Călătorii de vacanță cu modele din grupa mare – Kia Niro, Peugeot 2008, VW ID.4 și Tesla Model 3

Cea mai diversă echipă a proiectului Electromobilitate este „grupa mare” formată din cele mai spațioase modele parcate de proprietari în garajul nostru virtual.

Cu două Kia Niro, două Peugeot 2008, un VW ID.4, trei Tesla Model 3 și un Outlander PHEV, rapoartele săptămânale întocmite de grupa mare reprezintă o încercare de a înțelege dacă electricele cu cea mai mare autonomie și spațiu suficient pentru pasageri și bagaje sunt potrivite unor călătorii lungi.

Săptămâna aceasta echipa a crescut cu un Citroen e-C4, a cărui evoluție o vom urmări pentru urmatoarele 12 luni.

Kia Niro

De la Teo și Tibi am primit puține detalii despre ultimele drumuri, în majoritate în București, dar observăm cum consumul mediu continuă să scadă spre valorile minime din septembrie, după care începe sezonul grijilor, mai ales pentru electro-bobocii care au luat în primire mașinile în a doua parte a anului și zburdă fără griji și cu multă încântare până în noiembrie.

VW ID.4

Povestea lui Laurențiu despre ultimul update de software OTA o gasiti aici. Cea din ultima săptămână este și mai interesantă, acumulând kilometri mulți și experiențe noi alături de încăpătorul ID.4:

Săptămâna aceasta am reușit să parcurg cei mai mulți kilometri, de când am achiziționat mașina.Traseul a fost Cluj-Napoca – Hațeg- Reșița – Oravița-Gornea, unde am fost cazați la Pensiunea Danube Village.

Deși de când am făcut rezervarea am discutat cu ei și au fost de acord cu încărcarea la o priză de 220 V, am făcut încărcările de pe traseu (Hațeg, Reșița, CCS, dar doar maxim 30 de minute, Oravița la Type 2) astfel încât să nu fie necesară încărcarea la locație, ajungând în zonă cu aproape 63% baterie. 

În zonă am mai făcut încă 70 de km, vizitând Insula Ostrov, cascadele din zona Padina Matei și morile de apă din zona Gârnic, Sichevița. Drumurile au fost de la foarte bune, la rele, cu asfaltul foarte deteriorat, până la drumuri cinstite de pământ, la care măcar nu ai pretenții.

Întoarcerea a fost prin Cazanele Dunării – Drobeta Turnu Severin-Craiova, unde am stat 3 zile, pentru un eveniment în familie, apoi Râmnicu Vâlcea- Sibiu-Alba Iulia-Cluj.

Pentru că am plecat de la Craiova cu  79 % următoarea încărcare a fost la Kaufland Sibiu, lângă autostradă, așa că am avut curaj ca, de la Sibiu, la Sebeș să mergem cu 120 km/h, rezultând un consum de 18,9 kWh/100 km, nu foarte rău pentru dimensiunile și încărcătura mașinii. După un drum scurt în zonă, săptămâna s-a încheiat cu 1337 km, consum de 15,3kWh/100 km.

Peugeot 2008

Ovidiu – București

Săptămâna asta am apucat sa parcurg aproximativ 100 km cu consum de 16 kWh/100 km întrucât se afla în service de marți, unde va mai sta cel puțin o săptămână.

În această săptămâna au făcut reparația pentru rezolvarea punctelor albe, prin înlocuirea unității de clima. Joi au făcut diagnoza pentru întreruperile ce apar pe încărcarea domestică și au constatat că trebuie înlocuit onboard charger pentru rezolvarea problemei. Termen de livrare optimist al piesei de schimb ar fi pentru sfârșitul săptămânii viitoare și tot atunci ar fi gata și mașina.

Împreuna cu soția am ajuns la concluzia că avem nevoie de o mașina cu autonomie mai mare și am făcut precomandă pentru Tesla M3 LR Dual Motor cu termen de livrare în Decembrie așa ca electroleul va fi pus în vânzare. Dacă cineva e interesat, mă poate contacta în privat.

Cum și Silviu, cel de al doilea proprietar de Peugeot 2008 din echipa noastră, a făcut comandă pentru Model 3, în curand Tesla va deveni majoritară în Grupa Mare, ținând cont și de faptul că Marius și Darius sunt în așteptarea câte unui Model 3.

Tesla Model 3

Cu drumuri parcurse în zona Arad, Tudor semnalează o ușoară creștere a consumului pentru cel mai puternic model din garajul nostru virtual, un Model 3 Dual Motor.

In schimb, veteranul TM 3 (long range, tracțiune spate) a bătut săptămâna trecută șosele în două țări, acumulând 3386 km relaxati, cu doi șoferi alternând după fiecare pauza de încărcare la volan. Informațiile de mai jos sunt furnizate de aplicația Teslafi.

Despre cum funcționează rețeaua SuperCharger în Canada găsiți detalii aici, iar despre cum vor arăta în viitor stațiile Super Charger din țară, atunci cand numărul de modele va crește, aveți două imagini din Michigan, în care se văd și stațiile de mare putere (350 kW) instalate de Electrify America, la care nu am văzut vreodată pe cineva încărcând.

Cu toate aceste SuperChargere libere, unele din cele mai utile stații sunt cele de mică putere, plasate în parcările obiectivelor turistice, încărcarea (gratuită în Canada) fiind în paralel cu vizitele.

În absența rețelei SuperCharger (nordul Minnesota), am încărcat pe plajă, la camping, la cabană și alte locuri de cazare, dotate cu prize casnice, după un telefon în avans, pentru a fi sigur că proprietarii permit încărcarea de la prizele instalate pentru încălzirea motoarelor termice iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.