Mobilitatea electrică la loc de frunte între prioritățile administrației reșițene

La fel ca după fiecare eveniment major organizat în cadrul proiectului Electromobilitate, avalanșa de impresii, sentimente și experiențe trăite alături de colegii mei are nevoie de o perioadă de timp să se sedimenteze, pentru a încerca să extragem esențialul, dincolo de bucuria de fi găsit un mediu favorabil promovării mobilității electrice și a celei de a fi împreună.

Misiunea noastră este mai importantă ca oricând în aceste zile, când mașinăria de război rusească, alimentată cu bani proveniți din petrol și gaze, toacă viețile și destinele vecinilor noștri.

Misiunea noastră este tot mai urgentă, atunci când oameni de știință din întreaga lume avertizează prin rapoartele IPCC – The Intergovernmental Panel on Climate Change, că fereastra de oportunitate pentru transpunerea în realitate a angajamentelor luate în cadrul conferințelor ONU este pe cale să se închidă.

Scurt istoric

Reșița are un trecut ancorat din 1771 în siderurgie și industria grea. După 100 de ani a început construcția de locomotive (1872), iar după alt secol cea de motoare navale, secție unde mi-am început cariera inginerească, în urmă cu patru decenii. Un cronicar de la începutul secolului XX scria că înaltele coloane de fum, ce se ridică deasupra orașului, vestesc bunăstarea.

Captare de ecran Wikipedia

Cu o populație în scădere rapidă, odată cu închiderea mai multor fabrici după 1990, Reșița nu părea un oraș destinat să devină un exemplu de urmat pentru implementarea și promovarea mobilității electrice.

Cu toate acestea, la prima ediție a evenimentul ElectRoMania de la Brebu (1 mai 2019) mica noastră echipă de atunci a avut ocazia să se întâlnească cu primarul Reșiței, dl. Ioan Popa, care ne-a cucerit inimile de electromobiliști cu planurile legate de:

  • taximetria electrică, susținută de stații de încărcare instalate de Primărie;
  • reluarea transportului public cu tramvaie.

Întâmplarea a făcut ca în prima etapă a raidului montan 100% electric Transcarpatica de la începutul lunii noiembrie 2021, electro-leului (Peugeot e-208) să îi fie foame de electroni tocmai la Reșița. În timp ce încărcam la stația de peste drum de Primărie, am făcut cunoștință cu Laurențiu Stanciu, managerul proiectului, care ne-a povestit că în oraș erau în curs de instalare încă cinci stații de încărcare.

Parcarea unde ne-am întâlnit cu Laurențiu în noiembrie 2021 a devenit punctul de adunare pentru evenimentul Mulțumim Reșița

Am felicitat echipa locală care s-a ocupat de stații în numele comunității noastre și am rămas foarte interesați de data punerii în funcțiune, care deschidea orizontul turismului electric în zona Parcului Național Semenic și a întregului Banat Montan.

Mulțumim Reșița

Cu un link la o postare în media socială, Laurențiu ne-a dat de veste că cele cinci stații sunt funcționale. Am adăugat cu bucurie un comentariu despre semnificația noilor stații pentru electromobiliștii din zona Arad – Timișoara. Cele două imagini cu Peugeot-ul și noul IONIQ 5 alimentându-se cu electroni la Reșița, dovedeau importanța punctelor de încărcare din oraș pentru oricine dorește să ajungă cu un automobil electric, în liniște și fără emisii la eșapament, în Parcul Național Semenic, zona Cheile Nerei sau mai departe, spre clisura Dunării.

Pe traseul Transcarpatica, încărcarea de la Reșița ne-a asigurat energia pentru a parcurge traseul peste Pasul Prislop, la Brebu, Băile Herculane, Baia de Aramă, Ponoarele, Târgu Jiu, o etapa superbă de toamnă pe care o recomandăm cu căldura, înainte de traversarea Transalpinei spre Ardeal.

Pentru a mulțumi autorităților locale și echipei care s-a ocupat de stațiile de încărcare, am stabilit cu echipa proiectului Electromobilitate o întâlnire pentru 5 martie, care să includă o paradă la stațiile din oraș. Am rămas foarte plăcut impresionat de ecoul trezit de inițiativa reșițeană, atunci când colegi din București, Câmpina, Sibiu, Cluj și Hunedoara și-au anunțat participarea.

Pentru timișoreni stațiile din Reșița au importanță practică, dar pentru cei veniți din depărtare, este important mesajul pe care îl transmite echipa de la Reșița: DACĂ SE VREA, SE POATE!

Evenimentul și parada electricelor

Când parcarea destinată întâlnirii celor 17 echipaje, care au confirmat participarea la eveniment, a devenit neîncăpătoare, am fost invitați pe platoul din fața primăriei, unde frumos aliniate pe grupe de modele, cele 24 de automobile electrice au atras un public numeros și presa locală. Cu preferințele polarizate între Dacia Spring și Tesla Model 3, toți ceilalți participanți au primit un baraj de întrebări despre prețul de achiziție, subvenții, cel de întreținere și nelipsitul: Unde încarci?

Cu ajutorul informațiilor împărțite cu generozitate de proprietari celor interesați și testdrive-urilor oferite invitaților, spre finalul evenimentului am avut satisfacția să aud: „Nu știam mare lucru despre electrice, dar m-ați convins!”

Interesant este că argumentul care a inclinat balanța pentru pasagera mea din timpul paradei, nu a fost ardoarea cu care vrem să salvăm planeta, sau economiile realizabile cu un automobil electric, ci faptul că se poate încărca comod și fără drumuri la stație, de la priza casnică. Pare atât de neverosimilă simplitatea operării unui automobil electric, dacă ai acces la o priză acasă sau la serviciu, încât pasagera mea a repetat întrebarea: „Cum adică încarci acasă?… de la priză ca orice electrocasnică?” Da, exact așa. De la priza casnică peste noapte se încarcă suficientă energie pentru drumurile obișnuite din zona aglomerațiilor urbane.

Întâlnirea cu presa locală a schimbat puțin tonul euforic pe care pluteam după întâlnirea unui număr atât de mare de participanți veniți să mulțumească Reșiței, printre care s-a numărat la loc de cinste primul taximetru electric din oraș, despre care am aflat că a parcurs 90.000 km tăcuți și fără fum pe străzile orașului, fără probleme tehnice sau de încărcare.

Pe lângă întrebările legate de eveniment, de modelele electrice expuse și de proiectul Electromobilitate, umbra conflictului din țara vecină a adus griji și la Reșița, unde 800 de locuri de muncă depind de un combinat aflat în proprietatea unei firme din Rusia.

Cu optimism și energia debordantă caracteristică primarului-antreprenor, bunul gospodar a atras atenția că există decizii ce nu pot fi influențate la nivel local, dar rămâne mult loc de acțiune, bazat pe inițiative orientate spre un viitor mai bun și mai curat pentru Reșița. Din nou, am rezonat cu planul instalării a încă 12 stații de încărcare și de acoperire a unei suprafețe mari cu panouri fotovoltaice, care să permită alimentarea orașului cu energie regenerabilă.

Dincolo de eveniment și electromobilitate

Așa cum se întâmplă de fiecare dată, pe lângă obiectivul principal al evenimentelor organizate în cadrul proiectului Electromobilitate, țeserea unor relații umane, care asigură energia proiectului (bazat exclusiv pe voluntariat de mai bine de patru ani) este balsam pentru sufletele noastre rănite de ororile din țara vecină.

De la cel mai tânăr participant, Andrei venit cu părinții de la Sibiu, la efortul lui Cosmin și Marcel, care au parcurs drumul Cluj – Reșița – Cluj cu Kona și Brad – Reșița – Brad cu Dacia Spring în aceeași zi, revederile au fost calde, prietenești și foarte plăcute. Chiar dacă subiectul războiului din țara vecină era inevitabil, am simțit o încredere nestrămutată într-un viitor mai bun, mai curat și mai liniștit, care mă face să fiu tot mai convins că micuțul Andrei și copiii din generația lui nu vor mai fi expuși gazelor de ardere pe străzile orașelor, atunci când vor fi în măsură să conducă propriile automobile ale viitorului.

Articole și imagini din presa locala
Mulțumim Darius pentru primul video de la eveniment
Mulțumesc colegilor pentru imaginile și filmările surprinse în timpul evenimentului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.