Kia Niro – marele absent

De la începutul anului 2018, când erau înmatriculate aproximativ 250 automobile electrice în România, despre care am scris primele articole, și până astăzi, când parcul electric a depășit 16.000 de exemplare, subiectele legate de mobilitatea electrică au devenit… la modă.

Nu mai poate fi un secret cât de mult a crescut interesul de la an la an și cât de mult au crescut achizițiile începând din toamna anului trecut, când primele Spring-uri produse în China au ajuns în țară.

Așa cum scrie Tudor pentru blogul lektri.co (e-mobility index), Spring a reprezentat peste 50% din înmatriculările lunii aprilie. Cu cinci exemplare sosite la Ciugud pentru electro-șezătoare, Springul și-a câștigat pe merit un loc important în atenția publicului.

Sursa: EU EVs, 22 mai 2022

Comparând lista înmatriculărilor din România in 2022 cu cea din 14 țări vest-europene (imaginea din stânga), este evidentă diferența structurii livrărilor. Din top 10 românesc lipsesc Fiat 500, Skoda Enyaq, Audi Q4 e-tron și KIA NIRO, modele care au câștigat interesul și buzunarele europenilor.

Marele absent este NIRO, care ocupă locul șase în primele patru luni din 2022 în Europa de vest, iar în țările care publică zilnic situația înmatriculărilor (Norvegia, Suedia, Olanda și Spania) se afla în 22 mai pe primul loc, conform statisticilor publicate de EU EVs.

Nu vom reveni la întrebările legate de livrările de Niro în România, dar vom sublinia că performanțele, eficiența și spațiul interior oferit de acest model se bazează pe aceeași platformă și tehnologie cu îndrăgita Kona, care se menține pe podiumul înmatriculărilor din țară.

Informații despre Niro din garajul nostru virtual

Cu ajutorul colegilor Teo și Tibi, ambii din București, urmărim de peste un an și jumătate consumul, parcursul și problemele apărute la acest model, care până în prezent s-au limitat la cateva glitch-uri de soft, după actualizări, situație semnalată și de echipa Kona.

Pentru a interpreta corect consumul lui Tibi, trebuie știut că aproape tot timpul transportă în excursiile de sfârșit de săptămână schiurile sau bicicletele pe acoperiș, veritabile frâne aerodinamice.

Așa s-a întâmplat și săptămâna trecută, despre care Tibi ne scrie:

În weekend am fost cu bicicletele la Saschiz, lângă Sighișoara, unde am reușit să încarc mașina la casa la care am stat.

Am vorbit mult cu gazda despre electrice și s-a hotărât să pună panouri solare și să treacă pe mașina electrică anul acesta 🙂

Nici măcar n-am apucat să facem un test drive, că am rămas fara timp. Erau mai mulți interesați în sat. Cu panourile solare am ințeles ca este destul de complicat în satele săsești de patrimoniu, că n-au voie să „strice” acoperișul.

O să vadă cum se poate face legal asta.

Între timp, am aflat de la Teo că va porni cu Niro într-un turneu european, de unde promite că va face poze și ne va transmite experiențele de pe drum. Așteptăm cu mult interes detalii despre călătoria electrică și cât mai multe sfaturi despre rețele de încărcare, prețuri și alte detalii ce pot fi utile colegilor electromobiliști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.