VW ID.3 și ID.4 – de la drumuri de pământ la autostrada spre litoral

După o scurtă pauză, cauzată de grijile generate de hack-ul aplicației Carge, reluăm seria de articole săptămânale în care proprietarii participanți la proiectul Electromobilitate împărtășesc cu publicul interesat experiențele acumulate în viața de zi cu zi alături de o electrică.

Dan – ID.3, Timișoara

În săptămâna 9-15 august, am făcut 206 km, cu un consum mediu de 10.6 kW/100km la o viteza medie de 28 km/h, majoritatea în oraș cu excepția a 120 km prin împrejurimi, cu descrierea și imaginile de mai jos.

Plimbarea “off-road” de duminică:
O plimbare de 120 km, în 15 august 2021 pe la Murani, Charlotenburg, Altringen etc. Cred că în realitate au mai fost 20 de km, dar pentru că am stat mai mult la Domeniile Murani, drumul până acolo nu a fost considerat în statistica acestei zile.


Consumul mediu 9.6 kWh/100km! Da.. chiar atat, la o viteza medie de 37 km/h, fără climă, plimbare, cu locuri unde am mers 80-90 km/h și locuri unde am mers cu 10 km/h, fără autostradă, doar drumuri județene sau chiar de pământ, după cum se poate vedea și în pozele de mai jos.

Am încercat pe drumurile de pământ să văd cum se simte la deal și pot zice după această experiență fără motor turat, ambreiaj solicitat și emoții, că a fost o experiență super faină, în care nu am vrut să supra solicit mașina, ci doar să văd cum se comportă pe un asemenea drum. Mi s-a părut mult mai ușor de condus față de o termică manuală.

Laurențiu – ID.4, Cluj

O săptămână cu deplasări pe drumuri naționale, mai aglomerate, lucru ce s-a văzut și în consum: 400 km, 43 km/h media orară; 13,9 kWh/100 km consumul. Sfârșitul săptămânii a adus prima actualizare OTA, completă, și primele bug-uri:

  • Consumul instantaneu nu a mai fost afișat, iar odată cu el nu mai afișa nici consumul mediu obținut, la nici unul din cele 3 meniuri. Deși știa să calculeze autonomia rămasă, care este afișată pe un alt ecran. Din fericire, după o oprire de 15 minute și-a revenit.

Alexandru – ID.3, București

În săptămâna 9-15 august am parcurs cu ID3-ul 557 km cu un consum mediu de 14.6 kWh/100km.
Până acum am 1 din 2 update-uri principale instalate, și alte 2 foarte mici, ce au avut nevoie de un restart de mașină.

Călin – ID.3, Cluj

Datele pentru săptămâna 09.08 până în 13.08 inclusiv: 178 km parcurși 100 % urban și AC 21 °C . Sâmbătă dimineața am plecat într-o mică excursie prin țară, revin cu informații și poze.

🤗

Cosmin – ID.3, București

Săptămâna trecută am făcut 951 km cu un consum mediu de 17.0 kWh/100 km.
Aici intră drumurile mele uzuale urbane și periurbane, returul de la Sibiu la București și plecatul spre Constanța pentru câteva zile de plajă. De data asta nu am mai pierdut timp cu încărcatul.


Am oprit 26 minute la sosire și am încărcat de la 21% la 58%. Deși tocmai intrasem în oraș, oprirea a fost necesară din alte motive, așa că am căutat imediat locuri unde pot să și încarc. Am ales Kaufland pentru că era la câteva sute de metri, avea toaletă și stația de încărcat (toaleta nu este așa ingrijită, stația în schimb este).

Ulterior am fost de trei ori la Kaufland după cumpărături, fără să încarc pentru că aveam baterie suficientă după ce lăsasem mașina la o stație type 2 montată de primărie la Sala sporturilor – 3.7 kW putere, dar a fost suficient pentru a suplimenta în cateva ore. Am mers în plus 4-5 minute de la stația aceea până în locul unde aș fi parcat în mod normal. Neglijabil.


Ieri, fiica de 10 luni nu adormea la prânz, așa că am condus un pic prin oraș cu ea în mașină și am trecut pe la mai multe stații ca să văd cum sunt. Am observat următoarele:

  • Kaufland ocupat (fără checkin în plugshare);
  • Penny ocupat (fără checkin);
  • Renovatio Mobexpert – liber;
  • Vivo Eon (peste stradă), liber;
  • EnelX în port, liber.

Să vă zic o anecdotă: mai aveam 200 m până la Penny, când văd un ID3 că intră regulamentar pe stradă în fața mea și merge în aceeași direcție. Senzație de anxietate, deși nu aveam de gând să încarc: Oare merge să încarce acolo unde mă duc și eu??? 🙂

Nu a oprit la magazin, dar m-am gândit cum ar fi fost să facă asta în drumul meu spre București 🙂 Sunt ceva opțiuni dacă aloci timp.

Luni seara aveam circa 60% baterie, nu mai aveam drumuri mari de făcut înainte de plecare spre București marți; la venire am consumat 79% din baterie până aici, așa că aveam în plan ori să încarc seara pe type 2, ori să opresc 15-20 de minute marți la o stație rapidă.

Am mers seara în centru, am lăsat mașina la EnelX pe type 2 vreme de 2 ore și ceva, când am terminat de măncat era la 98%, am scos de la încărcat, mutat mașina pe un loc de parcare de lângă și am continuat plimbarea prin port. Ne-am sincronizat excelent. 

Oricum, pentru că m-am pregătit mai bine și nu am avut nevoie să încarc la ore de vârf, chiar dacă nu am avut încarcare la cazare, de data asta experiența drumului până la mare cu ID3 a fost foarte bună, fără vreun inconvenient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.