Bilanț intermediar cu NIO eT5 după 2000 km

Din cauza siluetei modelate de tunelul aerodinamic, NIO eT5 este adesea confundat, la o privire superficială, cu Tesla Model 3.

Datele culese din EV database ne arata însă că eT5 este mai mare, cu:

 • 70 mm mai lung,
 • 58 mm mai înalt,
 • 111 mm mai lat,
 • 336 kg mai greu.

Cu mențiunea că modelul ce participă pentru o lună la proiectul Electromobilitate este echipat cu acumulatorul de 100 kWh (90 kWh util), în timp ce Model 3, cu care vom face majoritatea comparațiilor are un acumulator de 78 kWh (75 kWh util), să aruncăm pentru inceput o privire la specificațiile tehnice.

Călătorii pe autostradă și DN

Preluat în 15 aprilie de la NIO house Frankfurt, N-IO 9084E a avut parte de două swap-uri de acumulator în Germania, înainte de a ne inscrie pe traiectoria spre România, pe parcursul căreia am încărcat de trei ori la Tesla Supercharger.

Traseul, bine cunoscut, nu a ridicat probleme, Autopilot-ul executând 90% din condus pe parcursul celor 14 ore între Nürnberg și Lalașinț, o comuna de pe valea Mureșului, unde am înoptat.

Diferența de altitudine între Nürnberg și Lalașinț

După o zi de pauză la Timișoara și o încărcare 100% peste noapte la Casa Calfelor, NIO a pornit spre Reșița pentru întâlnirea cu colegii din echipa proiectului Electromobilitate, autoritățile de la Primăria Reșița, studenții de la Universitatea locală și localnicii interesați de mobilitatea electrică.

Despre aniversarea primilor cinci ani de evenimente din seria ElectRoMania veți afla mai multe detalii de la colegii participanți, scopul acestui raport intermediar fiind de a capta ”impresiile la cald”, după 2000 km prin patru țări la volanul lui NIO eT5 .

Cei 539 km autonomie estimată afișată la bord după încărcarea 100%, mi-au dat curaj că numarul aplicațiilor și complicațiilor în rețele non-Tesla vor fi mai reduse.

Cu o mână de ajutor de la Marius (Kona MY2024, Bolvașnița, CS), singura încărcare necesară pe traseul Timișoara – Reșița – Brebu Nou – Reșița – Borlova – Caransebeș – Sibiu, s-a derulat fără probleme la una din stațiile instalate de Primăria Reșița.

Pentru următoarea încărcare la destinație eram deja pe teritoriu familiar la Porsib, acolo unde au încărcat pe rând, începând din 2018: Ionică, Kona, TM 3 și numeroase alte ”electrice” neimplicate în proiectul Electromobilitate.

Bilanțul primei săptămâni

Privind în retrovizor, la prima săptămână și peste 2000 km la volanul unui NIO eT5, trebuie să recunosc că am ales setările cele mai apropiate de performanțele lui TM 3, până m-am acomodat cu performanțele acestei mașini, care este mai mare, mai rapidă și mai grea decât Model 3 LR rwd, cu care m-am deplasat începând din noiembrie 2018.

Pentru un mix de autostradă și DN, autonomia oferita de acumulatorul de 100 kWh este suficientă pentru ritmul de călătorie, alternând cu pauze de masa și odihnă, cu care sunt obișnuit de la încărcarea în rețeaua Tesla Supercharger.

Mai spațioasă și mult mai confortabilă decât vechiul Model 3, produs în 2018 la Fremont, NIO are câteva avantaje, dar și dezavantaje față de TM 3. Chiar dacă este oareceum nedrept să compar aceste două modele, despărțite de mulți ani de progres tehnic, o voi face acum și voi reveni după ce voi avea ocazia să conduc pe distanțe lungi un M3 LR ”highland”.

Plusuri (din punctul meu de vedere):

 1. accesul mai ușor la volan, datorită poziției mai înalte a scaunelor;
 2. interiorul mai rafinat și scaunele față cu încălzire, ventilație și masaj, plus ajustarea suportului lumbar pe verticală (important pentru familii cu diferențe mari de înălțime);
 3. poziția mai bună și spatiul generos pentru pasagerii din spate;
 4. opțiunile pentru modul de conducere au mai multe trepte pentru accelerație, frânare regenerativă și directie;
 5. Autopilot care… funcționeaza!
Noile setări, pentru ”N-IO”

Minusuri

 • Portbagaj mic, chiar și pentru trei persoane cu volum mediu de bagaje;
 • Absența frunk-ului! Bineințeles că am prins ploaie la încărcare tocmai la Casa Calfelor, unde cele două statii nu au cabluri. Al meu s-a murdărit și m-am încruntat rău, când a trebuit să-l inghesui undeva printre bagaje;
 • Consumul semnificativ mai mare. Mașina are nevoie de acumulatorul de 100 kWh pentru a se apropia de autonomia unui Model 3 echipat cu cel de 78 kWh.

Probabil că este prematur să aduc aminte de zicala lui Peter Rawlinson, CEO Lucid Motors, despre ”smart range” și ”dumb range”, dar tendința de a utiliza acumulatori tot mai mari, pentru a atinge valorile de autonomie vizate de cumpărători, este în detrimentul mediului, al șoselelor, al anvelopelor, al structurilor de parcare, al utilizării raționale a materiei prime și a consumului de energie în producție și exploatare.

Din fericire NIO eT5 poate fi echipat cu acumultori de 75, 100 și în curând 150 kWh, în funcție de nevoile de deplasare. Păcatele primordiale ale acumulatorilor Li-ion, densitatea redusă de energie stocată pe unitatea de masă sau volum (comparativ cu combustibilii fosili) și durata mai mare a încărcării, decât cea necesară alimentarii cu benzină, motorină sau gaz, este elegant ocolită de tehnologia battery swap.

După doar două ”swap-uri” în Germania, primele impresii sunt foarte bune, dar să mai așteptâm puțin experiențele de utilizator pe drumul de la München spre Amsterdam, într-o zonă mai aglomerată cu… utilizatori de NIO.

(VA URMA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.