Dupa cum probabil stiti, in perioada 10-12 mai 2019 a avut loc prima intalnire a posesorilor de automobile electrice din Romania. Evenimentul s-a desfasurat la Bran iar din zona de Vest a tarii au venit cel putin 5-6 masini electrice.
Eu am participat la eveniment cu un Nissan Leaf 2018, primit de la Auto Europa Timisoara. Am scris despre asta intr-un articol dedicat pe Arena IT si am publicat chiar si un vlog in care am documentat toata aventura.

Insa astazi vreau sa discutam putin despre franarea regenerativa care, dupa parerea mea, unul dintre cele mai mari atuuri al masinilor electrice. Am inteles mult mai bine cat e de tare aceasta functie abia dupa acesti aproape 1000 km parcursi cu o masina electrica, pe toate tipurile de drum.
Ce face mai exact franarea regenerativa? Pai e simplu: transforma miscarea masinii (inertia) in curent electric, folosind un generator, si, in acelasi timp, franeaza masina.
Franarea regenerativa pe Nissan Leaf
Nissan Leaf are o functie care se numeste „e-Pedal” si care-ti permite sa folosesti franarea regenerativa pentru a opri chiar pana la 0 Km/h. Asa se face ca de la Timisoara pana la Deva (~150 km) am pus frana doar o data. Adica doar o singura data placutele de frana au atins discurile, cand cineva din fata mea a franat brusc si a trebuit sa intervin.
In rest, tot drumul l-am facut atent si incercand sa anticipez, motiv pentru care am reusit sa franez doar de cateva ori in prima zi de deplasare catre Bran.


Franarea regenerativa pe Tesla Model 3
Am condus Tesla Model 3 – cel din „flota” ElMob – cu doua ocazii: intr-o seara de la Timisoara la Cramele Recas si inapoi si in cadrul evenimentului de la Bran.
La Bran am profitat de vremea buna si de fuga norilor pentru a face o tura pe drumul spre Rucar, unde ne-am bucurat de privelistile minunate de mai jos.
Ei bine, la intoarcere, mai bine zis la coborare, nu am folosit aproape deloc frana pentru a inceti. Tesla are doua moduri de franare regenerativa: standard si low. Daca folosesti „Standard” atunci poti calatori fara nicio problema doar cu acceleratia.
Evident, si aici trebuie sa fiti precauti si sa anticipati traficul. Mai mult, trebuie sa stiti ca foarte putine masini electrice franeaza pana la oprire folosind regenerarea. La Tesla Model 3 am observat ca franarea regenerativa se opreste undeva la 11 Km/h, viteza la care masina continua sa ruleze lin.




Concluzie: castigi energie si salvezi placutele de frana
Nu vreau sa va plictisesc prea mult, am mai condus si Renault Zoe sau Hyundai Ioniq si am mai putea vorbi despre franarea regenerativa si pe aceste modele, insa in mare avem de a face cu aceeasi functionalitate si aceeasi concluzie.
Masinile electrice sunt singurele masini care nu consuma energie atunci cand franeaza, ba mai mult, produc energie. Masinile cu motor cu ardere interna nu stiu asta, pentru ca nu e in principiul lor de functionare. Singurele care mai fac asa ceva sunt hibridele, care folosesc forta de franare pentru incarcarea bateriilor… atunci cand nu le incarca folosind tot combustibil fosil.
Cu alte cuvinte, daca la urcare atat masinile electrice cat si cele conventionale consuma energie, la coborare cele electrice produc energie recuperand o parte semnificativa din cea consumata initial.

Asadar, franarea regenerativa are doua plusuri foarte mari: recuperarea de energie electrica dar si economie la folosirea placutelor de frana. Asa se face ca, daca mergi atent si precaut, s-ar putea sa nu schimbi niciodata placutele de frana de pe o masina electrica.

Nascut in 1989, profesionist in tehnologii IT avand o experienta de peste 10 ani in spate. In prezent conduc o echipa de dezvoltare software in cadrul unei multinationale.
In 2006 am pornit ceea ce se numeste ArenaIT, un blog de tehnologie dezvoltat din pasiune. In tot acesti ani de activitate, blogul a ajuns sa fie un reper in domeniul tehnologiei pe internetul romanesc si este proiectul care ma defineste pe mine ca persoana in online.
Recent am devenit tot mai interesat de ecologie, energie regenerabila si, in acelasi timp, de masini electrice si de aceea am inceput promovarea si testarea acestora pe ArenaIT. Asa l-am cunoscut pe Dan Boboescu, parintele Electromobilitate, un proiect care mi s-a parut inca de la inceput ca fiind unul nobil si caruia mi-as dori sa ma alatur, ceea ce s-a si intamplat.