Chiar dacă în Top 20 al înmatriculărilor europene din primele șapte luni ale anului regăsim pe podium trei modele 100% electrice, creșterea cea mai puternică este înregistrată de hibrizii plug-in (+390%!).

albastru = 100% electric
negru = PHEV
Spre deosebire de Marea Britanie, care imediat după Brexit a anunțat interzicerea vânzării de automobile cu motoare termice, INCLUSIV modelele PHEV (plug-in hibrid), tarile europene mari producătoare de motoare clasice – Germania, Franța, Italia, Spania, Ungaria, Suedia – continua sa promoveze hibrizii plug-in ca o soluție „verde” pentru transportul viitorului.
În realitate, acești lupi cu blana de oaie sunt doar atunci ecologici când proprietarii le încarcă zilnic și circulă cu adevarat electric în aglomerațiile urbane, utilizând avantajul incontestabil al autonomiei mari și alimentării rapide cu carburant la drumuri lungi.
Dar interesele economice par sa primeze din nou în fața sănătății publice, zdruncinate atât de puternic de pandemie, fiindcă repetate studii au demonstrat că atunci când proprietarii nu au posibilitatea de încarce acasă sau la serviciu, motorul electric NU va fi folosit decât ocazional.
În concluzie, vânzările de hibrizi plug-in, majorate cu 390% fata de aceeași lună de anul trecut, înseamnă că o parte din aceste modele vor circula peste 15 – 20 de ani pe șosele Europei. Cât va costa atunci întreținerea unor sisteme mecanice și electrice atât de complexe este o alta discuție.
Costurile vor fi suportate de buzunarul clienților, influențați astăzi să creadă ca mașinile 100% electrice nu le satisfac nevoile de autonomie și viteză de alimentare, necesare în majoritatea cazurilor doar de câteva ori pe an, în vacantele cu drumuri lungi.
În restul timpului, sau mai mult de 90% din cazurile de utilizare, autonomia mașinilor 100% electrice acoperă nevoile de mobilitate, contribuind la orașe mai curate și liniștite.
Înmatriculări modele 100% electrice
Așa cum am procedat în ultimii doi ani, din datele de înmatriculare compilate de analiștii de la EVsales, am selectat doar pe cele referitoare la modele 100% electrice, care constituie subiectul de interes pentru proiectul Electromobilitate.

Clasamentul primelor 10 modele BEV (battery electric vehicles) este condus cu autoritate de Renault Zoe, singura schimbare de poziție fata de rezultatul din iunie a fost realizata de Hyundai Kona, care a depășit veteranul Nissan Leaf și noul Peugeot e-208, cu 4.444 de livrări în luna iulie, majoritatea asamblate în Cehia.
Cumpărătorii europeni confirmă astfel de ce suntem mari fani Kona și vă recomand să vizionați un video (hazliu) australian despre Hyundai Kona, semnalat de Attila, primul proprietar al modelului electric din Timișoara.
Producția de e-Golf continua la Dresda
Din presa germană aflăm ca oprirea producției pentru modelul e-Golf în iulie a fost din nou amânată. Cum ar putea fi altfel când iulie a reprezentat o luna de livrări record?
Chiar dacă producția a încetat la Wolfsbrug, linia de asamblare din Dresda va continua să livreze veteranul într-un ritm de 74 automobile pe zi. De asemenea, ritmul de producție pentru BMW i3 este în creștere de la 114 exemplare pe zi la 125 – 130 pe baza cererii crescute a clienților, stimulați de subvenția majorată și TVA diminuat.
Pentru a înțelege mai bine cât de gâtuita este producția de automobile electrice în Europa, este bine de știut ca „recordul” VW e-Golf reprezintă intre 74 și 80 de mașini pe zi, în timp ce Tesla produce la Fremont și Shanghai peste 1000 de unități pe zi, absorbite de piața americană și chineză.
Până la intrarea în vigoare a primelor restricții de vânzare a motoarelor cu ardere interna în Europa, 2025 Norvegia și 2030 Olanda, Irlanda, Islanda, Slovenia și Suedia, au rămas mai putin de ZECE ani, în care țările mari producătoare de motoare termice încearcă să mențină o industrie profitabilă și locurile de munca aferente, în timp ce priza adăugată hibrizilor plug-in vrea să demonstreze grija pentru aerul respirat de toată lumea.
Mai marii industriei auto germane se întâlnesc din nou cu liderii politici in 8 septembrie, încercând probabil sa obțină ajutoarele din banii contribuabililor refuzate inițial la întâlnirea din iunie. Un argument va fi cu siguranță că vânzările de mașini electrice nu pot susține forța de muncă actuală. Cum ar putea fi altfel când se produc doar câteva zeci (cumulat sute) de mașini pe zi?
În cele din urmă doar clientul corect informat va decide cu buzunarul dacă acceptă „lupul cu blana de oaie” sau așteaptă răbdător după un automobil 100% electric.
Oare de ce îmi seamănă campania actuală europeana de dezinformare a clienților cu promoția „clean diesel”? De ce nu creste vânzarea de hibrizi plug-in în Asia și SUA, acolo unde diesel-ul nu a prins vreodată pentru automobile?

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
O batalie la fel de importanta ca si gatuirea artificiala a productiei BEV se duce si pe partea cu (ne)dezvoltare a retelelor publice de statii de incarcare, la fel, pentru a convinge consumatorii de „dezavantajele” masinilor electrice.
Sa nu ne pierdem insa speranta….
Exact, până ne face plăcere și rămânem convinși că circulăm mai curat, mai tăcut și mai ieftin, nu ne pierdem speranța și mergem înainte electric!