Eficiență ridicată vara pentru modelele cele mai mici – Smart Forfour, Skoda Citigo, Peugeot e-208, Opel Corsa-e

Dacă în ultimul articol am participat la câteva excursii lungi de vacanță alături de proprietarii celor mai mari modele din garajul nostru virtual, astăzi atenția se îndreaptă spre eficiența remarcabilă în traficul urban a celor mai mici modele.

Participantele din Timișoara la proiectul Electromobilitate, Klara, Doina și Laura adună constant cu Smart Forfour, Citigo și Peugeot 208 în jur de 100 km pe săptămână în oraș, la fel și Răzvan cu Opel Corsa la București. În plus, toți cei patru protagoniști ai acestui episod, au posibilitatea să încarce acasă.

Asemănările nu se încheie aici, viteza medie fiind cuprinsă între 25 și 30 km/h. Dar acest parametru nu este caracteristic modelului de automobil electric, fiind determinat de condițiile de trafic din aglomerațiile urbane, unde la drept vorbind grupa mică se descurcă și mai ales parchează mai ușor decât colegele mai mari din alte echipe. În plus, pe lângă conducerea foarte simplă în oraș, economiile realizabile cu modele din aceasta categorie sunt de invidiat.

Smart Forfour și Skoda Citigo

La actualul preț al energiei electrice, consumul mediu realizat de Citigo în perioada de vară reprezintă mai puțin de ȘASE lei pentru 100 km. Scumpirile anunțate vor ridica costul la ZECE lei pentru 100 km, dar cu siguranță nici prețul carburanților nu va sta pe loc, mai ales privind pe termen lung.

Adăugând pierderile de încărcare, scoase în evidență foarte bine cu ajutorul contorului dedicat pentru Smart, costul energiei pentru deplasările săptămânale efectuate de Klara se ridică la aproximativ 11 lei, ceea ce reprezintă mai puțin de DOI LEI PE ZI, pentru transport individual confortabil, liniștit și curat, cu AC și loc pentru toate cumpărăturile curente.

Peugeot e-208 și Opel Corsa

Dan fiind în vacanță, ne vom concentra atenția pe informațiile comunicate de Laura și Răzvan.

Privind la cât de mult a scăzut consumul mediu pentru electroleul mic de la maximele din sezonul rece (linia galbena), putem ajunge ușor la concluzia că Laura îndrăgește căldura, care la un automobil electric înseamnă un consum mai ridicat de energie electrică. Așa cum ați aflat din articolul scris de Tudor, încărcarea pentru Peugeot e-208 (și Kona și BMW PHEV) se derulează la priza casnică din curte. Datorită parcursului săptămânal redus și al acumulatorului de 50 kWh cu care este dotat electroleul, o încărcare pe săptămână, uneori chiar la două, este suficientă.

Peugeot e-208
Opel Corsa-e

Imaginile transmise de Laura și Răzvan de la bordul Peugeot-ului și Corsei subliniază asemănarea rezultatelor obținute pentru circulația în oars, chiar dacă este vorba de București (Corsa) și Timișoara (208):

  • Parcurs: 103 km București – 104 km Timișoara
  • Viteza medie: 28 km/h Bucureștii – 25 km/h Timișoara
  • Consum mediu: 13.2 kWh/100 km (Opel Corsa) – 13.7 kWh/100 km (Peugeot 208)

Adăugând pierderi de încărcare de 15%, costul cu energia electrică (încărcată acasă) rămâne în jurul valorii de 10 lei/100 km, pentru această categorie de modele electrice, în sezonul cald.

Între motivele eficienței mai ridicate vara față de suratele mai mari sunt:

  • volumul mai mic de aer ce trebuie răcit;
  • pierderile mai reduse prin suprafețele vitrate;
  • masa redusă ce trebuie frânată, pentru care frânarea regenerativă este suficientă;

Cu ajutorul informațiilor amănunțite transmise săptămânal de Wiwi pentru Citigo este ușor de văzut cum recuperarea de energie prin frânare regenerativă (verde) acoperă cu mult consumul necesar pentru climatizare (roșu), chiar și în condițiile ultimelor patru săptămâni toride la Timișoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.