Test drive cu „covorul fermecat” sub deviza BMW Re:Imagine Today

În miez de vară Cristian ne povestea despre despre o călătorie cu covorul fermecat (Hyundai Kona) pe Transalpina și Transfăgărășan.

Majoritatea călătoriilor cu modele electrice sunt line și cursive, dar oportunitatea unui test cu BMW iX3 la IAA, m-a dus cu gândul la lumea basmelor și am adoptat instantaneu expresia lui Cristian. Din start trebuie să mărturisesc că nu pot fi obiectiv, fiind un proprietar fericit pentru mulți ani al unui BMW cu motor termic în șase cilindri și cutie automată, care este probabil forma de tracțiune clasică cea mai apropiată de condusul electric.

M-am pregătit pentru plimbarea prin München fără să fiu impresionat de specificatiile tehnice, în comparație cu concurența și chiar puțin iritat de faptul că revista Auto Motor Sport a reușit să-l scoată pe primul loc, în fața Model Y, Mach-e, Mercedes EQC, Volvo XC40 recharge și Jaguar I-Pace. Deși toate aceste modele premium au tracțiune integrală și performanțe dinamice mai bune (cu exceptia ECQ), BMW iX3 cu tracțiune spate a fost declarat învingător. Dacă mai aveți îndoieli despre criteriile utilizate, atunci poate ajută faptul că Model Y a fost ultimul în lista de revistei germane, deși are autonomia și viteza de încărcare cea mai mare.

În dimineața testului eram bine precondiționat cu o doză de emoții negative de faptul ca iX3 este asamblat pe o platformă mixtă și actualul CEO BMW, Oliver Zipse, pare mai degrabă preocupat de salvarea fabricilor, de care a fost responsabil înainte de a urca în vârful piramidei, decât de a oferi electromobiliștilor un model în pas cu cel de-al treilea deceniu al secolului XXI. Ce rezultă din această mixtură de jumătăți de pași, se poate vedea bine sub capota față, unde Model Y și Mach-e, au un frunk încăpător și foarte util pentru tot arsenalul de cabluri și adaptoare necesare electro-călătorilor de cursă lungă, în timp ce imaginea alăturată trădează un fel de improvizație la iX3.

După ce inima pulsând în patru timpi a fost înlăturată, ai senzația că a rămas prea mult spațiu de risipit și fiecare departament a mai aruncat câte o piesă sub capotă.

De altfel vizita la standul BMW, dominat de alt SUV gigantic, iX, care iși face impozanta apariție în spatele unei grile hidoase, te face să te întrebi dacă actuala conducere știe încotro să o apuce prin jungla tranziției spre electromobilitate.

Noul iX este primul care beneficiază (după foarte mult timp trecut de la începuturile curajoase cu i3) de o platformă dedicată, frumos prezentată într-un un model secționat. Dar stupoare! Și aici este mare înghesuială sub capotă!

Poate BMW va reuși sa recruteze câțiva designeri ironizați până nu de mult ca „proiectanți de laptop-uri cu patru roți” de la Tesla, să le facă curățenie în haosul prezent. Arta packaging-ului este o meserie foarte căutată în noua industrie auto electrică, autonomă și conectată, dar cei mai buni experți vin din lumea smartphone-urilor, tabletelor și aparatelor foto digitale.

Sursa: google automotive market cap

Dar până la acel efort concret de proiectare, trebuie clarificată mai intai strategia. Firma bavareză este în prezent mai puțin atractivă pentru investitori decât unele startup-uri electrice sau firme tradiționale din China cu un portofoliu mare de vehicule electrice și acumulatori (BYD, Great Wall), prin urmare se vede forțată să abordeze noi proiecte utilizând capitalul propriu.

Dezvoltarea unor tehnologii multiple în paralel, așa cum face Toyota, este extrem de costisitoare. Standul de la IAA încerca să sublinieze rădăcinile ecologice adânci, pornind de la modelul 1602 electric, utilizat în timpul tragicei Olimpiade de la München și până la modelul X5 cu pile de hidrogen. Poate cel mai promițător a fost conceptul CirCular de dimensiuni mai rezonabile, o interpretare modernă pentru ce ar putea deveni un hatchbak în viitor.

Test drive iX3

Odată urcat la volan și dornic să aflu ce știe SUV-ul made in China, electrificat pentru evitarea amenzilor pe piața locală și ajuns în număr limitat în restul lumii, toată bombăneala a dispărut și un zâmbet larg s-a așezat pe fața mea și a lui Helmut, fotograful nostru la IAA, până am înțeles că test drive-ul se va desfășura în jurul complexului expozițional, pe drumuri cu limită de viteză 30 km/h. Serios BMW?

Dincolo de cunoscuta alunecare lină și tăcută a celorlalte 20 de modele electrice conduse în ultimii 14 ani, iX3 iți dă senzația că nici nu atinge șoseaua, că pur și simplu plutești ocrotit în scaunele foarte confortabile, de unde și titlul despre călătoria cu „covorul fermecat” împrumutat de la Cristian.

Privind de acolo de sus lumea, de pe tronul cocoțat la înălțime și așezat ergonomic perfect in raport cu volanul și toate comenzile, cât se poate de clasice, uiți să mai întrebi dacă nu cumva ai nevoie de altă categorie de carnet, că să te miști cu 2.7 tone de mașină (încărcat) pe străduțele înguste cu limitare de viteza de 30 km/h.

Pur și simplu savurezi senzația creată de modul în care suspensia absoarbe rarele denivelări din asfaltul german, precizia și ușurința cu care direcția comunică cu solul și accelerația… doar pentru o foarte scurtă secundă, după care am depășit cu mult limita de 30 km/h de pe traseul ales de organizatori.

Mi-a plăcut mult claritatea informațiilor proiectate pe HUD (heads-up display), unde alături de viteza limită, pâlpâia amenințător, cu cifre mai mari și foarte roșii, viteza reală, care nu putea sta sub 30 km/h cu tot efortul sincer. În plus, direcțiile de navigație erau clar proiectate pe HUD, ceea ce în paralel cu o voce fermă, în germană, nu lăsa loc de abateri de la traseu, deși ieșirile spre autostrada mă chemau irezistibil.

La finalul testului, care ne-a lăsat gustul unei limonade proaspete din vitrina unui magazin închis, cu puțin efort al însoțitorului nostru foarte binevoitor, înarmat cu un dosar de specificații tehnice, dotări opționale și prețurile astronomice ce le însoțesc, a depistat în hățișul de meniuri informațiile cu care supraviețuiește electormobilistul la drum: consumul și autonomia rămasă, în funcție de SOC.

După doar 11.4 km parcurși în 25 minute cu un consum de 14.4 kWh/100 km este imposibil să-i faci dreptate unui automobil atât de sofisticat ca interior, suspensie, direcție, materiale și precizie a prelucrării, într-un cuvânt valorile clasice ale industriei auto tradiționale și fundația gamei premium, cu care producătorii germani și-au câștigat renumele global.

Sursa: EVdatabase

Cu o autonomie reală de 385 km (EVdatabse) și un consum mediu de 19.2 kWh/100 km, iX3 nu face cu siguranță parte din eșalonul fruntaș al noii industrii auto, destinată să producă vehicule electrice, autonome și conectate. Până atunci, vom reveni oricând cu foarte mare plăcere la volanul unui iX3, pentru a culege informații și trăi experiențele pe care și le permit cei cu buzunare foarte adânci, exemplarul testat la München având un preț de 84.000 euro.

În concluzie, BMW trebuie să „Re:imagine today”. Mâine ar putea fi prea târziu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.