Bine ai venit BMW iX1

Doar ce au apărut primele informații despre noul BMW iX1, că titlurile despre concurența cu Model Y au început să curgă. Chiar așa să fie?

Deși în general ne-am concentrat pe experiențele relatate de participanții la proiectul Electromobilitate, care ne oferă o perspectivă din punctul de vedere al proprietarilor de automobile electrice din Romania, lansările de produse noi, oportunitățile de test drive, evenimentele majore din industrie și uneori titluri cel puțin curioase, semnalate de colegi, au generat discuții foarte interesante în comunitatea coagulată în jurul blogului electromobiliștilor.

Obiectivul de a urmări modele populare în România în exploatarea de zi cu zi, pe termen lung, nu s-a schimbat, dar o apariție atât de importantă ca iX1, nu poate fi ignorată. Chiar dacă va mai trece ceva timp, până când proprietari ai primelor exemplare se vor înhăma la activitatea de monitorizare săptămânală, pe o perioadă de 12 luni, în cadrul proiectului nostru, o trecere în revistă a specificațiilor ar putea fi utilă.

BMW iX1 și concurența directă

Gama SUV-urilor premium, cu o lungime de aproximativ 4.5 metri, este alcătuită ca de obicei din cele trei modele germane Audi, BMW și Mercedes, plus Volvo XC 40 recharge.

Toate patru sunt disponibile cu tracțiune AWD (all wheel drive), spre deosebire de prima încercare BMW de electrificare a unui SUV de succes, când iX3 (produs în China) a fost oferit doar cu tracțiune spate. (Un test drive cu acest model găsiți aici: Test drive cu „covorul fermecat” sub deviza BMW Re:Imagine Today)

În timp ce concurenții germani s-au grupat în domeniul 215-230 kW (292-313 CP), echipa Volvo a decis ca 300 kW (408 CP) sunt necesari pentru a savura catapultarea electrică instantă, realizată prin cuplul de 660 Nm și cel mai bun coeficient masă/putere (7.3 kg/kW).

Spațiul interior este asemănător, fiind determinat de ampatamentul cuprins între minim 2692 mm (BMW iX1) și maxim 2764 mm (Audi Q4), care vine și cu cel mai mare portbagaj. Dacă spațiul de depozitare nu este suficient, sau jucăriile de vară și iarnă au nevoie de o remorcă, atunci Mercedes și Volvo oferă cea mai mare capacitate de tracțiune cu 1.8 tone.

Ce este important pentru electromobiliști?

Până aici totul bine și frumos, cât se poate de clasic, elegant și cu prelucrarea perfecționistă și atenția la detalii care au adus renumele global mărcilor premium germane.

În noul univers electromobilisitic însă, valorile centrale sunt eficiența, autonomia și viteza de încărcare. Cu puteri maxime DC cuprinse între 112 și 150 kW, cele patru modele premium, pot genera cel mult un căscat de plictiseală, considerând viteza de încărcare oferită de Hyundai-Kia-Genesis pe modele ce au la baza platforma E-GMP, sau eternul etalon în domeniu Tesla. (Porsche Taycan și Lucid Air au de asemenea performanțe excepționale, dar costa cu 100.000 euro mai mult)

Și la încărcarea AC este loc de mai bine, 11 kW utilizați de cei patru concurenți fiind suficienți pentru încărcarea la destinație, dar insuficienți pentru pauze scurte, când stațiile DC sunt ocupate.

Dimensiunea acumulatorilor diferă în mare măsură, cel mai mic fiind utilizat de BMW (64.7 kWh util), iar cel mai mare de Audi (76.6 kWh). Fiind toate mașini grele de peste 2.1 tone, cu excepția iX1 care declară surprinzător o masa proprie de 1.8 tone, și cu rezistență aerodinamică de dulap din cauza secțiunii frontale mari, ca mai toate SUV-urile, autonomia sub 350 km (EVdatabase) este de așteptat, cu valori și mai mici în sezonul rece.

Cu siguranță criteriile premium clasic vor atrage cumpărătorii pentru care aceste caracteristici sunt de importanță maximă. Pentru electromobiliști pur sânge însă, alternativa IONIQ 5 sau EV6, chiar dacă nu oferă același rafinament și interior premium, vor fi modelele preferate pentru viteza de încărcare și autonomie. Dacă bugetul permite, cu câteva mii în plus, opțiunea Genesis GV 60 sau (din nou) Tesla, care vine la pachet cu cea mai mare rețea rapidă de încărcare pe plan global, vor reprezenta alternative mai potrivite.

Vom lăsa înmatriculările din următoarele 12 luni să stabilească scorul și, cu convingerea că iX1 va fi la fel de rafinat ca frații mai mari iX3 și iX, îl așteptam cu drag în garajul nostru virtual și la teste paralele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.