Întrebarea din titlu este des utilizată atât de electro-sceptici pentru a perpetua legenda care în mod greșit afirmă că electricele nu sunt bune iarna și la drum lung, cât și de cei interesați de mobilitatea electrică, dar mai prudenți cu primul pas.
Prin comparația, ajunsă cu ajutorul lui Mircea și Tudor în cea de-a 13-a lună, între variantele hibrid și electric ale îndrăgitei Kona, am documentat în repetate rânduri realitatea creșterii mai mari a consumului în sezonul rece pentru motoarele termice decât pentru cele electrice. Desigur, alimentarea cu combustibil se derulează mai repede (dar nu poate fi făcută acasă peste noapte sau la serviciu în timpul programului de lucru) și densitatea rețelei de pompe de carburant este mult mai mare decat cea de încărcare.
Despre gaura mai substanțială din buzunar, ca să nu mai vorbim de emisiile poluante, nu le place electro-scepticilor să discutăm.
Pentru sezonul rece 2020-2021 în Timișoara, creșterea consumului pentru varianta hibridă a atins un maxim de +60% (față de luna septembrie). Consumul modelului electric a crescut cu maxim 41% în ianuarie.
Alte exemple din garajul nostru virtual
Pe baza exemplelor din sezonul 2020 – 2021, puse la dispoziție de participanții la proiectul Electromobilitate, încercăm să răspundem întrebării ce preocupă proprietarii aflați la volanul unui model electric în prima iarnă: cât crește consumul în sezonul rece?
Un răspuns simplu nu există, sau ar fi incomplet, fiindcă variația consumului iarna depinde de numeroși factori, pe care-i urmărim pe baza exemplelor de mai jos.
Skoda Citigo
La fel ca în cazul comparației hibrid – electric, am luat ca referință luna septembrie 2020 și am reprezentat grafic variația procentuală din fiecare lună, pe baza informațiilor comunicate de Doina și Wiwi pentru Skoda Citigo.
Cu excepția câtorva călătorii în limitele autonomiei micului vlăstar al grupului VW, GOe a fost utilizat în Timișoara, unde iernile sunt blânde și terenul plat. Cu toate acestea, a faptului că Citigo beneficiază de un garaj și odată pornit la drum volumul de aer ce trebuie încălzit este redus față de alte modele, în perioada noiembrie-februarie, consumul a crescut cu peste 40%, maximul fiind atins în ianuarie cu +48% față de luna septembrie.
În sine, creșterea consumului are un impact mai mic asupra buzunarului, decât în cazul carburanților, dar preocuparea electromobiliștilor este legată în special de reducerea autonomiei și a încărcărilor mai frecvente și mai lente iarna. În cazul lui GOe încărcarea nu este o bătaie de cap, garajul care îl adăpostește fiind dotat cu o priză casnică, care a fost suficientă pentru toate nevoile din primul an de utilizare.
Peugeot e-208 și Opel Corsa
Alte două modele cu care Laura (208, Timișoara) și Răzvan (Corsa, București) circulă majoritatea timpului în oraș, prezintă o variație de consum asemănătoare cu Citigo.
Pentru Laura (curba verde) valorile maxime de consum au fost semnalate între noiembrie și februarie, maximul fiind atins în februarie: +41% față de consumul din septembrie 2020.
Răzvan a comunicat vârful de consum în decembrie: +47% față de luna septembrie 2020, o creștere ce diferă cu doar 1% față de cea înregistrată de Citigo.
NOTĂ: creșterea consumului pentru Peugeot e-208 luna trecută nu poate fi pusă pe seama temperaturilor exterioare, ci a unor drumuri mai lungi la Cluj și Sibiu, parcurse cu viteză mai mare de Tudor pe autostradă.
Renault Zoe – un alt caz de utilizare
Tot din grupa modelelor subcompacte, ideale pentru circulația în zonele urbane face parte și Renault Zoe, cu toate că Andra și Darius au demonstrat că se poate călători pe orice distanță cu Zoey, după două vacanțe în Grecia anul acesta.
Pentru Radu și Zoe valoarea maximă a fost în ianuarie. Cu un plus de 30% față de luna septembrie, este semnificativ mai mică decât la cele trei cazuri analizate mai sus. Motivul acestei variații mai reduse este cazul specific de utilizare, cu naveta zilnică din apropiere de Ploiești până la București.
Interiorul odată încălzit, necesită doar menținerea unei temperaturi confortabile, spre deosebire de drumurile scurte urbane, când la fiecare oprire și deschidere a ușilor căldura se pierde, acumulatorul se răcește și electronii sunt puși la treabă de nenumărate ori zilnic ca să restabilească temperatura optimă pentru pasageri și acumulator.
Konașii și Konițele
Pentru a sublinia importanța cazului de utilizare în variația consumului în general, dar mai ales în sezonul rece, am selectat trei cazuri:
- Titus la Sibiu: ierni reci și teren cu diferențe de nivel (curba albastră);
- Tudor la Timișoara: ierni mai blânde și teren plat, dar Porto a mers în mai multe călătorii la schi pe Muntele Mic și Semenic, în condiții aspre la -15o C (curba verde);
- Cristian la Cluj: frigul, terenul și drumurile scurte în oraș cu preîncălzire generoasă au contribuit la creșteri de consum de până la +54% în luna decembrie, comparativ cu septembrie 2020 (curba roșie).
Cel mai târziu prin acest exemplu cred că a devenit clar de ce întrebarea: cât crește consumul iarna? nu are un răspuns simplu, fiindcă depinde de condițiile atmosferice, de teren și mai ales de cazul de utilizare.
Peugeot e-2008
Chiar dacă cele două Peugeot-uri 2008 utilizate de Silviu și Ovidiu în Bucuresti au fost în fiecare lună în grupa de mașini ce au depășit valoarea medie de consum a echipei, variația consumului în perioada rece a fost MAI MICĂ, decât cele din exemplele precedente.
Cu +27% în decembrie pentru Ovidiu (curba roșie) și +24% în februarie pentru Silviu, Peugeot-urile se numără printre mașinile a căror autonomie a fost afectată în mai mică măsură de sezonul rece, cu toate că au un volum mare de aer interior ce trebuie adus la temperatura de confort pentru pasageri.
Diferențele în profilul curbelor de variație a consumului provin din modul de utilizare. În timp ce Ovidiu conduce majoritatea timpului pe centura capitalei, Silviu a relatat despre numeroase călătorii lungi întreprinse indiferent de anotimp.
Experiența face diferența
Cu ajutorul Ioniq-ului lui Edi, care circula majoritatea timpului în București și a veteranei TM 3, care a pătimit în prima iarnă cu drumul pe două continente între Motor City și Sibiu, via Norvegia, iar a doua și a treia în gerul din Michigan, încercăm să vă asigurăm că panica care se declanșează, cu precădere după un drum foarte scurt, cu toți consumatorii la maxim, va dispărea începând cu al doilea sezon rece.
Chiar dacă pentru Tesla Model 3 (curba albastră) consumul a crescut în ianuarie 2021 cu 44% față de valoarea din septembrie 2020, nu era ceva neobișnuit la temperaturile brutal de scăzute (- 25-28o C) din Motor City.
La fel și Edi a întâmpinat a doua iarnă în București știind că autonomia se va reduce și încărcările vor fi mai dese, ca urmare a unei creșteri de +38% a consumului în luna decembrie.
Concluzie și un răspuns la întrebarea din titlu
Consumul modelelor electrice monitorizate în cadrul proiectului Electromobilitate a variat cu până la maxim 54% (Cristian cu Kona Highway la Cluj), o valoare mai redusă decât cea comunicată de Mircea pentru Kona hybrid: +60% in noiembrie la Timișoara.
Monitorizarea mașinilor din garajul nostru virtual continuă săptămânal și în următoarele câteva luni vom afla cum percep proprietarii cea de-a doua iarnă. În plus, mai mulți colegi se pregătesc să ia în primire noile Dacia Spring și două variante de Tesla Model 3 (SR+ și Dual Motor). În curând vom avea suficiente date pentru a înțelege variația consumului după 12 luni pentru Kia Niro și VW ID.3, cat și a altor cazuri de utilizare pentru Kona, Zoe, Corsa, ID.3 și ID.4.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.