În dialogul săptămânal cu participanții la proiectul Electromobilitate, prin care adunăm informațiile despre aventurile electrice și viața obișnuită de zi cu zi, despre consum și costuri de întreținere, am adăugat săptămâna aceasta întrebarea din titlu, despre experiența cu instalațiile de aer condiționat.
Tesla Model 3
Interesul mi-a fost stârnit de problemele întâmpinate de unii posesori de Tesla Model 3, care se plâng de mirosuri neplăcute după funcționarea îndelungată a AC-ului. Deși nu este o situație unică pentru automobilele electrice, înfundarea drenajului pentru condensul rezultat de la funcționarea AC, sau îmbâcsirea filtrelor de aer sau evaporatorului, poate genera la orice automobil mirosuri descrise de proprietari cu fantezie de la „aroma de oțet”, până la mai extremul „animal mort”.
În perioada lungă de vară fierbinte din Nevada, TVG – una din cele două Model 3 pe care le ținem sub observație de peste 18 luni – are obiceiul să emită acest miros. Anul trecut a dispărut de la sine. La reapariția mirosului neplăcut anul acesta, Roxana a solicitat intervenția service-ului mobil, care va rezolva problema în prima săptămână din septembrie. Costul estimat, 135 USD, nu este acoperit de garanția Tesla.
Mai multe informatii pe tema „mirosuri in Model 3”:
Hyundai Kona

Foarte interesant este răspunsul primit de la Attila, a cărui experienta de 10 ani din domeniul frigotehnic, a ajutat la o analiză mult mai detaliată, decât ar face majoritatea posesorilor oricărui tip de automobil, ce nu deschid capota motorului decât pentru completarea lichidului de spălare parbriz.
Acum trei săptămâni am avut un drum în jud. Sălaj și pe traseul spre destinație am avut „noroc” de un drum efectiv rașchetat pana la pietriș. Pe o porțiune de aproximativ 20 km efectiv nu vedeam la 10 m din cauza prafului.
De atunci mă tot bătea gândul să verific în ce stare este filtrul de habitaclu, nu de alta… dar am uitat atunci sa comut pe recirculare.
Acum, după întrebarea lui Dan despre cum ne merge clima, pentru ca posesorii de Tesla se tot plâng de mirosul de „oțet” sau, după caz, de mucegai în cabină, mi-am adus aminte (de.. am lucrat si in frigotehnie 10 ani) de unde își au originea aceste mirosuri: depunerea de praf pe lamele evaporatorului (radiatorul care răcește aerul), combinat cu condensul format pe suprafața lui, totul devine o „crescătorie” ideală de mucegai.
Azi am deschis locașul de suport al filtrului de habitaclu și am fost dezamăgit de cum a fost gândită „etanșeitatea” filtrului: zero, nimic, are un „luft” în jurul filtrului de trece (cel putin) o parte din praf direct în blocul de răcire/încălzire aer.
O soluție temporară, până când găsesc un filtru adecvat ca mărime (dacă există), a fost să lipesc burete autoadeziv pe cele două laturi lungi (spate și față) și pe o latura scurtă, ca să asigur etanșeitatea filtrului în locașul lui.
Ca inspirație pentru soluția folosita la filtru habitaclu Kona, iată atașat o poză la un echipament de filtrare aer HEPA semi-profesională (mai degrabă de uz casnic).
Un bun exemplu „how to do it right”.
Attila Bereczki, posesor Hyundai Kona
Asteptam sa ne impartasiti alte experiente cu instalatiile de aer conditionat ale masinilor electrice pe adresa [email protected]

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
La ZOE al meu nu am avut pana acum (aprox,3 luni utilizare zilnica si peste 85000 km parcursi) nicio problema cu instalatia de climatizare.
E drept, e vara, am mers doar pe drumuri bune si in cea mai mare parte uscate, pachez doar acasa la umbra si nu au intrat frunze sau alte mizerii inspre priza de aer.
O solutie inedita, propusa de un posesor de ZOE, vlogger, pe care urmeaza sa o pun si eu in practica cat de curand, este sa montezi o plasa de tantari pe interiorul grilei care acopera priza de aer de sub capota in fata parbrizului. Cred ca va opri o parte din praful care ar putea fi tras pe acolo si cu siguranta cea mai mare parte a frunzelor, crengutelor si a altor bucati de vegetatie care sunt de obicei atrase acolo.