Am dedicat ultimele zile unor retrospective pe termen lung cu Renault ZOE și Skoda Citigo, iar astăzi ne vom concentra pe producția de energie electrică la bord cu ajutorul panourilor fotovoltaice, pe baza datelor furnizate de Peter (IONIQ 5 AWD, Timișoara) în ultimele 10 săptămâni, de când participă la proiectul Electromobilitate.
Subiectul a captat în suficientă măsură fantezia unor întreprinzători:
- Sono Motors (startup german cu sediul la München), a clădit un întreg plan de afaceri în jurul subiectului mașinilor care se deplasează pe baza energiei de la soare. Primul nostru test drive cu Sion, octombrie 2022.
- Light Year (startup olandez) a prezentat un prototip în urmă cu aproape doi ani, iar astăzi (9 iunie 2022) are loc lansarea primului model de serie.
- Aptera (startup american) a deschis rezervările pentru primele livrări ale unui triciclu alimentat de la soare.
Promovarea optimistă a deplasărilor pe distanțe mari, doar pe baza energiei electrice produse la bord, se va întâlni în curând cu realitățile exploatării de zi cu zi în diferite zone geografice, iar primele succese consemnate de clienți vor înteți competiția tehnică și inovația în domeniu.
Informații despre IONIQ 5 echipat cu panouri solare
Într-un recent sondaj despre modul de încărcare al mașinilor de către participanții la proiectul nostru, am inclus o întrebare dedicată instalaților fotovoltaice. Peter ne-a reamintit cu IONIQ-ul său încarcă continuu de la soare și, fiindcă include producția săptămânală de energie electrică în raportul său, avem posibilitatea unei primei analize după 10 săptămâni de primăvară.

De la valori cuprinse între 1.5 și 3.2 kWh produși săptămânal în luna aprilie, producția a crescut în luna mai la valori cuprinse între 3.9 si 5.4 kWh (curba albastră). Însumând valorile săptămânale, rezultă o producție de 35.4 kWh în perioada 28 martie-6 iunie 2022 la Timișoara și în timpul călătoriilor întreprinse în această perioadă.
Este mult? Este puțin?… dialogul pe această tema este deschis, cu mențiunea că, asa cum a învățat fiecare electromobilist experimentat, fiecare kWh contează.
În mod cert, energia produsă ar fi suficientă pentru nevoile de climatizare ale unui Citigo. Știm acest aspect comparând datele transmise de Peter cu informațiile primite de la Wiwi pentru Citigo, ce includ energia utilizată de instalația AC și cea recuperată prin frănare regenerativă. Dar sunt suficienți kWh și pentru AC-ul unui IONIQ 5?
Pentru a răci sau încălzi „garsoniera”, cum îi place lui Tudor să glumească pe tema spațiului interior foarte generos din IONIQ 5, este necesară mai multă energie, pe care vom încerca să o determinăm în fiecare anotimp, împreună cu echipa formata din Laurențiu (ID.4, CJ), Peter (IONIQ5 AWD, TM) și Tudor (IONIQ5 RWD, TM).
Voluntari cu Kia EV6, Skoda Enyaq, Audi Q4 etron, Model Y, Mustang Mach-e, BMW iX3, Mercedes EQB, Volvo XC40 recharge sunt în continuare bineveniți alături de noi.
În cele din urmă, utilitatea panourilor solare pe automobile de orice fel, poate fi una pur contabilă: cât costă opțiunea la achiziție și câtă energie produce pe durata utilizării, în diferite zone geografice. Desigur, soarele la Timișoara în perioada de primăvară nu este la fel de generos ca la Atena sau în alte locații din sud, dar ne va oferi o orientare și o bază de discuție despre prezentul și viitorul tehnologiei în aplicații mobile.
Pentru comparație – consumul mediu săptămânal în Grupa Mare
Pentru a trezi la realitate pe cei ce își imaginează că panourile solare instalate pe mașină, la stadiul actual de performanță și randament, pot propulsa în întregime un automobil electric, am adăugat consumul mediu săptămânal, comunicat de echipa celor mai mari modele din proiect.
Colegii noștri, Laurențiu, Tudor și Peter, au avut nevoie săptămâna trecută de 12.9 până la 16.2 kWh pentru a parcurge 100 km.
Mai precis, Peter a călătorit săptămâna trecută145.8 km cu un consum mediu de 16.2 kWh/100km, pentru care a avut nevoie de cel puțin 23.62 kWh. IONIQ-ul său a produs la bord săptămâna trecuta 5.4 kWh, sau 22.9% din energia necesară.
Vom continua monitorizarea pentru următoarele 10 luni, pentru a înțelege mai bine eficiența economică a instalației fotovoltaice cu care este echipat IONIQ 5.
În direct cu proprietarii
Peter – IONIQ 5 AWD, Timișoara
- Distanța parcursă: 145.8 km
- Tip traseu: 15% drum național, 85% oraș
- Viteza medie: 31.4 km/h
- Consum mediu: 16.2 kWh / 100km
- Total încărcări: 6.7 kWh
- Cost încărcare: 4.4 RON (acasă)
- Energie obținută de la panourile solare: 5.4 kWh
Am circulat foarte puțin în această săptămână cu mașina, a stat mai mult de patru zile parcată la aeroport.
Laurențiu – VW ID.4, Cluj
Viteza medie mai mică este datorată și faptului că am stat cu mașina pornită încercând să găsesc setările corecte pentru Android auto, care pe wireless se deconectează de la telefon, și de câteva ori pe minut.
Mai exact bluetooth-ul are această problemă, care uită pur și simplu că a mai fost folosit la mașină, și îmi cere să îi dau acces la contacte din nou și din nou. Este posibil ca totul să fie de fapt o problemă de telefon, un Xiaomi, încă mai studiez.
Pe cablu se deconectează doar atunci când intru în zonă fără semnal de mobil, o problemă știută de google dar nerezolvată.
Tudor – IONIQ 5 RWD, Timișoara
În săptămâna 30.05-05.06 IONIQ 5 a parcurs 288 km cu un consum de 14.8 kWh/100km.
În această perioadă am încărcat 42.38 kWh cu un cost de 42.66 RON. Am avut doar drumuri în oraș.
Luna Iunie se anunță destul de intensa din punct de vedere al deplasărilor și voi avea mai multe „de povestit”.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.