VW ID.4 – călătorie de iarnă de aproape 1000 km în 17 imagini

Sfârșitul acesta de săptămână a adus un drum mai lung, Cluj – București, datele săptămânale fiind axate doar pentru această drumeție, în restul săptămânii adăugând doar 20 km, cu consumurile obișnuite de Cluj, undeva spre 50 kWh/100 km.

Am plecat din Cluj cu bateria la 94.7%, drumul până la Sibiu fiind făcut cu viteza pe cruise control de 115 km/h, pe autostradă, dar cu reprize spre 130, atunci când depășeam alte mașini, pentru a nu îi deranja pe ceilalți participanți la trafic aflați în spatele meu.

Consumul a fost mare, 23,3 kWh/100 km, bateria a ajuns la 39%, iar planificatorul mașinii ne-a spus că bateria se va termina undeva înainte de Râmnicu Vâlcea, dacă consumul se menținea în aceeași parametrii. Așa că am hotărât să alimentăm la Kauflandul de lângă autostradă, stație care era liberă, pentru 30 de minute, suficiente pentru mici cumpărături și încărcare până la 70 %.

Drumul bine-cunoscut de pe Valea Oltului, care nu permite viteze mari, a redus consumul, mașina consumând din baterie 21%, asta însemnând că am fi ajuns aici cu 18% fără să fi fost necesară alimentarea intermediară (de ținut minte 😁).

După o alimentare de 36 de minute și 28,7 kwh, la stațiile gratuite ale Primăriei Râmnicu Vâlcea, până aproape de 80 %, am plecat spre Pitești, drumul pe dealurile din zonă crescând foarte puțin consumul.

După o noapte petrecută la Pitești, am plecat spre București, deplasarea fiind făcută cu viteza de 110 km/h (pentru că nu ne grăbeam), consumul fiind penalizat și de pornirea încălzirii bateriei.


Consumul pentru Cluj-București a fost acesta:

După alți câțiva zeci de km în aglomerația Bucureștiului, pentru a căuta stații disponibile, până la urmă reușind la un Kaufland, cu ajutorul cupoanelor, dar în același timp la temperaturi mai mari, consumul total scăzând foarte puțin, dar cel de pe etapa Pitești București a scăzut simțitor, cu aproape 1 kwh/100 km .

De aici a început mașina să își aducă aminte un pic de consumurile din vară, drumul spre Târgoviște fiind făcut la temperaturi de aproape 10 grade C, aceasta fiind singura etapă în care nu a fost necesară pornirea căldurii, temperatura în interior fiind mare datorită soarelui.

După o încărcare pe type 2, timp de 1,5 ore, (CCS era ocupat) la Lidl Târgoviște, timp în care am încercat să vizităm Cetatea de scaun, aflată în renovare, am plecat spre destinația finală de a doua zi, Dâmbovicioara unde am ajuns cu consumul următor, consum mai mare datorat încălzirii, a diferenței de nivel și a mersului mai alert:


La a doua oprire peste noapte consumul total a arătat astfel:

Sâmbătă dimineața am plecat înapoi spre Cluj prin Bran, unde am alimentat la o stație a primăriei de 25 kW, la un preț de 1,5 lei/kWh, cost total, 30,21 lei/19,47 kWh, timp în care am servit masa, apoi la Kaufland Sighișoara unde am încărcat 33 kWh în 44 de minute.

Drumul spre Sighișoara a fost liber cum nu cred că l-am văzut vreodată

Am ajuns acasă cu un consum pe a treia zi de:

Consumul total a fost:

Traseul ar fi cam acesta, 14 ore și 33 de minute fără trafic, față de 15:03 făcuți în realitate dar nu sunt luați în considerare cei peste 30 de km făcuți în București:

Diferențele de nivel au fost de peste 5,3 km la urcare, 5,3 km la coborâre, cu altitudinea maximă de 1258 m.

Concluzii

Pauzele de încărcare au fost de 30+36+60+90+45+45 minute, aproape 5 ore, dar nici una dintre ele nu a fost contabilizată de noi ca și timp pierdut (poate câteva minute la oprirea din R. Vâlcea, pentru că ne-a fost prea frig pentru a ne plimba, așa că am stat în mașină), în rest vizitarea orașelor, masă și cumpărături.

Mașina s-a comportat IMPECABIL și chiar am încercat să îi explica proprietarului pensiunii la care am fost cazat, că, cu costuri minime, chiar și o priză de 220 de V, ar aduce mai mulți clienți din zona proprietarilor de mașini electrice, iar pentru noi ar fi eliminat necesitatea unei încărcări pe parcurs.

Sunt proprietari de mașini electrice care insistă în a încărca mașina, chiar și pe CCS, atunci când bateria este aproape plină, iar puterea de încărcare este foarte mică, exemplu fiind un Spring care încărca la stația de 50 kW cu 7kW, după cum se poate vedea, în 6 minute reușind să adauge doar 0,8 kWh.
Probabil bateria foarte rece era unul din motivele vitezei foarte mici, dar este posibil că aceeași viteză o putea atinge pe conectorul Type 2. Să sperăm că experiența ulterioară a noilor posesori de mașini electrice le va aduce și înțelepciunea de a folosii stațiile la capacitate maximă și în beneficiul tuturor.


Rețelele de încărcare mai au de lucru, de exemplu am găsit stația de la Kaufland Orhideea, care era stricată, probabil ceva defect fizic la butonul de urgență, iar operatorul de la Renovatio a spus foarte senin că este raportată problema din 23 (adică 5 zile) și o să mai insiste să meargă cineva să o repare.

Acum mulți ani era foarte vizibilă limita între județe, după calitatea asfaltului, dar nu am crezut că în anul 2022 mai este posibil așa ceva, ca la limita dintre Argeș și Brașov, în primul județ fiind ca după bombardament, iar în cel de-al doilea asfaltul era ca în palmă.
Se pare că doar unii responsabili au descoperit că drumurile mai bune pot aduce mai mulți turiști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.