Intre știrile auto ce disecă astăzi în amănunt fiecare aspect al raportului Tesla pentru trimestrul IV și întregul an 2020, Bloomberg a găsit loc pentru un articol despre bătălia giganților auto, care în alte vremuri ar fi fost CEA MAI importantă noutate a zilei.
Intr-o cursă obsesivă de a produce cel mai mare număr de autovehicule, grupul Volkswagen a aplicat pentru mai mult de un deceniu o strategie de succes, utilizând platforme comune și marketing multi-marcă, prin care a detronat în 2015 Toyota din vârful ierarhiei, la care a mai aspirat și alianța Renault-Nissan-Mitsubishi.
Este o zonă rarefiată, cea în care un producător reușește să asambleze și să distribuie peste 10 milioane de autovehicule pe an, care vine cu riscuri majore într-o situație de criză economică, sau neprevăzută, cum a fost carantina cauzată de pandemie.
Scăderea vânzărilor sub pragul psihologic al celor 10 milioane de exemplare pe an, pune giganții într-o poziție delicată, fiindcă fabricile nu mai sunt utilizate la capacitatea maximă și costurile nu scad la fel de repede ca încasările.
Rezultatul anului 2020
Vânzările raportate de Bloomberg sunt:
- Toyota 9.53 milioane
- Volkswagen 9.31 milioane
Poziția de lider a grupului VW a fost puternic afectată în 2020, când vânzările auto au scăzut cu 24% în Europa.
Toyota are în schimb o prezență mult mai amplă și mai profitabilă în SUA, unde vânzările au scăzut „doar” cu 15% în 2020.
Investitorii au decis alt câștigător
Cu toate aceste cifre impresionante, experiență, unități de producție în toate colțurile lumii, mărci multiple pentru toate buzunarele și rețea extinsă de service, investitorii au decis alt câștigător, pe care au pariat sume uriașe de capital.
In anul 2020, marcat de pandemie, criză economică și incertitudine maximă, Tesla a devenit cea mai valoroasă companie auto, la o diferență zdrobitoare față de firmele tradiționale, executând impecabil planurile de dezvoltare și realizând primul an profitabil al firmei, în scurta istorie de 17 ani.
In raportul anual, Elon Musk și ceilalți executivi prezenți la conferință, au subliniat dificultățile din 2020, ținând cont că producția a fost oprită pentru trei săptămâni la Shanghai și șase saptamani la Fremont.
Tesla – realizări majore și planuri de viitor
Cu toate acestea, Tesla a finalizat din nou în mai puțin de un an, cea de a doua fabrică la Shanghai, dedicată producției de Model Y și a început livrările, în paralel cu Model 3 MIC (made in China), lider pe piata NEV -new energy vehicles, încă din primul an de producție locală.
In 2020 a demarat construcția celor două fabrici de lângă Berlin (dedicata livrărilor în Europa) și cea de la Austin, de unde va fi aprovizionată coasta de est a Americii de Nord și unde se va produce spre finalul anului 2021 Cybertruck.
Model S&X Plaid vs. partea mai puțin spectaculoasă a afacerii Tesla
Fiindcă performanțele financiare nu atrag suficientă publicitate în afara celor direct interesați, înainte de conferință Tesla a publicat primele imagini cu noile interioare pentru Model S și X. Așa cum era de așteptat, astăzi întregul univers auto discută despre noul volan și despre performanțele variantei Plaid, echipată cu trei motoare. Aflată în prezent în producție la Fremont, varianta Model S Plaid, va fi mai scumpă cu 10.000 USD în SUA și va fi livrată primilor clienți în luna februarie.
Oricât ar fi de impresionante, cele două modele de performanță contribuie doar simbolic la viziunea Tesla de a accelera adoptarea surselor de energie regenerabilă. O pondere mult mai semnificativă va fi cea datorită instalării accelerate de panouri și acoperișuri fotovoltaice. Odată rezolvată generarea energiei, urmează faza de stocare cu ajutorul acumulatorilor staționari. Al treilea pas este cel al utilizării pe scara largă pentru transport de persoane și marfă.
Semi și Cybertruck
Pe lângă gama extinsă de modele cu noi variante de mare performanță ale celor patru caroserii S3XY, în 2021 vor fi livrate primele camioane grele din seria Semi, produse în Nevada și primele Cybertruck, produse în Texas.
O remarcă interesantă făcută de Elon Musk, accentuează că planurile de creștere a producției de autovehicule sunt în continuare limitate de numărul insuficient de acumulatori, cu toate ca în 2020, pe lângă partenerul tradițional Panasonic, au mai fost încheiate contracte cu CATL și LG Chem.
In același context, Tesla a subliniat că noile fabrici proprii de elemente 4680 și acumulatori de la Fremont, Berlin, Austin și încă o locație, care va fi cunoscută pe parcursul anului, nu au rolul de a elimina furnizorii, ci pe cel de a crește volumul de producție, în ritm cu cererea pentru autovehicule electrice.
Un exemplu bun de reținut pentru liderii care iau decizii strict pe criterii de profit, a fost cel referitor la Semi, care „înghite” de cinci ori mai multe elemente de acumulator decât un automobil, dar nu poate fi vândut de cinci ori mai scump. Tesla va continua cu electrificarea transportului de marfă fiindcă este o necesitate în strategia de reducere a emisiilor globale.
Alte planuri de viitor
Întrebat dacă are de gând să se retragă din activitate, Elon Musk a recunoscut că volumul de muncă la Tesla este enorm și că i-ar place să aibă mai mult timp liber. In aceeași frază a adăugat că în prezent mai puțin de 1% din flota globală de autovehicule este electrificată, prin urmare mai este mult de lucru, până să predea ștafeta altui CEO.
O buna parte a întrebărilor plasate în timpul conferinței a fost dedicată sistemului de conducere autonomă, a cărui ultimă generație, în varianta de testare, este instalată pe aproximativ o mie de automobile ale clienților. Elon Musk a reafirmat ca echiparea flotei cu sistemul FSD va duce la generalizarea roboților taxi autonomi și vor crește de un număr mare de ori utilizarea automobilelor echipate cu FSD, cu cel puțin două efecte previzibile:
- Fiecare model Tesla poate deveni o sursă de venit suplimentar pentru proprietar;
- Descongestionarea aglomerațiilor urbane, printr-o utilizare mai extinsă și timp de staționare mai redus pentru fiecare automobil;
In plus, începând din 2021 softul FSD poate fi utilizat pe baza de abonament, atât pentru automobile cât și pentru Semi, unde extinderea la scară mai largă, ar putea rezolva problema crizei acute de șoferi de cursă lungă.
Cum reacționează Volkswagen și Toyota la planurile Tesla?
In mod clasic al firmelor auto tradiționale, atât Herbet Diess, CEO VW, cât și Akio Toyoda, președintele Toyota, au pus colimatorul pe Tesla, ceea ce reprezintă o recunoaștere a rolului de lider în electrificare asumat de firma californiană.
Faptul în sine că VW are ca obiectiv strategic să „depășească Tesla” duce la creșterea volumului de vehicule electrice produse și la împlinirea viziunii lui Elon Musk, cea de a „accelera adoptarea energiei regenerabile”.
Când Toyota va dezlega tainele producției în masă pentru acumulatori solid state, vom înregistra un alt val de modele noi 100% electrice pe piață. Din perspectiva Tesla toate sunt bine venite, contribuind la creșterea acelui minuscul procent electric din flota globală aflată în circulație la începutul acestui deceniu.
După susținerea autorităților chineze pentru două decenii și legislația europeană, care a generat rezultate spectaculoase în 2020, noua administrație americană are planuri ambițioase de electrificare a flotei auto, prin urmare se anunță vremuri foarte interesante pentru electromobilitate pe plan global.
In final doar două cifre de reținut:
- Producția Toyota + VW = 18.84 milioane autovehicule, de 37 de ORI MAI MARE ca Tesla
- Valoare pe bursa Toyota + VW = 299 miliarde USD, de 2.7 ORI MAI MICA ca Tesla
Diferența este în software?
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.