Săptămâna trecută am avut o invitație la sediul Google din Berlin la o conferință Google Developer Experts Summit ’23, cu zborul rezervat de pe Aeroportul Cluj Napoca. Drumul din Târgu Mureș spre aeroport, l-am parcurs pe traseul cel mai scurt, pe la Apahida, nu pe autostrada A3. Am mai avut ceva de rezolvat în Cluj și în total am făcut 226 km cu un plin de electroni.
Drumul este destul de bun, fără cratere, chiar unele zone te îndeamnă să mergi mai dinamic, preferabil doar vara, acum iarna nu e recomandat.
Luni am făcut încărcarea la 99%, nu am așteptat să balanseze mașina toate celulele acumulatorului, că am avut un Spring în așteptare la încărcat.
Marți, pe la ora 10:30 am plecat spre Cluj.
Am ajuns lejer, se observa ziua liberă, chiar nu a fost trafic în 24 ianuarie.
După ce am mai rezolvat câte ceva prin Cluj, am ajuns la aeroport în parcare cu 52% SOC rămas în acumulator. Încălzirea a fost pornită tot drumul și nu am menajat deloc mașina, pentru consum ideal sau (lipsă de) confort pe toată durata trip-ului.
La revenire vineri, am găsit mașina acoperită de zăpadă. Îmi pare rău, dar am uitat să fac o poză. Am pornit încălzirea, și până am apucat să curăț acoperișul, pe parbriz s-a simțit încălzirea și zăpada depusă a fost ușor de înlăturat, chiar în bucați mari de pe caroserie.
Era vineri, ora 01:00 noaptea, când am pornit spre Târgu Mureș și era umed pe jos, temperatura de -3 C, carosabil curățat, și ningea ușor fără să fie cu depunere.
Până în dreptul localității Turnași/Mociu nu au fost probleme cu drumul, fiind negru în lumina farurilor. Dar de aici ninsoarea s-a întețit, cu depuneri pe carosabil, în special pe urcușuri și în zone împădurite. Viteza medie de 70 km/h, s-a redus spre 45 km/h.
Am întâlnit din sens opus pe tot traseul patru utilaje de deszăpezire, deci se lucra pe traseul de DN16, DN15E. Am ales ruta prin Crăiești având în vedere că drumul e bun, fără cratere.
La virajul din Crăiești spre Râciu am dat de un drum județean DJ173 acoperit cu zăpadă, circa 5-8 centimetri, necurățată, abia circulată. Se vedeau câteva urme de la anvelope, dar estimez că mai puțin de zece mașini au trecut în fața mea pe acolo.
Au urmat 8 km până la Râciu, pe care i-am parcurs adaptând viteza la condițiile de drum.
La Râciu a venit alerta galbenă la bord, eram la 23 km de destinație. Nu m-am panicat, știam cum se comporta mașina pe zona asta galbenă/roșie, și am condus normal, fără să menajez căldura sau stilul de condus, am intrat pe DN15E curățat.
Cei care circulă în zona asta, știu că sunt două urcușuri până să ajungi în câmpia Mureșului. La începutul celor două urcări, estimatorul de autonomie de pe Zoe se schimba la fiecare kilometru. Alerta roșie, m-a prins sub vârf, chiar am așteptat să văd dacă ajung până în vârful dealului, dar înainte cu vreo 700 m a urlat că rămân fără baterie și trebuie încărcată mașina.
Pe displayul central ZOE oferea să caute o stație. Am dat Cancel, că știam zona.
Calculând din vârf mai aveam de făcut 15 km, iar estimatorul afișa 7 km rămași, dar până să fac poza, a dispărut și estimarea de la bord.
Am ajuns cu bine acasă. Am pierdut față de estimarea Waze 12 minute, deci drumul a fost parcurs mai lent față de cât făceam de obicei, din cauza condițiilor meteo de iarnă adevărată. In general, stilul meu de condus este în același ritm cu timpii estimați de Waze, chiar ușor îi pot îmbunătății.
A doua zi, m-am plimbat vreo 4 km în oraș, până să ajung la stația de încărcat. Pe acest drum a apărut și primul anunț „limited performance”. Zoe are două alerte din astea, care implică o reducere a puterii motorului de la 115 CP la 55 CP, și o viteză maximă de 80 km/h. A doua alertă de performanțe nu am mai prins, dar știu că te limitează la 20 km/h, și poți parcurge puțini kilometri rămași.
Când am ajuns la stație și am conectat pentru încărcare… bordul arăta 0% rămași. Pe tot acest drum, nu am menajat confortul, încălzirea a fost pornită la 22oC.
Estimatorul timpului de încărcare arăta 3h 25min inițial, dar a terminat mult mai repede.
Încărcarea a pornit cu 22 kW, maxim cât știe Zoe și curba de încărcare a fost menținută destul de bine: la 99% SOC, încă trăgea 9 kW. După 2:41h am încărcat 41.07 kWh după displayul e-charge (imaginea din dreapta), dar cât a ajuns în acumulator este altă poveste.
Statistici și concluzii
- Am parcurs 226 km pe drum național Târgu Mureș – Aeroport Cluj dus întors, fără încărcare intermediară.
- Afara erau -3 grade și mașina a stat parcată, cu 52% autonomie rămasă, 3 zile în parcarea aeroportului Cluj.
- Am prins alerta galbenă când mai aveam de făcut 23 km și în fața mea erau două dealuri de urcat.
- Am prins alerta roșie, când aveam de făcut încă 15 km înainte de vârful dealului.
- A doua zi m-am plimbat în oraș, înainte să duc ZOE la stație și pe acest drum a apărut prima alertă Limited performance (Zoe are 2 alerte de astea).
- Am pus la încărcat arătând 0% și Limited performance.
- După 2:41h am încărcat 41 kWh.
Mașina meu este modelul care are încărcare doar Type 2, și capacitatea bateriei de 41 kWh. Faptul că am încărcat 41 kWh îmi arată că am folosit toata plaja utilă a bateriei. SOH (state of health) al mașinii 93%. Odometru 51.000 km.
Având în vedere că nu am pornit la acest drum cu mașina 100% încărcată, aș putea să speculez ca lipseau vreo 3-4 kWh de energie, cu care teoretic reușeam să parcurg alți 20 km. Totuși autonomia de 226 km pe timp de iarnă, mă bucură enorm de mult.
Cu multe modele nu te poți aventura sub alerta roșie, dar Zoe are un buffer destul de mare și încă te mai lasă să circuli distanțe scurte. Cunosc comportamentul mașinii în plaja asta roșie, cred sunt la al șaptelea episod în care duc acumulatorul așa de jos, dar e prima oară pe timp de iarnă. Nu am avut range anxiety, știam că duce pe orice vreme drumul Târgu Mureș-Apahida-Aeroport Cluj dus-întors.
Statistici relevante săptămânilor din ianuarie:
Consumul mediu săptămânal (linia verde) începând din 3 ianuarie 2022:
Alte articole despre ZOE sau mobilitatea electrică în general semnate de Márton:
- Surpriză Renault ZOE – autonomia pe ruta Craiova-Târgu Mureș via Transfăgărășan
- Renault ZOE 41 kWh – 307 km pe distanțe peri-urbane fără încărcare
- Călătorie cu ZOE 41 la aeroportul din Budapesta și primele impresii din Norvegia
- 1033 localități s-au înscris pentru instalare stații de încărcare prin programul AFM
- ITP cu happy end și prima experiență cu Enyaq închiriat prin aplicația Flex
- Călătorie de la Târgu Mureș la Otopeni cu ZOE 41 (fără încărcare rapidă)
- Lista celor peste 600 de localități ce doresc să instaleze stații de încărcare prin programul AFM
- La cabană cu Zoe – iarna pe cod galben, o demonstrație dincolo de cifre și procente
- Buletin de informare despre automobile electrice – zona Târgu Mureș
- Renault Zoe – accesorii și îmbunătățiri aduse mașinii
- Povestea facturii MINUS pe luna Mai
Observator al proiectelor de finanțare pentru stații de încărcare prin AFM, Ministerului Energiei și PNRR. De profesie programator și expert în tehnologii Cloud, membru al programului Google Developer Expert în Cloud, guru cu 200K+ puncte pe Stackoverflow și speaker la conferințe internaționale. Prosumator.
Tech blogger pe medium.com și activitatea profesională pe kodokmarton.com
Nu as fi riscat sa plec de la Cluj cu jumatate „rezervorul” mai ales ca langa aeroport este o statie de incarcare la Rompetrol, dar asta tine de cat de bine cunoaste autorul masina si cat de jos risca sa coboare.
Mai rau este ca nu ai incarcat indata ce ai ajuns la destinatie. Bateria Li Ion nu are o problema ca o descarci tare in conditiile in care o pui la incarcat indata ce ai ajuns. In caz contrar SOH.ul scade mai tare.
Pacat si de bateria mica, pentru ca va intalni multe incarcari/descarcari pana la limita.
In rest, frumos prezentat! Si ma mira cat de bine cunosti masina mai ales in conditii de urcare dealuri.
Dupa prima alerta cu limited performance mai poti face aprox 10km. Am ajuns eu cu un zoe de 22 si a murit chiar langa statia de incarcare 😀 ultimii km m-am tarat pana acolo si ma injura toata lumea 😀
Depinde de vreme, de viteza de mers, dar daca stii cum sa reactionezi nu e o problema. Si cand esti la a 2-a limited performance, atunci mai ai 1km la viteza 20kmh.
Man, temperaturi joase 0 grade si SOC 0% pe termen lung nu ajuta.
La fel si incarcare la 100% si temperaturi mari (30 grade +) la fel nu ajuta.
Oficial nu avem informatii cat inseamna durata sa nu ti lasi masina la 0 sau 100% procent „termen lung”. Asa ca e pura speculatie, daca a mea a stat 12 ore pana am dus la charger inseamna perioada scurta, sau chiar si durata asta mica e problema. Dar de inteles este sa nu tii masina zile/saptamani la procente din capete. Cei care produc pack-urile nu considera asta un risc, daca ar considera, ar pune in manual, sau chiar ar pune o alerta sanatoasa sa te avertizeze. Nici daca masina e la 100%, nu incepe masina sa se descarce singur dupa 5 zile.
Pot folosi bateria si pt.consum casnic,poate cineva sa mă ajute cu un răspuns,am înțeles că ar fi un adaptor
Există mai multe modele care dispun de tehnologia V2X – Vehicle to Everything, ceea ce în practică înseamnă că au un adaptor cu care energia din acumulator poate fi debitată unor consumatori locali: consum casnic, încărcare alte mașini, alimentare consumatori de genul scule de mână sau iluminare pentru o cabană fără acces la o rețea electrică, etc. Se mai utilizează și acronimul V2G – vehicle to grid, ceea ce califică mașina să debiteze curent din acumulator în rețea. Tehnologia este folosita pe modele Hyundai-Kia asamblate pe platforma E-GMP (IONIQ 5, IONIQ 6, Kia EV 6 și EV 9, etc.)