Primul episod
Drumul dus sau Go West
Povestea acestei excursii începe în 11 septembrie cu odometru 90.849 km.
Ziua 1, deplasare Crivina (PH) – Arad, estimat 570 km;
- Opriri de parcurs previzionate la Lidl Codlea, MOL Sibiu și MOL Ilia;
- Cazare și încărcare în Arad la pensiune a Xe-Mar;
- Achiziție online vigneta HU.
Astfel, am plecat de-acasă plini de optimism în ce privește drumul, iar prima parte a fost și cea mai anevoioasă, ruta prin Predeal – Pârâul Rece – Râșnov fiind mai întâi o urcare de la 100 m la 1100 m altitudine, urmată de o coborâre pana pe la 500 m cât are podișul transilvan. Asta a însemnat bineînțeles un consum mai mare (16.7 kWh/100km) și reducerea semnificativă a autonomiei cu aproape100 km. Practic un consum de iarnă.
Apoi lucrurile s-au mai așezat în firesc și la sfârșitul zilei, după puțin peste 600 km făcuți în aproape 10 ore, incluzând aici și 2.5 ore petrecute la încărcările de pe drum, am poposit la cazare în Arad.
Nu înainte de un mic eveniment neplăcut, respectiv o buclă de 50 km întoarcere de la Mol Ilia de pe autostradă până la Deva, întrucât încărcătorul AC Type2 nu era pus în funcțiune iar autonomia afișata ca urmare a mersului pe autostradă nu îmi permitea să ajung la Timișoara în siguranță.
Aradul, așa la o scurta plimbare de la hotel până în centru și înapoi, a fost realmente o surpriză plăcută, cu casele deloc înalte mai vechi și mai noi dar curate și destul de îngrijite, cu străzile cu vegetație împănate mai peste tot, traficul lejer, liniile de tramvai aranjate și mulți bicicliști, mi -a părut cu totul alt oraș fata de cel pe care îl văzusem cu mai mulți ani în urmă.
O masă de seară excelentă la o terasă în centru, o cazare foarte ok cu un mic dejun inedit la hotel Xe-Mar, încărcare peste noapte inclusă, au completat tabloul primei zile.
Ziua 2, deplasare Arad – Keszthely, estimat 442 km
- Oprire de parcurs preconizata la MOL Kecskemet, Velence și Balatonkeresztur;
- Cazare la hotel Kakadu, pe malul lacului Balaton;
- Achizitie online vigneta SL;
Drum doar pe autostrada, trecere foarte ușoară a frontierei la Nădlac 2, mai să cred că am intrat fără sa știm în Schengen, cu trei opriri cu pauze de cafea, gustare și masa de prânz (gulaș inclus), trafic mai greu în apropiere de Budapesta pe M5, foarte aglomerat pe porțiunea de centura a Budapestei pe M0 și foarte ok spre Balaton pe M7.
Cele trei încărcări au fost foarte ok în rețeaua MOL, prin aplicația Mol Plugee, în limba română și cu costuri foarte decente (1.5 lei/kwh).

Cazarea de lângă lacul Balaton, așa cum își dorește orice călător, a fost într-o zona foarte cochetă, plăcută, primitoare, cu piscină interioară și jacuzzi, în care să te relaxezi după un drum de aprox. 440 km, în 9 ore, incluzând 2.5 ore pauzele/încărcările.
După o după-masă relaxantă la piscină și jacuzzi, ziua s-a încheiat cu o cină excelentă la un restaurant cu specific tradițional unguresc.
Ziua 3, deplasare Keszthely – Ljubliana, estimat 305 km
- Oprire de parcurs preconizată la MOL Pince și Petrol DD Maribor;
- Cazare și încărcări de noapte în Ljubliana la Pensiunea Kmecki Hram;

Înainte de plecarea spre Ljubljana am făcut o scurtă vizita la castelul grofului Georg Festetics, o splendoare arhitectonică medievală ce amintește ca alură cu Palatul Culturii din Iași, dar și cu alte palate din epocă, pe care le vezi în fostul imperiu austro-ungar.
Drumul spre capitala Sloveniei a curs, așa cum mă așteptam, foarte lin și liniștit, cu o oprire imediat după ce am trecut granița ungaro -slovenă, într-o benzinărie unde se auzea vorbind mai mult românește, fiind un popas foarte solicitat de românii ce merg la muncă în Italia .
Apoi, într-o benzinărie de pe lângă Maribor, unde am oprit pentru pauza de cafea și încărcare, am văzut în toată splendoarea Superchargerul Tesla cu 6 puncte de încărcare și minimum 3 mașini la încărcat în mod constant, lucru care m-a făcut sincer invidios.


Ajuns la cazare la Ljubljana, am servit prânzul cu un meniu tradițional sloven bogat în ciuperci, am pus mașina la încărcat de noapte, dar am și dat o tură de acomodare în zona centrală a orașului, în pregătirea vizitei din ziua următoare.
VA URMA

Pasionat de masini din frageda copilarie, conducator auto cu destula vechime si mai multe categorii pe permisul de conducere, cu ceva cunostinte tehnice, dar mai ales dornic de experiente noi;
Superbe ambele materiale. Documentate si foarte utile. O excursie memorabila. Maxime felicitari!
Multumesc pentru apreciere.
Aceste materiale au atât rolul de a demonstra cât de bine te poți descurca și cu o mașina Electrica la drumuri mai lungi, dar totodata sunt și o invitație la a vizita locuri frumoase in deplina armonie cu mediul .