Două săptămâni alături de echipa Zoe

Deși cu toții circulam zilnic între serviciu, școală, cumpărături, locul de încărcare și casă (ferice de cei ce au posibilitatea să încarce acasă), navetiștii de cursă medie s-au adunat în echipa Zoe.

Radu, între Ploiești și București, și Ciprian, între Suceava și Gura Humorului, adună sute de kilometri săptămânal pendulând în ritm de metronom. Este fascinant de urmărit cât de stabil este consumul și media orară pentru cei doi conducatori experimentați în aceste condiții, cu atât mai mult cu cât ambii beneficiază de încărcări gratuite.

Împreună cu Andra și Darius (Timișoara), Marton (Târgu Mureș) și Șerban (Suceava) echipa Zoe pictează în fiecare lună un tablou complex despre avantajele vedetei franceze și economiile semnificative ce pot fi realizate, protejând în același timp aerul respirat de toată lumea. Să-i urmărim cum au petrecut ultimele două săptămâni împreună cu Zoe.

Radu – Ploiești

Datele de exploatare ale lui ZOE în intervalul 09-16.08.2021 sunt:

Parcurs:  796 km
Viteza medie:  48.5 km/h
Consum mediu:  12.4 kWh/100 km
Costuri alimentare:  0 lei

Căldură mare, scade ziua, dar autonomia e bună, vara se îndreaptă spre final.

Din păcate, mult planificată electrip în Grecia s-a schimbat, în favoarea unei mult mai rapide deplasări pe calea aerului. Sincer îmi pare rău, dar asta e decizia familiei și încerc să mă concentrez pe avantajele soluției. Probabil că anul acesta vor mai fi ceva ieșiri, doar naționale. Asta e….

In rest, bucuria e aceeași cu care parcurg zilnic distanțele drumurilor mele.

Datele de exploatare din intervalul 16-23.08.2021, sunt:

Parcurs:  715 km
Viteza medie:  43.6 km/h
Consum mediu:  12.7 kWh/100 km
Costuri alimentare:  0 lei

Una peste alta, datele mele colectate sunt în trend (de vară…), e drept că nici eu nu am ieșit din drumurile mele obișnuite.

Despre Carge am povestit pe scurt într-un alt mesaj, sincer nu mă așteptam și am fost dezamăgit să văd că se întâmplă așa ceva chiar într-o aplicație pentru electromobiliști (aș putea chiar să bănuiesc mâna murdară de fum a marii industrii auto clasice…!), mă bucur doar că am cont la o bancă capabilă să reziste la mizerii de genul ăsta…

In rest, alunec cu mare plăcere în liniște și fără fumuri și sper la vremuri mai bune…!

Marton – Târgu Mureș

Săptămâna 09-16.08.2021 am parcurs 441 km cu Zoe41, cu un consum de 13.9 kWh/100 km, și viteza medie 32 km/h.

Am comandat un pachet de accesoriu USB la 90 de grade, că îmi era în deranj cablul, și acum sunt mulțumit cum iese spre lateral cablul. E mult mai ordonat așa cablul ce folosesc pentru Android Auto. 

Eventual după episoadele de „service”, se pot face și câteva episoade de „accesorii” și „alte îmbunătățiri aduse mașinii”. 

Săptămâna trecută am parcurs 245 km, cu un consum de 12.2 kWh/100 km, cu viteza medie de 33 km/h. A fost o săptămână mai puțin caldă, și deci fără AC, se vede și pe consumul realizat. 

În altă ordine de idei, în weekend am fost ieșit pe Transalpina cu mașina termică. Consider că e foarte important să avem și conținut în care zicem că, în condițiile actuale de dezvoltare a rețelei de încărcare și cu modele ce nu dispun de încărcare rapidă, nu e electricul tot timpul cel mai bun mod de a realiza o excursie

Am considerat să merg cu Zoe? Da am considerat, am calculat că trebuie să mă opresc la Sebeș să fac full charge, o oprire de vreo 1h 30min, ca să fac drumul Târgu Mureș-Sebeș-Transalpina-Sebeș fără probleme.

Apoi la întoarcere ar fi fost necesară iarăși o oprire, ori la Sebeș, ori la Târnăveni, să încarc încât să ajung acasă. Sunt alte stații pe Transalpina? Sunt și nu prea sunt, este o singură stație de 22 kW la Rânca la o pensiune. Dar eu nu am vrut să ajung la Rânca, și nici să mă cazez la o pensiune și nici să mă rup de familie pentru două ore (dus-încărcat-întors).

Încap bagaje și tot ce ne dorim în ZOE? Da, aici nu mi-am pus problema, fiindcă portbagajul este destul de mare și adânc. 

Fiindcă noi am decis să mergem cu cortul și locația de campare era de unde pornește poteca spre Parângul Mare, care e departe de Rânca, nu puteam să consider stația de încărcare de la Rânca. Apoi mai era factorul că eram cu un bebe de doi ani jumate, cu care nu puteam rezolva încărcarea, considerând că drumul va fi prea lung. Drumul se parcurge normal de la Târgu Mureș până sus pe Transalpina în 5h 15min, dar dacă mai trebuie să opresc pentru o încărcare de 1h 30min, toată ziua am fi fost pe drum și nu aș fi ajuns deloc pe munte.

Așadar, m-am dus cu mașina termică fiindcă Zoe 41 nu deține încărcare rapidă, știe să încarce doar la 22 kW, și un plin ia 2h 45min. Pe DN cu AC se pot parcurge 200-250 km între două încărcări.

 
In concluzie, weekendul nostru a fost următorul. Pornit din MS vineri la ora 15, am ajuns seara, am ridicat cortul. Sâmbătă am pornit cu portbebe pe munte, drumeție toata ziua, am văzut Lacul Gâlcescu, și am ajuns înapoi la cort pe la ora 17. Duminică am parcurs un traseu mai scurt, până la Vf. Păpușa și pe la ora 13 am pornit spre casă, unde am ajuns la 19.

Andra și Darius – Timișoara

Săptămâna 09-16.08.2021 Zoey a parcurs 492 km, majoritatea fiind pe ruta Timișoara – Parâng și înapoi, cu un consum total de 14.6 kWh/100.

La Primăria Petroșani s-a instalat o stație 2 x Type 2 (22 kW). Funcționează și e gratuită.

Prima călătorie în Grecia am împarțit-o în două episoade (atât video cât și scris). Am reușit să finalizez primul episod si al doilea. Nu de alta, dar săptămână viitoare plecăm în partea a 2-a a aventurii grecești cu Zoe.
Va țin „la curent” 😀

Eu n-am fost afectat de hack-ul Carge (dar pentru care aștept și eu la fel de mult o explicație) pentru că nu am avut bani pe Revolut. Câteodata am, câteodată n-am, însă niciodată nu țin mulți. Eu folosesc Revolut mai rar în țară, dar 100% în concediu, pentru că oferă cursuri de schimb aproape egale cu BNR. E o unealtă de banking foarte bună.
In fine, ideea e că în aplicațiile mobile pun cardul lor virtual și nu țin mulți bani pe cont, preferând să fac top-up de fiecare dată când am nevoie de bani pe Revolut.
Înțeleg că cei păgubiți au început să-și primească banii înapoi, însă unii i-au primit fără comisioanele aferente, ceea ce nu e ok.

Zoey a mai parcurs săptămâna trecută, conform Tronity, 565 km cu un consum de 14.1 kWh/100 km. Pe final de săptămână plecăm din nou spre Grecia, al doilea act după aventura din Thassos.

Șerban – Suceava

In perioada 09-16.08.2021 am făcut doar 38 km în weekend, după concediu, cu un consum de 15.9 kWh/100 km.

Din când în când mai fac câte o încărcare acasă, la stația pe care o am montată, așa că am încărcat 30 kWh în 5,35 h.

În ultima săptămână tot distanțe scurte pentru Furie. Am parcurs 86 km urbani cu un consum de 16.2 kWh/100 km. La mine consumul urban e mereu puțin mai ridicat decât cel extraurban.

In ce privește aplicația Carge, datorită faptului că eu folosesc cardul virtual de Revolut pentru orice aplicație, nu am fost afectat de hackul suferit. 

Ciprian – Suceava

Zoița a făcut în săptămâna 09-16.08.2021 doar drumurile din fișa postului: 415.8 km, viteză medie 48.1 km/h, consum mediu veșnicul 12.9 kWh/100 km.

Ultima săptămână, Zoița a îmbătrânit cu încă 493.5 km, făcuți la viteză medie 49.4 km/h și un consum de 12.9 kWh/100 km.

Ca să fiu în trend, n-am fost afectat de pățania Carge pentru că nu țin cine știe ce sume pe Revolut.

Pentru amatorii de statistici, consumul celor cinci colegi din echipa Zoe, începând din septembrie 2020, când era doar Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.