Ce au în comun Kia Niro și Model 3?

Dincolo de faptul că amândouă, Niro și Model 3, sunt cele mai scumpe modele electrice care participă în prezent la proiectul Electromobilitate, la prima vedere sunt puține elemente care ar putea fi comparate.

Niro este încăpător, asigură acces ușor și încărcare simplă pentru obiecte voluminoase, dar cu aerodinamică de… SUV.

Model 3 este evident supus legilor aerodinamicii, dar talia joasă face accesul mai dificil, mai ales dacă ai de instalat scaune pentru copii în spate, iar deschiderea portbagajului este o glumă, chiar dacă adâncimea ar permite transportul unor obiective mari. In schimb, frunk-ul este extrem de practic pentru tot arsenalul de cabluri și prelungitoare cu care vom mai umbla o perioadă de timp după noi, până rețeaua Super Charger acoperă orice colțișor de lume.

Consum săptămânal Niro

Marius și Teo raportează consumuri de primăvară în scădere, tot mai apropiate, în timp ce Tibi își vede liniștit de pasiunea pentru biciclete și le poartă pe acoperiș în bătaia vântului, care se manifestă printr-un consum mai ridicat.

Consum mediu în luna aprilie

Dacă aruncăm o privire mai atentă la valorile de consum mediu realizate de mini flota proiectului Electromobilitate, încep să fie evidente asemănările dintre Niro și Model 3. Ambele mașini sunt deosebit de grijulii cu electronii, ceea ce se traduce prin cele mai mari autonomii înregistrate până în prezent. Teoretic se pot parcurge 500 km de la 100% la 0%, dar orice electromobilist grijuliu cu acumulatorul și cu nervii pasagerilor, nu ar întinde coarda chiar atât de mult.

Consum mediu Tesla Model 3

La întrebarea cum este posibil ca TVG (Model 3 long range, tracțiune spate) să consume doar cu 9.5% mai mult decât campioana lunii aprilie, buburuza năzdravană condusă de Marius, un posibil răspuns dincolo de eficiența proverbială marca Tesla, este faptul că în Nevada temperaturile din aprilie sunt încă rezonabile și nu a fost nevoie de prea mult aer condiționat.

Începând din luna mai, vremea se încălzește puternic și până la finalul lunii octombrie, consumul va fi în general mai mare decât cel realizat cu TM3 (tot long range, tracțiune spate) în Michigan.

Temperaturile mai coborâte din luna aprilie în Motor City au dus la un consum mai mare cu 5.2%, care este foarte apropiat de diferența pe termen lung de 5.6%, după aproape 50.000 km parcurși de ambele exemplare, achiziționate în noiembrie 2018 TM 3 și martie 2019 TVG.

In concluzie, Niro și Model 3, pe lângă spațiul generos oferit pasagerilor și bagajelor și prețul de achiziție mai piperat, fac parte din grupul celor mai eficiente automobile electrice participante la proiectul Electromobilitate.

Cu toate acestea se poate și mai economic și mai ecologic, așa cum mărturisește Tibi:

Nu prea am mers cu mașina, cred că am mai mulți kilometri pe bicicletă decât am condus în perioada sărbătorilor 🙂

Un exemplu foarte bun de urmat, atât pentru reducerea aglomerațiilor din traficul în orașe dar și pentru sănătatea personală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.