați de achiziția unui automobil electric Niro, e2008 sau Kona, puteți lua legătura cu proprietarii participanți la proiectul Electromobilitate la rubrica de comentarii, pe facebook, în Forum sau la adresa office@electromobilitate.com.

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 83 owners, documenting over 2.5 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany and Switzerland.