Luat de valul impresiilor copleșitoare transmise de participanții la electro-șezătoarea de la Ciugud, săptămâna trecută am neglijat să continui experiența vizitei la dealerul local și senzațiile culese în scurta plimbare cu noul BMW i4.

Pentru încălzire, recomand primul episod din povestea test drive-ului cu marele iX – Întâlnire cu aristocrația electrică germană.
La întoarcerea din plimbarea cu iX, am întrebat dacă se poate face un test ad-hoc și cu modelul i4, lângă care am parcat. După ceva dificultăți am aflat că o clientă plătise deja avansul pentru mașină, așa că fiind rezervata, nu prea era disponibilă pentru test drive.
Cu promisiunea solemnă a unui număr minim de kilometri parcurși, am obținut cheile și am pornit la drum, cu roluri inversate, de data aceasta eu am fost șoferul și Răzvan pasagerul.
Comparație specificații tehnice

BMW i4 în varianta de bază, este poziționat ca un competitor la Polestar 2, ambele fiind asamblate pe platforme mixte, utilizate și pentru modele hibrid Vovlo sau echipate doar cu motoare termice (BMW). Interioarele elegante și bogate, cu materiale de bună calitate, asamblarea minuțioasă și comenzile tradiționale, sunt ceea ce diferențiază radical cele doua creații ale designerilor suedezi și germani, de „tableta agățată de o scândură” din Model 3.
Pornind de la aceste concepte fundamental diferite, Polestar 2 și i4 vor fi pe placul unei anumite categorii de cumpărători în căutarea valorilor tradiționale, așteptate în această categorie de preț, în timp ce Model 3 este alegerea făcută de toti ceilalți peste un milion de clienți (în 2022), pentru care performanțele dinamice și caracteristicile cele mai importante sunt: autonomia, viteza de încărcare, actualizările OTA și rețeaua de încărcare proprie, fără aplicații și complicații.
Experiența la volan


Singurul i4 aflat la dealerul local a fost varianta de vârf, botezată M50. M-ul ca amintire la un lung șir de modele prestigioase, iar 50-ul pentru cine știe ce fantezie a echipei de la marketing.

Echipat cu același bord digital ca și fratele mai mare iX, și tot așa atârnat de bord ca un gând târziu în procesul de dezvoltare al mașinii, i4 M50 vine cu un buton start-stop și „schimbător de viteze” cât se poate de clasic, chiar dacă în acest caz nu este nimic de schimbat, mestecatul în benzină, fiind un reflex al vremurilor de demult.
La prima atingere a „potențiometrului” am realizat ca i4 este atât de ancorat în trecutul cu pistoane agitate sub capotă, încât proiectanții s-au străduit să-i genereze în boxe un fel de sunet de motor. Cu siguranță poate fi decuplat de undeva, dar zgomotul artificial m-a făcut să glumesc despre frânarea regenerativă, care fiind selectată pe intensitatea minimă, simula condusul cu o cutie automată. Cu speranța că nu-i va trece cuiva prin minte să reproducă și vibrațiile unui motor termic (sau parfumul emisiilor?), m-am concentrat pe partea cea mai spectaculoasă a experienței la volan… accelerația instantanee.
Așa cum promiteau specificațiile tehnice, 792 Nm și tracțiunea integrală nu au avut probleme cu catapultarea celor 2.5 tone, cât cântărea mașina plus pasagerii. Cunoșteam senzația de la variantele Tesla Performance conduse înainte și totuși i4 execută clasicul 0-100 km/h cu o anumită eleganță, probabil datorită suspensiei, care nu permite asperităților șoselei să ajungă în orice fel la pasageri.
Cu toate că și iX-ul, condus înainte de Răzvan, se avântă cu mult elan de la semafoare sau la intrarea pe autostradă, limita vitezei legale fiind atinsă mult prea repede, în i4 M50 performanța dinamică este superioara, ca urmare a raportului masă/putere cu 15% mai favorabil (5.7 kg/kW pentru i4, fata de 6.7 kg/kW pentru iX 50).
În loc de concluzii
BMW i4, ca și Polestar 2, sau fratele Volvo C40, va fi alegerea celor ce își doresc un automobil electric performant cu comenzi și interior mai clasic, plus tot confortul și calitatea de asamblare din gama de modele premium.
Pentru mine, lipsa frunk-ului, spațiul interior mai mic, în special cel de depozitare a obiectelor în consola centrală, rezervat pentru cutia de viteze, trădează compromisurile unei platforme mixte. La prețuri apropiate, decizia între i4 și Model 3 va deveni un subiect de discuție, doar după ce Tesla va permite accesul altor modele la rețeaua SuperCharger.
Până atunci, Modleel3/Y rămâne opțiunea numărul 1 pe plan global pentru peste un milion de electromobiliști, datorită autonomiei, vitezei de încărcare, actualizărilor continue de soft și ușurinței de navigație la drum lung din SuperCharger în SuperCharger.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.