Experiențe personale cu primele trei modele electrice din clasamentul european

In analiza înmatriculărilor europene de modele 100% electrice, aminteam că pe parcursul anului 2020 am acumulat experiențe directe cu ȘAPTE din primele clasate în top, prin intermediul proiectului Electromobilitate și despre încă două modele, Leaf și i3, trei proprietari din Arad, București și Sibiu au scris mai multe articole pentru blogul electromobiliștilor.

Am marcat cu verde în clasamentul înmatriculărilor europene modele ale căror proprietari participă la proiectul Electromobilitate și cu galben cele două despre care proprietarii au scris articole.

Locul 1 – Renault Zoe

Veteranul Zoe este foarte îndrăgit în Romania, mai ales după ultima actualizare din 2019. Încărcarea AC cu până la 22 kW, a făcut ca Zoe să fie preferat de cei ce încarcă regulat la stații publice, unde prizele CCS sunt foarte aglomerate.

Radu și Darius au multe cuvinte de laudă pentru Zoe, chiar daca soft-ul mai face figuri și raportarea consumului mai ridică câteva întrebări.

Grafic realizat pe baza informațiilor furnizate de Radu și Darius

Datele săptămânii 18-25.01.2021 sunt:

Parcurs : 411 km
Viteză medie: 48.6 km/h
Consum mediu : 17.5 kWh
Costuri de încărcare : 0 lei

Pentru o ușoară îmbunătățire a experienței de utilizare, ZOE a intrat vineri în cantonament (pe garanție) la dealer, de unde va ieși cel mai probabil luni pe la prânz, ocazie cu care i s-a umblat puțin la softuri, respectiv:
– o reinstalare a softului de navigație,
– o resetare a senzorilor de parcare, care aveau porniri ciudate în zilele cu ninsoare,
– verificarea și punerea în funcțiune a funcției de programare din aplicația de smartphone a climatizării.

In rest, zilele geroase au fost mai electrofage, dar din fericire au fost puține.

Așa că, mergem mai departe și ne uităm în zare să vedem primăvara…!

Radu Dimofte, Renault Zoe

L-am întrebat pe Radu cum este naveta zilnica de lângă Ploiești la București fără Zoe, în perioada cât este la service, și a răspuns repede cu un cuvânt „GROAZNIC”…

Ținând cont că Radu este un șofer foarte experimentat, cu sute de mii de km parcurși cu naveta zilnică, unde conduce Zoe doar de câteva luni, cred ca răspunsul este edificator pentru oricine se mai întreabă când și dacă este momentul potrivit achiziției unui model electric.

Locul 2 – Tesla Model 3

Cele două Model 3 participante la proiect au rămas în prezent veteranii noștri, începându-și cariera în noiembrie 2018, respectiv martie 2019.

Chiar dacă ambele sunt long range, cu tracțiune spate, o variantă constructivă care nu a fost livrată în Europa, informațiile culese după mai mult de 45.000 km cu fiecare din ele, ne-au ajutat la formarea unei imagini despre performanță, eficiență și autonomie la foarte cald (Nevada) și foarte frig (Michigan).

In plus, am contorizat câteva problemele apărute în primii trei ani de utilizare. In timp ce la exemplarul Roxanei, soft-ul a avut câteva derapaje, care au fost remediate de la distanță, TM 3 a avut o problemă cu sistemul de detectare a pasagerului, pentru care prima intervenție la domiciliu nu a rezolvat problema, așa că în prezent așteptăm, cu răbdare, un scaun nou, care va fi schimbat în garanție.

Așa cum se vede cu ușurință din valorile de consum indicate la bord, Model 3 nu este imun la frig și consumul (19.3 kWh/100 km) a crescut în cea de a treia iarnă cu 30 % , față de valoarea medie înregistrată după un parcurs de peste 45.000 km de la achiziție (14.9 kWh/100 km).

Chiar dacă un consum majorat cu 30% pare mult pentru climatizare iarna, TM 3 se regăsește în fiecare lună undeva pe la mijlocul celor peste 20 participanți la proiect, deși este modelul cel mai mare și greu din mini-flota noastră.

In rest numai de bine, un automobil foarte plăcut de condus, agil, liniștit, eficient, cu încărcare rapidă în rețeaua Super Charger, utilizată doar la călatorii lungi. In rest ambele exemplare sunt încărcate acasă, la priza de 240 V.

Cu îmbunătățirile actuale pentru producția din 2021, Model 3 va rămâne pe primul loc mondial, până va fi probabil detronat de fratele mai mare, Model Y.

Locul 4 – Hyundai Kona

Decizia grupului coreean de a asambla Kona în Europa în 2020, a scurtat timpul de așteptare și a accelerat livrările pentru numeroșii iubitori ai acestui SUV electric compact. Echipată cu acumulatorul de 64 kWh, Kona oferă un excelent raport între prețul de achiziție și autonomie.

Grafic realizat pe baza informațiilor furnizate săptămânal de Attila, Dan, Cristian, Paul, Titus și Tudor

Cele șase exemplare din echipa proiectului Electromobilitate, care circulă la Băilești, București, Cluj, Sibiu și Timișoara, ne oferă cea mai complexă imagine pentru automobilele achiziționate în 2020.

Considerând doar valorile maxime și cele minime din fiecare săptămână (indiferent de cine le-a obținut) a rezultat un grafic ceva mai ușor de citit, care indică domeniul de valori pentru consumul mediu săptămânal obținut cu Kona. Este ușor de văzut că minimul și maximul sunt mai apropiate în sezonul cald și mai distanțate în perioada rece, în funcție de nevoile de încălzire pe loc ale fiecărui proprietar.

Din echipă face parte atât Paul, campionul nostru absolut al kilometrilor electrici parcurși în primul an cu prima electrică a familiei, cat și Dan cu o Kona trecută de 100.000 km, cu ajutorul căreia privim la posibile probleme și operații de întreținere necesare în viitor.

Cu excepția, recall-urilor oficiale pentru actualizări de soft în service, cei șase proprietari nu au semnalat probleme până luni, când Porto s-a ales cu o julitură.

Ce să-i faci, nici cele mai eficiente modele electrice nu sunt deocamdată ferite de incidente în trafic, când ceilalți participanți nu acordă prioritatea cuvenită. Așteptăm cu nerăbdare variantele autonome și interconectate, care să se ocolească singure, indiferent de cât de pricepuți și mai ales atenți sunt cei de la volan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.