Județul Cluj este pe locul 2, după București, în topul național la înmatricularea vehiculelor electrice. Un parc auto în care s-a ajuns la un număr de 1608 vehicule electrice contabilizate la finele lui 2022, din care 1474 autoturisme electrice. O creștere de la an la an de peste 52% pe segmentul autoturismelor.
Acum un an începeam un serial care se doreste o radiografie anuală a parcului auto electric și a infrastructurii de încărcare din județul Cluj. Primele 2 articole se pot revedea mai jos:
- Electromobilitatea în județul Cluj (I): 2020 vs. 2021
- Electromobilitatea în județul Cluj (II): infrastructura
Datele utilizate pentru aceste articole sunt cele furnizate de DRPCIV. Vom lua în calcul aceleași puncte de pornire:
- am inclus doar mașinile electrice, BEV. Nu discutăm despre mașinile hibrid, PHEV sau HEV.
- nu include datele legate de mașinile înmatriculate prin companiile de leasing;
- nu voi face diferența între mașini noi și second hand, separarea acestor indicatori nu e clară în raportările autorităților;
Parcul auto electric național
Parcul auto național la finele lui 2022 ne relevă un număr de 26186 vehicule electrice.
Din acestea extragem 24691 de autoturisme electrice (categorii M1 și M1G), 549 în categoria motociclete, 429 de autobuze și microbuze, 504 vehicule pentru transport mărfuri și 4 vehicule cu scopuri speciale.
În dreapta reprezentarea grafică a acestor date.
Pentru a continua analiza la nivel național am reprezentat pe graficul de mai jos numărul de vehicule electrice (albastru) și numărul de automobile electrice (roșu) care formează în acest moment parcurile auto județene.
O steluță la acest grafic o reprezintă mașinile înmatriculate prin companiile de leasing. O mare majoritate a acestora sunt înmatriculate pe București, chiar dacă ele circulă în alte zone geografice. Acest aspect denaturează în mod constant statisticile.
Parcul auto electric pentru județul Cluj
Distribuția pe categorii de vehicule am reprezentat-o în tabelul și graficul de mai jos. Majoritare sunt, evident, autoturisme.
Autoturism | Moped | Motociclete | Autobuz/ Microbuz | Transport marfuri | Scop special | Total | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cluj 2022 | 1474 | 0 | 35 | 81 | 18 | 0 | 1608 |
O mică observație legată de categoria autobuzelor electrice. Sunt informații despre achiziții de autobuze electrice în județ, dar acestea nu sunt prezente în statisticile de înmatriculare naționale. 20 de bucăți am găsit la Turda, achiziționate în 2022. Statisticile DRPCIV pe ultimii 3 ani precizează 81 de autobuze electrice în județ.
Modificări în clasamentul producătorilor
Dacă 2021 a fost anul Dacia, anul 2022 aș spune că e anul Tesla. Dacia a adăugat 439 de Spring-uri la zestrea județului ajungând la 636 de unități înmatriculate. Această mașină își îndeplinește scopul atât în România, cât și în Europa occidentală.
Tesla a avut un salt de 81 de mașini depășind la număr înmatriculări pentru 2022 concurenții tradiționali Volkswagen (+58!!!), Hyundai (+35) și Renault (+31).
Noi intrate pe piață avem Suda cu 8 mașini, Volvo +5 și Toyota +2.
Din segmentul premium vedem BMW cu +14 unități, Mercedes-Benz +6 și Audi care a mai adăugat 4 electrice la zestrea județului.
Îmi vine greu să înțeleg de ce este Volkswagen, Renault și chiar Hyundai sunt incapabili de a livra promisiunile făcute. Mașini ca ID.3 sau ID.4 de la VW, noul Megane E-tech de la Renault sau Hyundai cu ale sale Kona, Ioniq 5 sau Ioniq 6 ar trebui să vândă la modul serios. Acești producători au tot fluxul de vânzare prezent în țară. În schimb Tesla reușește să vândă Model 3 și Model Y mult mai bine decât o fac concurenții. Totul online! Chiar dacă o lungă perioadă de timp a adus mașinile din China. Iar valul de Tesla pare că de acum începe la modul real. După reducerile de preț recente pare că dominația e doar la început.
O reprezentare grafică a parcului auto electric actual mai jos, stânga. Graficul din dreapta reprezintă înmatriculările de pe parcursul lui 2022.
Pentru o mai bună vizibilitate asupra evoluției pieței din punct de vedere al producătorilor am continuat tradiția cu un grafic comparativ între ultimii 3 ani.
Ce ne așteaptă în 2023?
Situația complicată din industria auto are momente dramatice pentru unii. Vedem de curând cum VW decide să renunțe la pompa de căldură pe unele mașini, cauza fiind problemele de pe lanțul de aprovizionare cu semiconductori. Pe de altă parte Tesla arată beneficiile pompei de căldură într-un video publicat recent.
Este evident că unii producătorii sunt mai conservatori. Pe de o parte Tesla, producătorii din China (NIO, BYD, MG, Geely și alții) și unele start-up-uri sunt cei care duc greul electrificării. în timp ce conservatorii se tem de concurența care vine dinspre producătorii din China și nu găsesc soluții, continuă lobby-ul în zona politicului, pentru a le îndulci suferința cu taxe puse mașinilor electrice ieftine ce vin dinspre China. Când industria auto de pe vechiul continent este ancorată în trecut și sunt necesare batalioane de omuleți pentru a asambla o mașină e normal să nu fie eficientă. Și cine e vinovatul aici? Politicianul, China? Personal nu cred. O piață liberă produce concurență. Pentru a concura ai nevoie de eficiență.
În România
România este în continuare în zona de adoptare timpurie a curbei S, cu 9.1% din înmatriculările noi pentru 2022. Se poate consulta articolul scris de Dan, Avem nevoie de călăuze în căutarea adevărului?, pentru detalii suplimentare. Am adus în discuție curba S pentru că trecerea din etapa celor care adoptă devreme noile tehnologii va însemna și o accelerare în adoptarea acestei tehnologii. Se pot vedea exemple în articol.
România are mai multe impedimente când vine vorba de adoptarea mobilității electrice. Din punct de vedere a clientului 2 sunt mari și late:
- Prețul de achiziție
- Infrastructura de încărcare
Până în 2026 România și-a asumat prin PNRR să caseze 250.000 de mașini mai vechi de 15 ani. Nu am găsit vreo știre care să anunțe un progres semnificativ. Mai mult, numărul mașinilor din această categorie crește în ponderea parcului auto național. Din peste 7.8 milioane de autoturisme mai bine de 4.8 milioane sunt mașini cu o vârsta de peste 16 ani. Mai bine de jumătate din parcul auto! Și totuși…
Autoritățile au amânat de mai multe ori programul Rabla Local, astfel casarea mașinilor cu vârstă mai mare de 15 ani a bătut pasul pe loc. Mai mult, casarea a rămas să fie făcută cu ajutorul celorlalte programe Rabla, Clasic și Plus. Ori nici la aceste programe nu suntem niște campioni când vine vorba de bugete.
Dar unde vreau să ajung? Prețul de achiziție al unei mașini și infrastructura sunt strâns legate de implementarea unor politici publice de calitate. Ori, când țara nu are o strategie clară legată de cum va casa 250.000 de mașini până în 2026, ce ne așteptăm atunci la o strategie legată de programe guvernamentale pentru decarbonizare și infrastructura de încărcare?
Prețul e în strânsă legătură cu aceste strategii inexistente, dar și în strânsă legătură cu atragerea investițiilor în tehnologie. Credeți că sprijinirea investițiilor în producerea de baterii și de vehicule verzi din punct de vedere noxe la țeavă ar trebui să fie o prioritate? Oare fabricile autohtone de mașini ar trebui să meargă decisiv pe calea electrificării? Cum ar arăta piața internă cu un Logan EV, cu un Sandero sau un Duster electrice? Cred că aici e răspunsul pentru preț.
Despre infrastructura de încărcare vom avea ocazia sa dezbatem într-un cadru special dedicat. Pregătesc un articol despre stații și energie în județul Cluj.
În Cluj
Dar să mutăm focusul pe județul Cluj. Mai jos 3 puncte care le văd pentru finele lui 2023.
- Dacia va continua să crească exponențial, cu un Spring care o să vină curând în 2 variante de echipare;
- Tesla e capabilă să treacă pe locul 2, scăderea prețurilor a dus la o creștere a comenzilor;
- Personal sper și la o surpriză de la Renault, cu un Megane E-tech solid din toate punctele de vedere.
Dacă primul punct e evident, celelalte 2 sunt sunt feeling personal. Toate noutățile din zona Tesla spun că vor ajunge să producă anul acesta în jur de 2 milioane de unități, lucru care mă duce cu gândul că pot face și la noi mai multe livrări. Vedem cât de capabil de surprize e Renault.
Dublarea de la an la an a parcului auto electric din județul Cluj va continua, pare un lucru evident. Rata de adopție a tehnologiei electrice e peste rata națională, lucru care e valabil pentru orașele mari. Să nu uităm că mai avem în circulație și mașinile achiziționate în leasing, pe care nu le putem număra la acest moment. Empiric am stabilit că aceste mașini pot dubla parcul deja existent. Aproape 3000 de mașini electrice pe străzile județului? Le și vedem, oare?
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂