CATL si Tesla au pornit impreuna spre noi orizonturi ale mobilitatii electrice

In ultimele zile presa eletromobilistica a fost dominata de doua stiri importante pentru viitoarea dezvoltare a mobilitatii electrice:

  • Tesla Model S a depasit pragul de 400 mile autonomie (640 km) dupa normele americane EPA
  • CATL, cel mai mare producator mondial, promite acumulatori pentru 2 milioane de kilometri si 16 ani durata de viata

Incepand din luna februarie, cand Tesla si CATL au semnat un contract de colaborare pentru automobilele asamblate la Shanghai, se „intampla” tot ma des ca anunturile lor sa se suprapuna in aceasi saptamana, generand multa valva unii pentru altii.

Despre Tesla nu mai este necesar sa intram in amanunte, toti iubitorii de masini electrice cunoscand fiecare pas si noutate legata de ascensiunea in 17 ani, de la start-up, la cea mai valoroasa firma auto cotata pe bursa.

2011 – infiintarea CATL

Dar cine este CATL? … cum a devenit CATL cel mai mare producator de acumulatori auto, in doar zece ani?

Succesul actual al firmei CATL este cladit pe experienta acumulata cu productia de mici baterii Li-ion pentru clienti din industria electronica, printre care Apple si numerosi producatori de telefoane mobile din China.

Dupa succesul inregistrat in industria electronica la Hong Kong, Robin Zeng a infiintat Contemporary Amperex Techonolgy Co. Ltd. in orasul sau natal Nindge, in anul 2011. In scurt timp CATL a cucerit mai mult de 50% din piata de acumulatori auto, iar anul trecut, cand vanzarile in China au fost in scadere, veniturile CATL au crescut cu 58% la 6.42 miliarde USD si a realizat un profit de 629 milioane USD.

Alimentat de foamea de acumulatori pe piata din China, unde se produc si se inmatriculeaza mai mult de 50% din vehiculele electrice din lume, CATL a reusit de timpuriu sa atraga atentia producatorilor globali.

2012 – primul contract international

Primul mare client international a fost BMW in anul 2012, pe vremea cand guvernul chinez exercita presiune asupra productorilor, sa includa NEV – New Energy Vehicles in gama de produse vandute in China.

BMW a decis sa produca un crossover compact bazat la platforma X1, in colaborare cu firma Brilliance, sub noul brand Zinoro si astfel CATL a devenit primul furnizor chinez pentru un producator global.

„Valoarea acestei colaborari a constat mai mult in lectiile despre specificatii si acomodarea cu rigurozitatea inginerilor germani, decat in cea comerciala” declara CEO-ul Robin Zeng. Colaborarea a ajutat mult la formarea imaginii de competenta a CATL, ca furnizor pentru un producator auto premium german, BMW fiind cunoscut in toata lumea si foarte apreciat in China.

2015 – 2018 – dezvoltarea rapida sub protectia autoritatilor

Cresterea exploziva intre 2015 si 2018 a avut loc sub protectia autoritatilor chineze, care publica in fiecare an o lista a producatorilor de celule pentru acumulatori si care include doar producatori locali. In aceasta perioada, firmele din China s-au ferit de colaborari internationale cu alti furnizori de acumulatori, ajutand in acest fel la cresterea exploziva a CATL si altor furnizori chinezi.

Primul contract de un miliard de euro pentru furnizarea de acumulatori pentru modele electrice si hibrizi plug-in BMW, impreuna cu cotarea la bursa, care a adus bunastarea de ordinul miliardelor fondatorilor, au confirmat succesul financiar al celui mai mare producator chinez de acumulatori.

2020 – contractele cu Tesla si GM

Dupa semnarea acordului cu Tesla, a urmat anuntul ca GM va cumpara acumulatori pentru modelele vandute in China tot de la CATL, in timp ce pentru piata americana va utiliza acumulatori produsi de firma coreeana LG Chem in Ohio.

Pe langa cele trei fabrici din China cu o productie cumulata de 31.7 GWh (gigawati-ora), CATL a demarat in octombrie 2019 investitia de 1.8 miliarde euro, pentru o fabrica cu capacitate de 14 GWh in Turingia, care va intra in productie in 2022.

Promisiuni pentru viitorul apropiat

Promisunea acumulatorilor pentru 2 milioane de kilometri si 16 ani utilizare poate sa lanseze CATL pe o orbita si mai inalta, impreuna cu Tesla, considerand ca durata de viata a celor actuali este estimata la 150.000 km si sunt acoperiti cu garantii de opt pana la zece ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.