Ciugud – Hăpria – Păuca: traseu turistic electric deschis de primăriile locale

Imediat după ce am luat Spring-ul, am făcut un drum de Timișoara pentru teste de consum. Apoi, având timp, pentru că mi-am făcut un slogan de când am Springul „știu când plec, nu mă interesează când ajung” am luat la tatonat drumul spre Cluj Napoca, dar cu o „vizită” la celebra stație de încărcare gratuită a primăriei din Ciugud, stație alimentată de panouri foto-voltaice.

Zilele trecute, mesaj pe grupul Electromobilitate „Întâlnire ad-hoc la Ciugud, duminică pe la 11:00”. Un motiv pentru o plimbare acolo unde știu să ajung și-mi anunț prezența. „Instigatorul” a fost Titus (Kona-Sibiu), care a postat o imagine cu stația de încărcare cu panouri fotovoltaice din Păuca, jud. Sibiu și ne-a incitat dorința de a mulțumi autorităților locale pentru inițiativă, asemănător cu acțiunea Mulțumim Reșița din 5 martie.

Deși drumeția mea are ca punct de plecare Brad, Hunedoara, la Deva am umplut sacul cu electroni la stația de încărcare Enel X, nu chiar până în buză, am notat parametrii de „zbor” și am stabilit „cap compas” Ciugud, județul Alba. Am plecat cu întârziere de o oră.

Ciugud – județul Alba

La Ciugud am ajuns cu o întârziere de o jumătate de oră și, în timp ce culegeam parametrii din aplicație, parchează lângă mine un alt Spring argintiu cu plăcuțe de Alba, domnul Flavius. Nu era participant la întâlnirea ad-hoc dar am schimbat impresii despre Spring, dar și despre comuna Ciugud și aflu, ceea ce este cel mai important și de reținut pentru alte primării că se vor mai instala stații de încărcare pentru mașini electrice în fiecare sat la comunei, toate pe fonduri de la AFM (Administrația Fondului de Mediu). Ne despărțim schimbând numere de telefon.

Și am plecat mai departe. Aveam informația că șoseaua este foarte bună și așa este cu mici excepții.

Hăpria – județul Alba

La Hăpria stația de încărcare de 4,2 kW este în fața centrului de informare turistică. Am stat cât să fac câteva fotografii și am plecat spre Păuca.

Drumul spre Păuca, la fel, excelent cu mici excepții dar una destul de mare. În Colibi, înainte de un viraj la dreapta spre Păuca, un pod și înaintea podului, o porțiune de șosea doar cu macadam, navigația îmi arăta un drum spre dreapta și acela cu macadam. Oare să fie ăsta drumul corect ? Continui peste pod, drumul tot așa dar, după 200 de metri asfalt foarte bun, o șosea reabilitată de Consiliul județean Sibiu. Sper să vadă din fotografiile atașate.

Și, undeva pe câmp, niște cornute blajine stăteau la taifas și rumegau știrile zilei, așa ca de duminică, cum stau de obicei oamenii de la sate în poarta casei, la drum. Am oprit, mă bag în vorbă: „Permiteți să vă prezint Dacia Spring?”

Le-am explicat ce și cum e cu electromobilitatea, cu scăderea poluării aerului. Sper să observați cât de atente erau…

Păuca – județul Sibiu

Ei aici e puțin dichisită treaba. Stația este chiar în curtea primăriei. Pe PlugShare stația nu era plasată corect, am corectat poziția. Oricum, pentru un neavizat, indicatorul de „Acces interzis” în curtea primăriei în afara celor autorizați, cam te inhibă să treci de poartă. Nici stația nu se vede din drum. Stația e gratuită și publică și ar trebui un indicator pentru asta, instalat pe marginea drumului. Cam toate primăriile care oferă aceste stații ar trebui să instaleze indicatoarele respective, inclusiv la Ciugud. Reșița este o excepție.

Pornirea stației este cu puțin „ghici”, m-a făcut de am „deschis” cont pe un site de pe care ar fi urmat să primesc un cod PIN pentru pornire. Până la urmă, tot butonând pe afișajul stației și deconectând și reconectând cablul la mașină, a pornit. Am așteptat vreo juma’ de oră, am mâncat un sandvici, am încărcat puțin peste 80% și am purces spre Sibiu. Primăria Păuca are o „toaletă” chiar în fudul curții. Restul nu au.

La Slimnic, o cetate demnă de vizitat!

Sibiu, încărcare gratuită la Kaufland și le mulțumesc pentru asta. Un sibian cu Kona albastră, foarte politicos, mi-a oferit încărcarea pe Tip 2 spunând că încărcarea rapidă e defectă, el a încercat și nu a pornit. Am încercat și eu și a pornit, apoi am schimbat impresii despre mașini.

Știind că vreau să plec spre Deva am așteptat să încarc până la „gura sacului cu electroni” mai ales că Spring-ul are autonomie destul de redusă, să nu am surprize. Oricum, aveam o salvare la Sebeș.

Și, dacă tot am ajuns la Sibiu, hai să cercetez stația de la Gazprom, din intersecția Sibiu – Brașov – Rîmnicu Vîlcea gestionată de Electromagnetica. Toate stațiile au un stil aproape comun de pornire. Electromagnetica prin „ELmotion” este diferită și regret că nu am reușit să fac cîteva instantanee.

Plus de asta, stația este în spatele clădirii stației PECO, probabil pentru economia costurilor cu tragerea unui cablu destul de gros pe distanță până la locul stației. Pe ecranul tactil, care răspunde, nici foarte greu dar nici foarte rapid, apar conectorii, se selectează cel dorit apoi apare un cod QR, care trebuie scanat din aplicația de pe telefon după care se poate porni încărcarea. Trebuie asociat, în prealabil, un card bancar de pe care se vor lua bănuții pentru încărcare.

Nu am apucat să pornesc încărcarea că un șofer de camion a venit, tot într-o fugă, să-i arăt Springul. Nu am cules parametrii de drum, nu am apucat să iau imagini cu stația unde am încărcat și nici măcar nu am apucat să semnalez prezența pe PlugShare, așa a fost omu’ de curios de mașină. Bașca, iar încărcasem electroni până la 100%.

Drumul spre Deva a fost dintr-o bucată, ajunsesem la Kaufland cu rezervă de 84 kilometri, fix cât să ajung la Brad și să mai am și acolo o mică rezervă dar am preferat Kaufland Deva să-mi omor încă un cupon gratuit. La Deva am ajuns cu 2 pe linie: 22.222 kilometri la bord!

Parametrii de „zbor”:

Deva, Enel X: de fapt, venind de la Brad am ajuns de la 211 km autonomie la 163 km, 73% baterie, t ext 4°C, t bat 9,9°C, încărcat 6,46 kWh în 50 min pentru 52 km (215 – 163), 96% baterie, diferența km la bord 21914 (sos. Deva) – 21871 (pl. Brad). Stația a furnizat 7,4 kW, 26,5A. Cost: 6,46kWh x 1,25lei = 8,07 lei.

Ciugud, primărie: autonomie la sosire 154 km, 66% baterie, t ext 14°C, t bat 13,9°C, putere trasă din stație 6,4 kW, 22,8 A, energie furnizată 12,9 kWh, autonomie 199 km (199 – 154 = 45), 86% baterie, 21982 km la bord. Cost: 0 lei.

Păuca, primărie: autonomie la sosire 145 km, 66% baterie, t ext 16°C, t bat 17,7°C, putere trasă din stație 6,5 kW, 22,8 A, energie furnizată 3,9 kWh, autonomie 180 km (180 – 145 = 35), 82% baterie, 22026 km la bord. Cost: 0 lei.

Sibiu,mulțumim Kaufland: autonomie la sosire 137 km, 61% baterie, t ext 20°C, t bat 22,1°C, putere trasă din stație 24 kW, 82 A, energie furnizată 10 kWh, autonomie 235 km (235 – 137 = 98), 100% baterie, 22071 km la bord. Cost: 0 lei.

Veștem, Gazprom (Electromagnetica): încărcat 2,23 kWh, 100% baterie, autonomie 234 km. Cost: 4,3 lei.

Deva, sosire, mulțumim Kaufland (cupoane): autonomie la sosire 84 km, 38% baterie, t ext 18°C, t bat 25,1°C, putere trasă din stație 31,2kW, 116A, energie furnizată 17,5kWh, 58 de minute, autonomie 227km (227 – 84 = 147), 100%, km la bord linie de 2… (22.222 km).

Pentru tot parcursul consumul a fost de 11,8 kWh/100 km, viteza medie 57,8 km/h, cost total 8,07 lei + 4,3lei = 12,37lei.

Kilometrii adăugați 321, kilometrii parcurși: 308. Nu ar fi fost atât, mai ales cei 4,3 lei, dacă nu prezentam Spring-ul în amănunt acelui șofer de camion de Ilfov. Practic am vrut doar să testez aplicația „ELmotion” dar ne-am luat cu poveștile.

P.S. Cu excepția Kaufland și a stațiilor instalate la stațiile PECO, nu există o toaletă și nici măcar coșuri pentru gunoi! Mănânci un sandvici, un măr nu ai unde să arunci resturile, le duci cu tine…

1 Response

  1. Claudiu spune:

    Legat de „nu există nici măcar coșuri pentru gunoi! Mănânci un sandvici, un măr nu ai unde să arunci resturile, le duci cu tine” mi-am adus aminte de o povestire a unui amic aflat in Japonia…mirat de lipsa cosurilor de gunoi a intrebat un localnic unde sunt acestea mai ales ca in mod curios era oglinda pe strada….raspunsul l-a pus pe gaduri: „la noi toate deseurile se arunca acasa”

    Initial mi s-a parut o tampenie insa mi-am dat seama de marele avantaj financiar pe care il au autoritatile metropolelor japoneze…reducerea enorma a punctelor de colectare – mult mai putini bani cheltuiti iar orasul ramane mereu curat.
    Ca si comparatie puteti vedea orasele europene cum arata seara dupa ce au trecut hoardele de turisti.
    Ceea ce pentru noi pare lipsa de civilizatie (lipsa cosurilor de gunoi) e intors la asiatici prin responzabilizarea fiecarui sa mentina curat ducand deseul produs direct acasa.

    https://epochtimes-romania.com/news/strazile-din-japonia-sunt-extrem-de-curate-iata-de-ce—293471
    „deşeurile nu sunt o problemă în Japonia, întrucât locuitorii săi sunt obişnuiţi să ducă acasă gunoiul pe care îl produc pe stradă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.