Introducere
In urmă cu șapte luni Silviu a parcat un superb Peugeot e-2008 în garajul nostru virtual și de atunci a transmis săptămânal informații interesante despre călătoriile prin țară și despre consum, autonomie, costuri cu energia electrică și câteva probleme întâmpinate cu softul.
Ultima contribuție este un tur de forță în plină iarnă, care dovedește cât de nefondate sunt afirmațiile electro-scepticilor despre imposibilitatea de a părăsi orașul sau județul cu un automobil electric iarna.
2.400 kilometri în 11 zile ar trebui să fie suficienți pentru a dezmembra astfel de afirmații nefondate, dar am trecut prin experiența că nici măcar 10.000 km iarna prin Scandinavia cu TM 3 nu au oprit opiniile contrare ale „experților”. Nici căruțașii diligențelor cu trei perechi de cai nu credeau că într-o zi vom ajunge mai departe cu vehicule echipate cu motoare termice, aflate la început de drum spre finalul secolului XIX…

Trip de 2.400 km în Romania cu mașina mea electrică:
Drumul a fost compus din mai multe etape, pe parcursul a 11 zile, cu următoarele secțiuni:
1. București – Suceava: cost ZERO
Două opriri de încărcare de 40 min la Buzău și 1 h și un pic la Bacău (am fost la cumpărături, aveam nevoie doar de 40 minute). Apoi în zona Suceava am mai avut călătorii și am încărcat la pensiunea unde aveam cazarea, la priza normală.
2. Suceava – Piatra Neamț – Cluj Napoca: cost 60 RON
Din 150 RON puși în contul de la E.on, rețea pe care am folosit-o pentru prima oară, am folosit doar 60 de ron. Am avut o încărcare la Piatra Neamț la E.on, de 40 de minute, și o încărcare la Kaufland Sovata, gratuita, de 40 de minute. Când am ajuns în Cluj Napoca am încărcat gratuit la stațiile publice din centru.
3. Cluj Napoca – Hațeg – Cluj: Cost 58 RON
La Mol Alba Iulia a fost singura oprire pentru încărcare, de 45 de minute, atât la dus, cât și la întors.
4. Cluj Napoca – Hațeg – Sibiu: Cost 120 RON
Am încărcat la Rennovatio în Sebeș pentru 30 de minute, la un restaurant, după ce am avut probleme cu stațiile de încărcare, bănuiesc eu că a fost de la ninsoarea puternică.
Stația de la Mol nu pornea, stația de la Kaufland s-a oprit după 10 minute și am reușit să încarc la stația de la acel restaurant, fiind ultima stație rapidă din Sebeș.
Această parte din călătorie a fost cea mai costisitoare și ineficientă ca bani vs. timp din cauza situațiilor excepționale.
Când am ajuns la Sibiu am încărcat gratuit la Penny.
5. Sibiu – București: Cost 0 RON

Două opriri de încărcare, prima fiind la Rompetrol Gura Văii pentru 25 de minute, o stație nou-nouță, care merge excelent și încă o oprire la Penny Pitești de 40 de minute, care a mers la fel de bine (Stațiile ABB au mers întotdeauna excepțional pentru mine, n-am avut probleme).
Vreau să punctez câteva concluzii:
- Se pot face călătorii lungi cu mașina electrică, dar sunt 2 criterii importante pentru mine: să fie echipate cu fast-charge și un range de minim 150 km reali;
- Consumul overall a fost mai mic decât mă așteptam, având în vedere că am avut și secțiuni de autostradă și etape cu ninsoare/ploaie puternică și temperaturi între +10 și -2 grade, aproximativ 21 kWh/100 km pentru cei 2.400 km parcurși
- Costul total pentru 2.400 km a fost 328 RON dar, având în vedere că mai am 90 RON în contul E.on de folosit in viitor, costul real a fost 238 RON, rezultând cheltuieli de 9,92 RON/100 km
- Mașina nu a prezentat probleme, a mers perfect!
Alte articole despre experiențele lui Silviu cu electro leul mare:
- Un Peugeot e-2008 a parcat in garajul nostru virtual
- Hyundai Kona si Peugeot e-2008 – calatorii electrice de vacanta
- Noutăți din garajul nostru virtual – Peugeot e-2008 si e-208
- Peugeot e-2008 și e-208: timpul și puterea de încărcare
- Peugeot e-208 si e-2008 – cum afectează canicula consumul?
- Peugeot e-208 și e-2008 – actualizare consum de vară
- De la lume adunate – primele neplăceri cu Peugeot e-2008
- În apropierea kilometrului 10.000 cu Peugeot e-2008
- Peugeot e-2008 după 14.700 km
Excelente articolele legate de autonomie și stații de încărcare, sunt în căutarea unei mașini electrice, iar informațiile găsite pe Electromobilitate mă ajută în luarea deciziei! Pare că e2008 va fi alegerea finală.
Mulțumim Radu. Informațiile publicate pe blogul electomobiliștilor sunt scrise de actuali proprietari, care împărtășesc cu onestitate experiențele de zi cu zi cu mașinile lor electrice așa cum sunt deocamdată, cu bune și mai puțin bune. Te așteptam în rândul autorilor, de îndată ce ai achiziționat electrica cea mai potrivită pentru nevoile proprii.
Da, asta mi-a plăcut cel mai mult, faptul că sunt experiențe reale ale unor proprietari care povestesc atât aspectele pozitive, cât și cele negative! Faceți o treabă excelentă prin faptul că îi aduceți împreună și oferiți informații valoroase pentru cei care vor să facă trecerea de la termice la electrice.
Sper ca la primăvară/vară să mă alătur din postura de autor!