Inmatriculari Franta si Germania in perioada ianuarie – mai

Despre decizia autoritatilor din Franta si Germania de a sustine mobilitatea electrica, pentru redresarea economica a sectorului auto in epoca post covid, am mai discutat pe larg in repetate randuri.

Efectele acestor decizii si a provocarii presedintelui Macron pentru industria franceza, de a deveni lider al electromobilitatii in Europa, se vor contura mai bine in cea de a doua jumatate a anului, dupa ce noile subventii isi vor face efectul.

In perioada ianuarie-mai, inmatricularile s-au derulat pe baza preferintelor clientilor si a subventiilor existente inainte de oprirea activitatii industriale de la mijlocul lunii martie si a reluarii spre sfarsitul lunii aprilie, sau chiar inceputul lunii mai, in unele cazuri.

Ca urmare, inmatricularile din aprilie si mai reflecta mai mult capacitatea de livrare, decat cererea reala a pietii din cele doua tari, care impreuna reprezinta intre un sfert si o treime din vanzarile europene.

Cu exceptia Tesla Model 3, importata din California pana anul viitor, cand se lanseaza productia in apropiere de Berlin, si Hyundai Kona venita din Coreea si Cehia, toate modele clasate in top 10 al inmatricularilor au fost produse in Franta sau Germania.

Inmatriculari BEV Franta

Preferintele francezilor pentru vesnic tanarul veteran, Renault Zoe, improspatat periodic cu gadgeturi moderne, dar si cu autonomie mai mare si incarcare rapida CCS (in sfarsit!) pentru 2020, este fara indoiala o poveste de succes pentru acest pionier al mobilitatii electrice.

Cu patru modele noi anul acesta in top, piata franceza isi demonstreaza preferintele pentru produsele locale si receptivitatea la nou.

Inmatriculari BEV Germania

In acelasi timp, pe piata germana avem o noua dovada ca „pretul vinde produsul” si dicount-urile consistente aplicate veteranului VW e-Golf il mentin pe primul loc al inmatricularilor dupa primele cinci luni, urmat de aproape de colega de generatie Zoe, produsa in tara vecina.

La fel ca in Franta, pe a treia pozitie este Tesla Model 3, care este de mirare ca a mai ajuns pe tarmuri europene, dupa indelungata batalie cu autoritatile californiene pentru redeschiderea fabricii din Fremont.

Este bine de stiut ca in primele cinci luni in Franta s-au inmatriculat cele mai multe automobile 100% electrice noi din Europa, industria germana incercand sa ghideze cumparatorii spre hibrizii plug-in, care permit continuarea activitatii in fabricile de piese si motoare.

Chiar daca hibrizii plug-in se preteaza mai bine pentru stilul de condus german, cu viteze mari pe Autobahn, utilizand combustibili fosili, ramane de vazut daca disciplina tranditionala va stimula proprietarii sa incarcare hibrizii in fiecare seara, pentru a parcurge electric distantele mici din oras.

Fara aceasta disciplina de incarcare, hibrizii plug-in nu contribuie la reducerea emisiilor poluante din aglomeratiile urbane, iar pentru proprietari intretinerea este mai costisitoare, decat in cazul variantelor 100% electrice. Evident un numar mare de electromobilisti isi asuma aceste costuri suplimentare pentru a scapa de grija si timpul incarcarilor la drumuri lungi.

Doar timpul ne va spune daca hibrizii vor dainui pe piata sau vor fi eliminati din schemele de subventii sau chiar interzisi, asa cum se va intampla in Norvegia incepand din 2025 si cu zece ani mai tarziu in Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.