Dupa aproape 20 de ani de crestere a vanzarilor de automobile in China, industria locala si marii producatori globali au fost confruntati pentru prima oara cu 14 luni succesive de scadere a vanzarilor.

Suprapus peste regresul general al apetitului clientilor pentru automobile noi, guvernul a eliminat sau diminuat o buna parte din subventiile pentru autovehicule electrice, ridicand conditiile de acordare in functie de autonomie si densitatea de energie specifica a acumulatorului. Aceasta masura, menita sa aseze piata pe criterii economice de competitivitate internationala, a generat pentru prima oara o scadere a vanzarilor de NEV (new energy vehicles) in ultimele patru luni, cu impact considerabil asupra pietii locale, dar si globale, de automobile electrice.
Cu toate acestea, in 3 decembrie Ministerul Industriei de la Beijing a publicat o propunere de crestere a cotei de NEV din totalul vanzarilor de automobile noi pentru anul 2025 de la 20% la 25%.
Ca sa intelegem impactul acestei prevederi, mai intai este bine sa vizualizam cat anume reprezinta 5% din piata chineza, referindu-ne la 2018, care cu toate ca a fost primul an de cadere cu 3% fata de anul precedent, a absorbit 28 MILIOANE de vehicule noi.
Pentru simplificare nu vom incerca sa speculam daca piata chineza cade sau creste pana in 2025 si ne vom multumi pentru inceput sa intelegem ca o crestere de 5% din 28 milioane (daca piata ar ramane stabila), reprezinta un plus 1.4 milioane automobile electrice.
Aceasta cifra abstracta de 1.4 milioane, reprezinta cu 40% mai mult decat totalul vanzarilor de autovehicule electrice din 2018 in intreaga lume, daca excludem China.
In cifre mai apropiate de casa, cresterea de 5% propusa pentru automobile electrice in 2025 pentru piata chineza, reprezinta de ZECE ORI mai multe automobile noi decat s-au vandut in Romania in primele zece luni ale anului 2019 (134,698 sursa: Car Sales Statistics).
Fara nici o ezitare cauzata de scaderea temporara a vanzarilor, previzibila dupa reducerea substantiala a subventiilor, autoritatile chineze accelereaza electrificarea transportului rutier. Noul obiectiv de 25% NEV din vanzarile de automobile noi, semnalizeaza cat se poate de clar intentiile de combatere a poluarii din aglomeratiile urbane si mai ales cele de reducere a consumului de petrol importat.
Cum vor reactiona firmele auto la noua provocare este un alt subiect de discutie, care va duce inevitabil la investigatii despre cine va fi in masura sa produca milioanele de acumulatori necesari. In mod sigur insa si alte piete vor profita de presiunea exercitata de guvernaul chinez asupra producatorilor.

Un exemplu de interes pentru viitorii electromobilisti din Romania, este probabilitatea ridicata ca pornind de la modelul Renault K-ZE destinat pietii chineze sa vedem nu peste mult timp prima Dacia electrica. Dupa cum declara directorul de vanzari Olivier Murguet pentru Automobilwoche: „Normele mai stricte de emisii de CO2 din 2020 vor fi o provocare pentru noi„, la care Gilles Normand, seful programelor de electrificare la Renault, adauga „O varianta europeana pentru K-ZE este in faza de planificare”.
Gilles Normand promite pentru micul crossover electric, ce va fi introdus in Europa in 2021, o autonomie de 250 km (WLTP) la un pret de 15000 euro, inainte de orice subventii.
Noi il asteptam cu drag !

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.