Impresii după a doua ediție ElectRoMania

Anul trecut participam la prima ediție a evenimentului ElectRoMania în calitate de „vizitator”, pentru a afla mai multe despre cum și de ce funcționează mașinile electrice, fiind interesat de achiziția unui astfel de autovehicul.

La un an și câteva luni după experiența care a influențat achiziția unui Hyundai Ioniq Electric, am participat la a doua ediție a ElectRoMania, dar de această dată din postura de membru al comunității Electromobilitate. Între cele două ediții, pe lângă Ioniq-ul electric, s-a alăturat familiei și un Peugeot e-208 despre care am scris în repetate rânduri.

Așadar, sâmbătă (13.06.2020) dimineața, am pornit spre Brebu Nou cu cele două echipaje ale familiei e-Marchiș:

  • Echipajul 1: Tudor și Andreea – Hyundai Ioniq Electric model 2019
  • Echipajul 2: Teo și Laura – Peugeot e-208 model 2020

Prima etapă, până la Reșița am parcurs-o pe ruta Timișoara – Voiteg – Reșița, în ritmul traficului de pe drumurile naționale și rulând cu vitezele maxim admise. Am pornit din Timișoara, la volanul Ioniq-ului, cu 15 minute înaintea părinților mei, iar prima oprire a fost la stația de încărcare din centrul Reșiței, menținând avansul față de ei. Cele 15 minute au fost suficiente pentru a aduce acumulatorul Ioniq-ului la 92%, cedând mai apoi locul Peugeot-ului.

Drumul care urcă din Reșița spre Brebu Nou e plin de serpentine și oferă șoferului ocazia înțelegerii performanțelor dinamice ale automobilelor electrice. Despre plăcerea condusului mașinilor cu propulsie electrică pe drumuri de munte am scris în mai multe articole atât eu cât și Dan, astfel că nu doresc să mă repet.

Chiar dacă vremea nu părea prielnică unui astfel de eveniment, am avut norocul ca ploaia să ne ocolească până spre seară, timp în care am avut suficient răgaz pentru a dezbate diferite teme electromobilistice, cu oameni informați și interesați, începând de la plăcerea condusului, la decizia achiziționării unui vehicul electric și până la infrastructura de încărcare mai mult sau mai puțin dezvoltată din țara noastră.

Evenimentul a fost unul reușit, numărul mașinilor electrice participante dublându-se față de prima ediție, chiar dacă nu am avut posibilitatea de a oferi plăcerea unui drive-test invitaților noștri. Ne-am întors acasă cu o mulțime de impresii pozitive, după un weekend cu oameni deosebiți, care împart aceeași pasiune și un interes ridicat față de mobilitatea electrică, împreună contribuind la promovarea acestor mijloace de transport, care nu emit zgomot și fum.

ElectRoMania II highlights

Așteptăm cu nerăbdare și vă invităm la următoarea ediție ElectRoMania, care sperăm să aibă loc în toamna acestui an, la Păltiniș, lângă Sibiu, cu rezerva posibilității organizării acestui tip de eveniment din punct de vedere legal.

Concluzii și câteva cifre

  • Consum mediu Ioniq: 11.2 kWh/100km
  • Distanță parcursă Ioniq: 307 km
  • Consum mediu Peugeot e-208: 12.5 kWh/100km
  • Distanță parcursă Peugeot e-208: 316 km

De această dată, rulând la viteze mai mici, Peugeot-ul a consumat cu doar 12% mai mult decât Ioniq-ul electric sau cu 0.8 RON mai mult/100km, considerând prețul de 0.64 RON/kWh, la priza de acasă.

Consum Hyundai Ioniq Electric
Consum Peugeot e-208

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.