Clienții europeni s-au decis în proporție de 19% pentru automobile electrice în 2021

Analiza înmatriculărilor europene din 2021 a ajuns să fie la fel de controversată ca multe alte aspecte sociale, politice și economice, în care fiecare privește și ascultă doar știrile care îl interesează, ignorând sau distorsionând cealaltă față a medaliei.

În lumea auto tradițională, 2021 este un alt an marcat de pandemie, dereglarea lanțurilor globale de distribuție a pieselor și materiilor prime, lipsa de componente și vânzări în scădere. În schimb, în noul univers al mobilității electrice, lucrurile au mers mai bine ca oricând și dacă producția s-ar ridica la nivelul cererii reale, probabil statisticile ar fi fost și mai categorice în favoarea modelelor electrice.

Afirmația de mai sus rezultă din preferințele clienților europeni pentru Model 3 (importat din China), la fel cum piața din România a fost transformată de alt model venit din China, Dacia Spring. În cazul Spring-ului probabil cauza principală este prețul accesibil (după subvenții) dar despre Model 3 se pot spune multe lucruri bune (și rele), dar în nici un caz că prețul ar fi accesibil.

Adăugând service-ul mai degrabă modest, dificultatea comunicării cu reprezentanții firmei, anumite probleme de calitate, întrebarea revine: Cum este posibil ca Model 3 să fie vândut aproape de două ori mai bine decât vedeta europeană consacrată Renault ZOE, clasată pe poziția a doua?

E drept că rețeaua de încărcare rapidă Super Charger reprezintă un avantaj competitiv major, dar simplitatea și viteza de încărcare devin o realitate perceptibilă doar după ce ai intrat în posesia mașinii și ai pornit la primele drumuri lungi prin Europa. Lăsând magia și pe Elon Musk deoparte, Model 3 se vinde cel mai bine pur și simplu fiindcă se produce într-un număr mult mai mare decât orice model concurent.

Cu vânzările de automobile tradiționale în prăbușire liberă și cele electrice în creștere, 2022 pune producătorii tradiționali într-o situație inedită:

Variantele electrice nu vor mai fi produse în 2022 doar pentru evita amenzile europene, ci pentru a supraviețui!

Concluzia de mai sus este ușor de citit în creșterea ponderii hibrizilor plug-in și a modelelor 100% electrice din totalul înmatriculărilor de automobile noi:

  • 2019 (înainte de pandemie) – 3.6%;
  • 2020 – 11 %;
  • 2021 – 19% sau fiecare al cincilea automobil nou înmatriculat a fost electric sau hibrid plug-in!

Prin contribuția principalelor cinci piețe auto pentru automobile electrice, Europa a intrat faza MAJORITĂȚII TIMPURII pe curba de adoptare a noilor tehnologii. În această perioadă de creștere exponențială toți producătorii vor trebui să țină pasul cu Tesla, care după ce va livra Model Y de la noua fabrica de lângă Berlin, va dispune de zecii de mii de spații pe vapoare pentru a importa și mai multe Model 3 de la Shanghai.

Alt risc pentru producătorii europeni este că cererea neacoperită este rapid servită de coreeni și mai nou de firmele chinezești, care își îndreaptă în număr tot mai mare atenția spre piețele europene.

O privire la înmatriculările din decembrie, indică ascensiunea unor noi modele, care nu fac parte din Top 10 din 2021, fiindca livrările au început în trimestrul III sau IV.

Dacia Spring pe locul 3, Model Y pe 4 și IONIQ 5 pe 12 în luna decembrie sunt avertismente la adresa grupurilor VW și Stellantis că lupta pentru buzunarele clienților europeni va deveni tot mai aspră în 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.