Să înțelegem creșterea consumului în sezonul rece pe baza unor exemple din iarna 2020/2021

Pentru mai mult de 6.000 electromobiliști români, sosirea anotimpului rece reprezintă a doua, a treia, a patra, etc. iarnă petrecută în compania partenerelor noastre tăcute… automobilele electrice.

Pentru alți peste 2000 de electro-boboci, care au intrat, sau vor intra în următoarele zile, odată cu livrările de Tesla și Dacia Spring, în posesia primului lor model electric în 2021, sezonul rece vine cu o surpriză neplăcută:

Autonomia și consumul promovat de producători, pe baza valorilor determinate după standardul WLTP, sunt un vis îndepărtat de primăvară.

Pentru a exemplifica această realitate, ce bate la ușă și va nemulțumi noile proprietare și proprietari, am utilizat informațiile furnizate de Doina și Wiwi, participanți din Timișoara la proiectul Eletromobilitate, aflați în al doilea an de colaborare, după 70 de săptămâni de raportare a informațiilor de consum și parcurs.

Mergând foarte economic, prin utilizarea modului ECO și a franei regenerative, cei doi electromobiliști timișoreni și micuțul lor Citigo sunt cei mai frugali consumatori de electroni din echipa noastră, acuma, după ce buburuza lui Marius a plecat spre alta destinație, făcând loc unei Tesla Model 3, preluată ieri cu mari emoții de la reprezentanța Tesla din București.

O comparație a consumului din sezonul cald, iunie-septembrie, între primul (2020) și al doilea an de utilizare, indică o scădere a consumului mediu săptămânal, prin care Doina și Wiwi au reușit să prelungească autonomia pentru Citigo (barele verzi).

Motivele creșterii consumului în sezonul rece

Pentru cei ce doresc să cunoască motivele pentru care consumul crește în sezonul rece și să estimeze cu cât se va scurta autonomia reală, am listat la final numeroase articole, care tratează acest fenomen caracteristic tuturor autovehiculelor, indiferent de tracțiunea cu motor termic sau electric.

Cel mai elocvent exemplu este furnizat de comparația pe durata primului an, compilată de Mircea și Tudor, doi colegi posesori de Hyundai Kona începând din 2020, care circulă cel mai mult timp în zona Timișoara, dar le place să călătorească, la sfârșit de săptămână și în vacanțe, pe distanțe lungi.

Luând ca etalon pentru compararea consumului valoarea realizată în luna septembrie (100%), cei doi colegi au semnalat în ianuarie 2021 creșteri de până la:

  • 52% pentru modelul hibrid
  • 41% pentru varianta electrică

De altfel, în toate cele 12 luni ale comparației, creșterea de consum a fost mai mare la hibrid. De loc surprinzător, de aceste majorări ale consumului motoarelor termice se plânge mai puțină lume, pentru simplul fapt că ne-am obișnuit cu ele și că alimentarea cu combustibil este în prezent o operațiune rapidă în majoritatea stațiilor moderne, într-o rețea foarte extinsă.

Nu același lucru se poate spune deocamdată despre încărcarea și rețeaua de stații de care dispun electromobiliștii. Cu viteze ce variază mult în funcție de model și starea acumulatorului și o rețea în curs de formare, opțiunile de încărcare sunt mult mai reduse și durata este mai lungă, generând o teamă de drumuri lungi iarna.

Așa cum au demonstrat mai mulți colegi, călătoriile lungi sunt posibile iarna cu electricele, dar punctele de încărcare trebuie mai atent planificate, proporțional cu autonomia realizată în condițiile specifice atmosferice și stare a drumurilor.

10 articole despre creșterea consumului iarna

  1. De ce crește consumul iarna?
  2. Să facem cunoștință cu „electrozgribuliții”
  3. Iarna veteranilor – Hyundai Ioniq și Tesla Model 3
  4. Prima iarnă cu Niro, ID.3 și e-2008
  5. Iarna cu electrica: „Experiența face diferența”
  6. Experiențe cu Opel și Peugeot în prima iarnă
  7. „Ce consum avem iarna?” – episodul 2, cifrele
  8. A treia iarnă cu Tesla Model 3
  9. Impactul calatoriilor scurte asupra consumului iarna
  10. De vorba cu Mihai Roman despre consumul hibrizilor iarna

10 articole despre excursii cu modele electrice în sezonul rece

  1. Iarnă electrică în Bucovina
  2. Peugeot e-2008: excursie de iarnă, 2400 kilometri cu 238 RON
  3. Renault Zoe ZE50: autonomie iarna la munte
  4. Încălzirea și temperatura bateriei la Renault Zoe ZE50, pe timp de iarnă
  5. Impresii după 2.800 km de iarnă cu VW ID.3 1st Edition Max
  6. VW e-Up – a doua excursie de iarnă, tot ZERO costuri!
  7. Test de iarnă – Kona Electric [Video]
  8. Calatorii de iarna cu Hyundai Ioniq (partea a II-a)
  9. FOTOREPORTAJ: un sfârșit de săptămâna geros cu electrica
  10. Norvegia: Incep testele !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.