Bilanț 2022 – înmatriculările din Franța dominate de industria auto locală

Pe lângă sentimentele de atașament ale clienților față de mărcile naționale – vezi Dacia Spring în România, deși mașina este produsă în China – clasamentele la final de an dovedesc că producătorii locali înțeleg cel mai bine preferințele publicului și reusesc să vândă cel mai bine. Există și o excepție… Tesla, care vinde bine peste tot unde livrează.

Sursa: CleanTechnica

Dacă tot am amintit de Dacia, să subliniem încă o dată că locul II din lista de mai sus este o dovadă clară că numeroși clienți francezi, mai precis 18.326, consideră Spring-ul un prim pas accesibil în universul mobilității electrice, care satisface nevoile de zi de zi.

Cu trei modele 100% electrice (208, Fiat 500 și 2008) în Top 10, Stellantis a preluat conducerea de la Renault, aflat într-o fază de tranziție de la ZOE la Megane & urmașii. Considerând Spring-ul tot un model al grupului Renault, chiar dacă este produs de Dongfeng, realizăm că Top 10 a fost împărțit între cele două mari grupuri auto cu rădăcini adânci în Franța: Renault și Stellantis, doar Tesla reușind să strecoare Model 3 pe podium, locul III.

Contribuția celor două firme franceze la electrificarea parcului auto este radical diferită. In timp ce Renault, cu Carlos Ghosn la conducerea alianței RNM (Renault, Nissan, Mitsubishi) a făcut parte din pionierii electrificării globale, Stellantis a lansat prima gamă de modele 100% electrice în 2020, doar atunci când legislația europeană a impus amenzi pentru emisiile de CO2.

Acest efort inegal la electrificarea parcului auto, condimentat cu declarațiile ostile ale executivilor PSA, ce continuă vehement și în prezent, a determinat ca Franța să nu mai țină pasul cu țările cu cel mai mare grad de înmatriculare pentru modele 100% electrice.

După 2020, când Franța a fost prima țară mare producătoare de automobile, care a majorat subvențiile pentru modele 100% electrice și președintele Macron declara că va deveni leader-ul european în materie de automobile electrice, Franța a rămas în urma concurenților direcți.

Modele Stellantis în proiectul Electromobilitate

Din echipa noastră, fac parte în prezent două modele Peugeot e208, un Opel Corsa și un Fiat 500e (lansat în producție de fostul FCA – Fiat Chrysler Automobile, înainte de formarea noului grup auto global Stellantis), dar pe parcursul ultimilor ani am mai avut doi colegi cu Peugeot e-2008 (Ovidiu și Silviu, Bucuresti) și alte două Corsa (Razvan și Dan, București).

Laura – Peugeot 208, Timișoara

Laura se apropie rapid de finalul celui de al treilea an de colaborare la proiectul nostru. Răbdarea de a transmite informații săptămânale pe o durată foarte lungă (cu mult după ce entuziasmul inițial la volanul unui electrice se stinge, dar avantajele rămân), ne-a dat posibilitatea să monitorizăm variația consumului mediu săptămânal de-a lungul anotimpurilor.

In plus, am avut ocazia să comparăm variația valorilor lunare de consum de la an la an (2021/2022).

Bogdan – Peugeot 208, București

Pe lângă datele săptămânale, Bogdan ne trimite o imagine cu simpaticul Mini electric, care lipsește din garajul nostru virtual. Nu se găsește nici o proprietară (sau proprietar) dispus să ne ajute să înțelegem mai bine performanțele acestui simpatic model? Vă așteptăm cu mult interes și drag în garajul nostru virtual!

Claudiu – Opel Corsa, Alba Iulia

Claudiu a acumulat peste 33.333 km, in general fara probleme tehnice, după mai puțin de un an cu Corsa și ne scrie despre ultima săptămână:

Date consum Opel Corsa e – Claudiu AB. 15-22.01.2023:

-distanță: 734 km

-consum: 21,5 kWh/100 km

-viteză: 45 km/h

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.