VW ID.4, IONIQ 5 și primul test drive cu Kia EV6

Pe lângă informațiile săptămânale transmise de echipa celor mai mari modele participante la proiectul Electromobilitate, în episodul de astăzi avem un musafir special în cadrul primului test drive cu noul Kia EV 6.

Laurențiu – VW ID.4, Cluj

Săptămâna trecută a avut în prim plan o deplasare la Craiova, pe traseul Cluj-Hațeg-Craiova, și la dus și la întors.
Deplasarea a fost făcută pe autostrada de la Turda la Simeria (114 km) cu 120 km/h pe bord, AC-ul pornit pe prima jumătate, încărcări la Lidl, Hațeg și Tg. Jiu, aproape de 1 oră, împreună. Cea de la Tg. Jiu nu era necesară, aș fi putut ajunge la destinație cu cât mai era încărcată bateria, dar din cauza lipsei stațiilor la Craiova, am preferat să încarc, astfel încât să îmi ajungă și înapoi la Tg. Jiu. Drumul a fost foarte liber, așa încât consumul dar și viteza medie au fost rezonabile.

La întoarcere a fost mult mai aglomerat, având în vedere ca era sâmbătă dimineața, AC-ul nu a mai fost folosit deloc, viteza pe autostradă aceeași 120km/h, dar mașina mai grea cu aproape 100 kg.
Toate acestea adunate, dar și a faptului că diferența de nivel este pozitivă și că atunci când mergi spre casă parcă mergi mai repede, au adus un consum mai mare:

La fel 2 încărcări, la aceleași stații, a doua (12 kWh), doar pentru că era liberă stația și am vrut să fim siguri că nu trebuie să micșorăm viteza pe autostradă. Așadar săptămâna s-a încheiat cu 0 lei încărcări și 838 km parcurși cu un consum mediu de 16.6 kWh/100km.

Peter – IONIQ 5 awd, Timișoara

Datele din săptămâna 21 (23.05-29.05) pentru IONIQ 5 AWD din TM sunt următoarele:

  • Distanța parcursă: 314.3 km
  • Tip traseu: 20% drum național, 80% oraș
  • Viteza medie: 25 km/h
  • Consum mediu: 16.7 kWh / 100km
  • Total încărcări: 91.7 kWh
  • Cost încărcare: 0 RON
  • Energie obținută de la panourile solare: 3.6 kWh (prea multe zile ploioase)

Primul test drive cu Kia EV 6

Prima întâlnire cu noul Kia EV 6 a fost la salonul auto IAA din München în septembrie 2021, când am scris:

Deși citisem despre Kia EV6 că arată mai bine în realitate decât în imagini, prima întâlnire în standul din Odeonsplatz a fost o surpriză foarte plăcută. Forma curajoasa și proaspată este imposibil de confundat cu ruda apropiată IONIQ 5, cu care împarte platforma electrică E-GMP, chiar dacă performanțele și specificațiile tehnice sunt extrem de apropiate.

IAA ziua a treia – un alt fel de salon auto

Au trecut opt luni până la prima ocazie să conduc noul model sud-coreean, timp în care am parcurs peste 2.500 km cu IONIQ 5-ul lui Tudor la Trans Carpatica și evenimentul de la Reșița, familiarizându-mă cu comportamentul și performanțele noii platforme dedicate E-GMP a grupului Hyundai-Kia-Genesis.

Întâmplarea a făcut ca duminică să întâlnesc o cunoștință care ridicase un EV 6 cu două zile înainte și, cunoscându-mi pasiunea pentru toate noutățile electrice, mi-a oferit un test drive. Ce ocazie bună de a compara design-ul curajos al noului EV6 cu silueta cunoscută și îndrăgită în toată lumea a veteranului Model 3, care peste doar o lună împlinește cinci ani de la primele livrări.

În scurta plimbare la volanul noului Kia am întâlnit bordul și comenzile familiare de la IONIQ 5, dar o suspensie mai fermă și o ținută de drum cu prioritatea condus sportiv și nu atât de pronunțat axat pe confort, ca la IONIQ 5. În rest toate la locul lor, inclusiv clapetele pentru reglarea intensității frânării regenerative din spatele volanului.

Varianta condusă fiind awd, similară cu IONIQ-ul lui Peter, beneficiază de cuplu la roata suficient ca să propulseze cu agilitate cele peste două tone, cat cântărește mașina fără pasageri și bagaje. O ieșire scurtă pe autostradă a demonstrat ușurința cu care EV 6 se poate încadra în fluxul mașinilor ce rulează cu aproximativ 120 km/h (75 mph).

Inevitabila comparație cu TM 3, cu care m-am familiarizat după 82.000 km parcurși din noiembrie 2018, este oarecum nepotrivită, concurentul direct pentru EV 6 și IONIQ 5 fiind Model Y. Oricare ar fi modelul Tesla comparat, mi se par în continuare inutile butonul start-stop și cheia necesară pentru accesul și pornirea mașinilor sud-coreene. Odată aflat la bord este confortabil de regăsit ecranul cu informațiile pentru șofer în dreptul volanului.

Talia mai înaltă face accesul în EV 6 mai ușor, iar deschiderea mare a portbagajului elimină temerile celor ce s-au străduit să înghesuie un cărucior de copil sau o bicicletă în Model 3 și nu sunt dispuși să adauge aproximativ 10.000 $ la prețul de achiziție pentru a trece la Model Y.

Considerând că exemplarul condus a fost livrat la doar două luni de la comandă, se pare că producția este susținută și livrările destul de prompte, interesul publicului fiind în creștere direct proporțională cu cel al prețului benzinei. Din păcate proprietarul a confirmat că față de prețul recomandat de producător, în mod curent dealerii practică adaosuri de peste 10.000 USD, ceea ce a devenit o sursă de iritare pentru clienți, dar și între dealeri și producători, care încep să se orienteze spre vânzarea online la prețuri fixe, după modelul Tesla.

În loc de concluzie

După doar câțiva kilometri conduși, este prematur pentru concluzii ample. Dată fiind asemănarea comportamentului și performanțelor, ca urmare a tehnologiei și platformei comune cu IONIQ 5, experiența descrisă la volanul IONIQ-ului începând de la salonul auto IAA (septembrie 2021) și continuând cu Trans Carpatica și evenimentul de la Reșița, se poate transfera și la EV 6. Cu o notă mai sportivă, datorită tracțiunii integrale, puterii rezultate din utilizarea a două motoare pentru varianta AWD și a suspensiei ceva mai rigide, EV 6 este extrem de plăcut de condus, prin agilitatea cu care răspunde la toate comenzile, în ciuda celor peste 2.2 tone, cu pasageri la bord.

După ce Tesla va permite accesul în rețeaua de încărcare Super Charger, care va pune în valoare capacitatea rapidă de încărcare obținută cu ajutorul tehnologiei de 800 V (Electrify America este alternativa actuală, dar limitată ca extindere), cele două modele ale grupului coreean vor deveni alternative foarte solide la Model Y, care este mai scump și cel puțin pe unele piețe (exemplu SUA) nu mai beneficiază de subvenția sub forma reducerii de taxe cu 7500 $, în vigoare pentru modelele importate din Coreea până la atingerea unui total de 200.000 exemplare vândute.

Mulțumiri proprietarului pentru oportunitate de a conduce și timpul petrecut cu povești electromobilistice, cu Kia EV 6 în centrul atenției!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.