Laurențiu a trecut cu emoții de prima iarnă cu ID.4, așa cum veți afla de îndată, în timp ce Tudor cu IONIQ 5 nu a semnalat consumuri exagerate, deși a urcat de trei ori la Muntele Mic și la Văliug și Brebu, imediat după evenimentul Mulțumim Reșița.
Problemele cu platforma MEB a grupului VW sunt în principal legate de soft și practica din lumea calculatoarelor, smart phone-urilor, dar și a altor modele electrice, ne-a dovedit că prin actualizări succesive erorile pot fi îndepărtate.
Le dorim tuturor proprietarilor de modele electrice VW, Skoda, Audi și Seat ca următorul sezon rece să-i găsească cu actualizări care să evite înjumătățirea autonomiei iarna.
Laurențiu – VW ID.4, Cluj
O săptămână cu 410 km și 16.4 kwh/100 km consum mediu.
Doar vreo 10 km din aceștia au fost făcuți în oraș, restul pe drumuri naționale și autostrăzi, unde viteza medie a fost de 105-110 km/h. Am reușit grație căldurii de afară și a aglomerației sa văd consum de 13.3 kWh/100 de km pentru un drum de 35 km.
Costul din această săptămână a fost 0 lei.
Concluzii despre iarna care se pare că a trecut
Clar se putea mai bine privind consumul. Deși unele din problemele de mai jos, au mai fost prezentate, am spus să fac o sinteză, pentru cei ce nu știu toate amănuntele prezentate de noi în ultimele luni.
Atunci când am cumpărat mașina în mai 2021, m-am informat și am știut despre problemele cu softul și consumul mare al familiei MEB, dar în același timp am crezut declarațiile oficialilor VW, care au susținut sus și tare că toate problemele vor fi rezolvate odată cu update-urile OTA, care conform calendarului anunțat trebuiau să fie odată la 3 luni, cele minore, iar update-ul major, odată pe an.
Suntem la un an de la aceste declarații, iar mașina a primit un singur update minor, care nu a rezolvat problemele cu consumul mare, întârzierile cu implementarea softului, conform calendarului anunțat inițial, fiind de aproximativ 8 luni la această dată.
Mașina consuma enorm iarna, pe drumurile scurte din oraș, când bateria este încălzită, iar dovada este în graficele consumurilor, unde vârfurile de consum au fost aproape de 50 kWh/100 km, fapt care ar duce, în aceste condiții, odată cu respectarea recomandărilor VW de încărcare între 20-80%, la o autonomie de sub 100 de km.
Am încercat diferite metode, cu precondiționare din aplicație cu minute bune înainte de a pleca sau pornire fără, oricum cifrele erau supărătoare, ajungând chiar la un consum de 6 procente din bateria de 77 kWh, pentru un drum de 4 km. Adică aproape 5 kWh.




Situația se schimbă odată cu ieșirea din oraș, unde consumul mare inițial pentru încălzirea bateriei și a habitaclului se micșorează odată cu kilometrii parcurși. Nu vă așteptați la consumuri mici iarna, mașina este mare consumând pentru încălzire, la drum lung, cam 1.5 kWh/h, deci la un drum pe naționale de 120 de km se adaugă aproape 3 kWh, mai ales că mașina nu are pompă de căldură.
In plus, se adaugă și consumul mai mare datorat chimiei bateriilor iarna. Altă problemă, iarna, mașina nu mai încarcă cu 125 kW, puterea maximă de încărcare obținută fiind de aproape 98 kW, dar la temperaturi de 12 grade C.
Nu există precondiționare înainte de a ajunge la stație, așa că viteza de încărcare este mică, dar oricum în viața reală, in România, nu se vede acest lucru, pentru că nu sunt stații multe de putere mare.
Acum și lucruri bune, mașina se încălzește extrem de repede, dar mai ales pornirea din aplicație este excelentă, când ajungi în mașină atunci când afară sunt -15 grade, iar înăuntru sunt 20, parcă te face să uiți de consum.
Pe drumuri acoperite de zăpadă, se comporta bine, chiar cu tracțiunea spate, deși parcă aș fi dorit ca sistemele de asistență, care taie din puterea motorului, să intre în funcțiune mai târziu, pentru că așa am ajuns să rămân blocat, când mai aveam vreo 5 metri până scăpam de o urcare mai abrupta pe un drum forestier înzăpezit.
IONIQ 5 – Péter și Tudor, Timișoara
Tudor nu mai are nevoie de prezentare, fiind unul din cei mai experimentați participanți la proiect și organizator de evenimente, începând din 2019 cu Ioniq, 2020 cu Kona și din octombrie 2021 cu IONIQ 5, pe lângă escapade cu Peugeot-ul Laurei.
Péter este la început de drum alături de echipa Electromobilitate.
Ne-am „cunoscut” online săptămâna trecută, când a postat informații foarte utile în comentariile la articolul comparativ: VW ID.4 și IONIQ 5 – asemănări și diferențe după prima iarnă
Péter Kovács Într-adevâr se observă o îmbunătățire semnificativă a consumului odată cu sosirea primăverii. În cazul nostru, în ultimele trei zile consumul mediu a scăzut la 16.8 kWh/100 km. Ce-i drept, dimineața devreme încă e mare nevoie de încălzire, ceea ce duce la un consum mai ridicat.
Pentru cei interesați de consumul variantei de IONIQ5 cu tracțiune integrală, atașez valorile mele (tot din Timișoara). Am circulat doar în sezonul rece și am obținut un consum mediu de 21.5 kWh/100 km după primii 7500 km.

Asemănător cu comparația în cadrul echipei Tesla a valorilor obținute cu Model 3 tracțiune spate și varianta Dual Motor, prin contribuția lui Péter vom înțelege mai bine diferențele între IONIQ5 cu tracțiune spate și varianta de vârf, cea cu tracțiune integrală, pe care o conduce.
Dacă privim la parcursul și consumul mediu transmis de Tudor pentru primii 10.000 km se pare ca varianta de top a consumat cu 9% mai mult în primul sezon rece. Ambele mașini circulând în Timișoara, putem considera condițiile meteo foarte asemănătoare. În schimb nu cunoaștem deocamdată rutina lui Peter și stilul de condus, așa că ne vom abține de la concluzii premature, până vom avea ocazia unui test paralel cu cele două IONIQ 5.

Tot săptămâna trecută am avut ocazia să oferim un test drive cu IONIQ 5, unui mai vechi cunoscut al cititorilor blogului nostru. Este vorba de Mircea, care s-a inițiat în tainele condusului electric pe traseul Motor City – Dayton, Ohio, unde am vizitat împreună muzeul aviației militare (Patru anotimpuri și un test drive cu Tesla Model 3).

Să vedem dacă de această dată vom fi mai norocoși și vom afla impresiile despre IONIQ 5 pe drumul până la Herneacova și poate chiar câteva amintiri de la volanul lui TM3?
Consumul mediu săptămânal
Pentru amatorii de statistici am adăugat consumul mediu săptămânal comunicat de Laurențiu și Tudor, în așteptarea momentului când vom adăugă steluța de debut pentru Péter si Ioniq-ul 5 cu tracțiune integrală.

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested in the subject. Starting from 2018, we collected information from 65 owners, documenting 1.9 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA.