Nu am talent la scris vorbe și fraze frumoase, dar ceva tot am a le spune „iubitorilor” care se aruncă pe orice ocazie de a critica o tehnologie nouă, care desi este mai eficientă, se află doar la început de drum.
Spuneți că mașinile electrice poluează prin uzura, degradarea și nereciclarea bateriilor, aspect cu totul fals, dacă este doar să număram anunțurile recente ale firmelor ce se implică în reciclarea acumulatorilor (Tesla, BYD, VW, Northvolt, Redwood, etc). Uitați însă un lucru esențial, fiindcă după ce își termină viața la tracțiunea electrică, acumulatorii, nu mor definitiv și pot fi utilizați în alte scopuri, de exemplu în combinație cu sistemele fotovoltaice pentru stocare de energie.
Știind că acumulatorii mașinilor electrice sunt fabricați din aceleași elemente cu cele din laptop-uri și alte gadget-uri electronice, întreb: unde sunt depozitați sau reciclați acumulatorii Li – Ion ale laptop-urilor sau telefoanelor mobile? Iar apoi răspund: se reciclează! Atât fiindca exista legi mai vechi de 25 ani care impun colectarea si reciclarea lor, cât si datorită faptului că este mai economic să recuperezi materiile prime gata rafinate din baterii uzate, decât să muți munții din loc pentru a scormoni după surse noi de materii prime.
Apoi să nu uităm, că și pentru extragerea, transportul și prelucrarea țițeiului se folosește multă energie electrică și combustibil poluant, pentru că țițeiul extras de platformele petroliere maritime este transportat cu vapoare, care numai combustibil ecologic nu folosesc. Chiar și funcționarea stațiilor PECO este imposibilă fără energie electrică, care se reflectă în prețul la pompă al produsului finit.
S-a pus accent, și se pune pe mai departe, pe producția de energie electrică nepoluantă, energie verde obținută din atomi, apă, vânt, soare, biomasă și, din ce în ce mai puțin, din cărbune.
O mare parte din energia electrică este obținută prin metode nepoluante și ajunge în casele noastre și la mașinile electrice prin rețeaua de distribuție a energiei electrice. Prin deplasarea unui vehicul electric se produce mult mai puțină poluare față de cele bazate combustibil petrolier.


Ca exemplu, doar în România, la ora la care scriu aceste vorbe ponderea producției de energie electrică este majoră pe nuclear 27,38%, apoi vin hidrocarburile 25,57%, apele 21,88%, cărbunele cu 19,77% și, la coada clasamentului, vântul cu doar 0,91 % adică, dacă pe nuclear avem 1.389 MW, pe cărbune avem 1.003 MW, iar eolienele abia 46 MW din 5073 MW producție energie electrică. Rezultă că mașinile electrice poluează indirect mult mai puțin.
Costă foarte mult înlocuirea unui acumulator? Da, astăzi așa este, dar comparativ cu termicele care au foarte multe piese în mișcare iar întreținerea lor costă, s-ar putea ca la final să tragem linie și tot electricele vor fi în avantaj pentru că tehnologia evoluează, deja există acumulatori experimentali cu promisiuni mari pentru viitor, iar prețurile au scazut spectaculos în ultimii zece ani.

În concluzie, tracțiunea electrică este cu mult mai puțin poluantă și zgomotoasă, dar mai eficientă. Stau și mă-ntreb de ce vara pe caniculă, sau iarna pe ger, mașinile termice stau prin parcări cu motoarele pornite? Asta nu este risipă și poluare în exces? Oare chiar trebuie să „ardem” toate rezervele de țiței în cât mai scurt timp? Generațiilor viitoare nu le lăsăm ceva? Oare de ce s-a inventat tehnologia START – STOP, dar prin parcări motoarele funcționează în gol?
O electrică consumă maxim 1 kWh/h pentru aerul condiționat sau 4 kWh/h pentru încălzire, aici vorbim de Dacia Spring, în rest consumurile sunt zero în staționare și nu poluează.
Timp pierdut în timpul încărcărilor? Nu chiar. O pauză la drum lung e bine venită, o masă caldă, o cafea sau chiar conversații și noi cunoștințe cu alți proprietari de electrice este un câștig.
Și, vorba unui clasic în viață: „Time is money, polution is death.”
Așa că, cei care doar critică fără dovezi ar trebui să înceteze cu invective la adresa transportului electric pentru că acțiunea lor nu-și atinge scopul!
Sursa graficelor despre producția de energie electrică în România: Sistemul Energetic National – Transelectrica