Marcel a trecut de 30.000 km cu Dacia Spring și are un invitat din București

Asa cum anticipasem în urmă cu două zile, Marcel a alergat Spring-ul dincolo de borna de 30.000 km, ceea ce începând din luna octombrie 2021 cu o mașină presupusă a fi „de oraș” este o veritabilă performanță electromobilistică.

La jubileul de la Ciugud a sosit un alt proprietar cu Dacia Spring de cursă lungă, dl. Cristian Bomboe din București, care și-a anunțat participarea la electro-șezatoare la rubrica participări (going) a evenimentului postat pe facebook electromobilitate.

Am plasat valoarea consumului realizat în timpul acestei călătorii lungi cu Dacia Spring, de la Bucuresti la electro-șezătoare (10.8 kWh/100km), pe grafiul echipei alături de Marcel și de cele două rivale ale grupului VW.

Pe scurt, deși consumul realizat de Cristian cu Spring este foarte bun, e-Up și Citigo au reușit să se mulțumească cu și mai puțini electroni, acum la început de vară.

Rămâne doar să găsim un răspuns la întrebarea lui Laszlo despre creșterea consumului mediu pe parcursul ultimei săptămâni:

Consum un pic mai mare. Nu-mi dau seama de ce, dar e absolut normal din punctul meu de vedere..

Costul de 8.65 lei/100km este calculat cu 0.75 lei/kWh.

Laszlo – VW e-Up, Cluj

Așa cum reiese din graficul valorilor de consum mediu săptămânal, nu a fost o întâmplare doar în cazul e-Up-ului, ce ar putea fi ușor pusă pe seama schimbării șoferului (dacă vă amintiți, Laszlo a circulat cu hibridul, iar soția a preluat volanul e-Up-ului în urmă cu două săptămâni).

Și de această dată, ne vine în ajutor raportul săptămânal întocmit de Wiwi, unde observăm un consum mai mare pentru aerul condiționat (A/C chenar roșu). Nici nu este de mirare, când temperatura interioară este 19 C (cu excepția zilei de 17 mai) iar cea exterioară a urcat până la 29o C (17 mai) și s-a menținut la 28o C alte patru zile (16, 18, 20 și 21 mai) la Timișoara.

Un avertisment timpuriu colegilor din grupa mare, care au probabil un volum de aer în interior de trei ori mai mare de răcit în sezonul cald, mai ales celor ce plănuiesc să călătorească în Grecia.

4 Responses

 1. Cristian Bombor spune:

  Multumesc ca m-ati tag-at.
  Vreau sa mentionez faptul ca am consumat 10,8 kwh/100 km in conditiile in care plecand cam tarziu din Bucuresti a cam trebuit sa trag tare. Deci stilul de condus a fost mai aproape de cel folosit la termica. Nu am mers la consum, am venit pe DN si, acolo unde drumul era liber am mers si cu 130 km/h dar nu au fost multe ocazii. Lasand de o parte ilegalitatea celor 130km/h au m-am declarat extrem de multumit de consumul mediu de 10,i kwh/100km inregistrat pe tot acest periplu de cca 800 km (dus intors).
  Desigur ca, daca as fi mers mai ponderat as fi avut un consum si mai bun.
  Una peste alta electromobilitatea este clar o solutie salvatoare atat pentru calitatea aerului din aglomerarile urbane cat si pentru finantele fiecaruia.
  Pentru mine aceasta deplasare la Ciugud a insemnat mai multe inceputuri … prima iesire in afara urbei, prima experienta pe sosea cu toate ale ei, primele incarcari rapide (incarc numai acasa la priza schuko).
  Electromobilitatea este de fapt un fel de scolarizare, nu reinvata chstii pe care le uitasem … planificarea.
  Independent de electromobilitate aceasta deplasare a dat ocazia participantilor nu numai sa-si impartaseasca de-ale electricelor dar si sa cunoastem oameni frumosi ai locurilor, sa vedem ca in Romania se poate face, ca Romania poate avansa. Ciugud si Pauca vor ramane in memoria multora ca locuri de referinta.
  Multumesc Electromobilitate.

 2. Dan Boboescu spune:

  Ne bucurăm de experiența pozitivă după prima participare la un eveniment de promovare a mobilității electrice. Vă așteptăm cu drag și la următoarele întâlniri!

 3. Calin spune:

  Buna.sunt un începător in lumea electricelor si am si eu de 3 zile.un spring.as dori sa învăț mai multe despre trasee prin tara si unde ma intalnesc cu stații de incarcare ca sa nu ma simt limitat de autonomie.va multumesc si va mai scriu daca nu deranjez

 4. Dan Boboescu spune:

  Buna Călin, bun venit în lumea mobilității electrice!
  După mai mult de 30.000 km parcurși cu Dacia Spring, Marcel este cu siguranță o persoană de la care poți afla multe informații specifice mașinii, încărcărilor și autonomiei în diferite cazuri de utliizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.