ElectRoMania ediția a V-a: un eveniment la înălțime, Păltiniș 1442 m

Stațiunea Păltiniș are o tradiție turistică îndelungată, fiind fondată în urmă cu 127 ani, și este una din cele mai înalte din țară.

Atracția echipei proiectului Electromobilitate pentru zona Sibiu – Păltiniș provine din relieful variat, cu peisaje de vis, a partenerilor de nădejde din Sibiu, dar și datorită numărului mare de stații de încărcare și amplasării geografice în centrul țării. Cu excepția colegilor din Suceava, majoritatea pot ajunge fără reîncărcare până la Sibiu, de unde, după o scurtă pauză, începe spectaculoasa urcare pe serpentinele spre Păltiniș.

Captare ecran Plugshare 1.10.2021

Distanțele aproximative pe care urmau să le parcurgă participanții la evenimentul ElectRoMania ediția a V-a:

 • Suceava – 410 km
 • București – 310 km
 • Ploiești – 280
 • Timișoara – 275 km
 • Câmpina – 245 km
 • Cluj – 180 km
 • Brașov – 170 km
 • Târgu Mureș -160 km

Începând din luna februarie 2018 proiectul Electromobilitate și-a propus să informeze și să educe audiența interesată de ecosistemul complex necesar dezvoltării mobilității viitorului.

Alături de cele peste 2000 de articole publicate de 50 de proprietari, despre viața de zi cu zi alături de modele electrice, întâlnirea ElectRoMania este un bun prilej de a cunoaște motivele, satisfacțiile și problemele întâmpinate de cei ce au făcut primul pas.

Scopul acestei sărbători a electromobilității este de a facilita dialogul între publicul interesat, proprietarii de automobile electrice și furnizorii de produse și servicii specifice. Informarea direct de la sursă despre bucuriile și provocările utilizării zilnice a unor automobile electrice, împreună cu posibilitatea de a le conduce pe un traseu montan, s-au dovedit a fi cele mai eficiente forme de risipire a miturilor și prejudecăților împotriva mobilitățiii electrice.

Participarea partenerilor nostri de la Lektri.co și EVconnect ne-au dat posibilitatea să înțelegem mai bine planurile de extindere a rețelelor de încărcare, care sperăm să ducă la o diminuare a charge anxiety (teama de încărcare) prin care trece orice electromobilist când întâlnește o stație ocupată sau defectă.

Participare

Cu o participare record, răsplătită de o vreme superbă în a doua zi a lunii octombrie, evenimentul a fost dominat ca număr de Kona și ZOE, iar ca interes de Tesla Model 3 și la polul opus de Dacia Spring și Fiat 500-e, împreună cu cele două exemplare ID.3 și ID.4. În detaliu participarea a fost:

 • Hyundai Kona: 5 BEV + 1 hibrid
 • Renault ZOE: cinci
 • Tesla Model 3: trei
 • Câte un exemplar
  • Dacia Spring
  • Fiat 500-e
  • Nisan Leaf
  • Peugeot e-208
  • VW ID.3
  • VW ID.4

Cu două modele PHEV, BMW X5 și Mitsubishi Outlander, numărul participanților în vârf de munte s-a rotunjit la 22.

Parteneri

Prezenți la fața locului cu câte trei modele electrice fiecare, au fost Lektri.co și EVconnect.

Dragoș și Nico au adus un Spring și Fiat-ul 500-e, care au atras nenumărate test drive-uri pe traseul de la Arena Platoș, gazdele noastre ospitaliere pentru ultimele trei ediții, până la teleferic și retur.

Claudiu a convocat o echipă din Timișoara, Cluj și București, care a prezentat două modele de stații și au demonstrat posibilitatea de alimentare cu electroni de la un Nissan Leaf, prevăzut cu sistem bidirecțional de încărcare ChadeMo, a noii stații de 7 kW produse la Timișoara.

Chiar dacă echipa de la Inspiroline nu a fost prezentă la Păltiniș, contribuția lor s-a materializat în colantele magnetice utilizate pentru pavoazarea mașinilor și trofeele oferite de EVconnect și proiectul Electromobilitate absolvenților din promoția 2021.

Primele impresii

Această sărbătoare a mobilității electrice s-a derulat sub un cer perfect albastru, cu temperaturi plăcute de toamnă, a stârnit un interes major în rândul invitaților, dar și a trecătorilor aflați în drumeții de munte la Păltiniș.

Prin generozitatea proprietarilor, test drive-urile s-au derulat în ritm alert, Marcel (Model 3 dual motor) și Marius (Model 3 SR+) fiind extrem de solicitați. Le MULȚUMIM pentru efortul depus și explicațiile competente furnizate celor interesați.

Curiozitatea pentru ID.3 și ID.4 rămâne în continuare ridicată, chiar dacă proprietarii nu ezită să semnaleze problemele de soft nerezolvate după un an de la achiziție.

Cu gabarit și preț mai redus, Fiat 500-e și Dacia Spring au avut parte de foarte multă atenție și au pendulat necontenit. în liniște, între Arena Platoș și Teleferic.

Pentru mine, imaginea simbol, care reprezinta spiritul acestor evenimente, rămâne cea cu exemplarul nou nouț, ridicat cu doar patru zile înainte de evenimentul de la Păltiniș de Marius de la reprezentanța Tesla din București, încadrat de cele doua Dual Motor conduse de Claudiu și Marcel, care au beneficiat de PRIMUL lor test drive cu un Model 3 în Timișoara, la volanul lui TM 3, imediat după prima ediție ElectRoMania din 2019.

Sunt două exemple elocvente despre puterea de convingere a unui test drive, chiar dacă atât Marcel era deja înscris la Model 3, înainte de a ne întâlni. Multe alte exemple de achiziții după test drive-urile din cadrul edițiilor precedente ale ElectRoManiei pot fi adăugate începând cu Tudor (Ioniq) în vara anului 2019 și până la Anca și Pete (Model Y) în urmă cu două luni.

Suntem pe recepție să aflăm cu mult interes câți invitați au ales modelul electric preferat după plimbările de la Păltiniș.

O altă imagine simbol este Dacia Spring, încadrată de îndrăgitele Renault ZOE. Dacă dubiile despre veleitățile de excursionist ale lui ZOE au fost de mult risipite de cei peste 1200 proprietari din țară, despre cum a ajuns Dacia Spring în vârf de munte cu Dragoș la volan, venind de la Arad la Păltiniș și retur, se poate scrie o altă pagină despre demolarea prejudecăților electro-scepticilor.

Încurajez toți participanții și invitații care au beneficiat de test drive sau o plimbare lină și tăcută la Păltiniș, să ne povestească despre experiența personală la ElectRoMania prin rubrica de comentarii sau în media socială. Ne bucurăm ca ați venit în număr atât de mare și vă așteptăm la ediția de primăvară 2022, cea de-a șasea din seria ElectRoMania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.