Introducere
Știu că articolele scrise de mine sunt mai rare ca altă dată, revin ușor-ușor la vechile obiceiuri, mai ales că de fiecare dată când particip la evenimentele Electromobilitate, parcă mi se încarcă bateriile.
Spun asta pentru că, recunosc, m-am înconjurat de oameni care au mașini electrice sau au în plan în următorii ani să achiziționeze o mașină electrică, iar uneori mă întreb dacă mai este nevoie de atâtea informații despre electrice.
Răspunsul este categoric DA, încă sunt necesare de multe informații pentru ca oamenii să înțeleagă cum sunt mașinile electrice și încă mai au nevoie de experiențele noastre, ale utilizatorilor actuali, pentru a se convinge că viitorul nu este ”forțat de autorități” să fie electric, ci trendul este unul natural, spre tehnologii mai eficiente și mai puțin poluante.
Despre CoBuild și Ciugud
Evenimentul de la Ciugud, numit CoBuild are ca scop prezentarea utilajelor și tehnologiilor pentru construcții.
Am rămas plăcut impresionat de numărul de companii venite la eveniment, mai mari, mai mici, unele românești, iar spre surprinderea mea au fost prezente și surse de finanțare.
Faptul că am fost și noi invitați la un astfel de eveniment spune multe despre cum văd organizatorii electromobilitatea.
Scopul nostru a fost de a oferi informații tuturor celor curioși de achiziția unei mașini electrice, prezentându-le experiențele noastre la volanul unei mașini electrice, dar și de a le oferi niște sfaturi sincere pentru atunci când vor fi hotărâți să opteze pentru un anumit model electric.
La evenimentul de anul trecut din Ciugud am lipsit, însă m-am convins rapid de ce toți colegii mei au fost plăcut impresionați de vizita la Ciugud.
Pe lângă faptul că localitatea are trei stații de încărcare (încă) gratuite, acestea sunt alimentate și cu acel curent pe care ni-l dorim cu toții: curentul de la soare.
Dar, despre Ciugud o să vă mai povestesc, intenționez să fac un drum cu întreaga familie acolo și voi lua la pas fiecare atracție a zonei Alba-Iulia, Ciugud, Păuca.
București – Ciugud cu VW ID.3
Pentru deplasare am pregătit bine mașina, am verificat presiunea roților să fie la 2.5bari (țin în oraș presiunea la 2.4bari), am montat camera de filmat și am încărcat bateria până la 95%.
Ținta era să plec cu 100%, însă nu am vrut să deconectez la 3 dimineața mașina și să trag cablul de pe geam înapoi în casă… Am considerat că 5% nu mă vor duce oricum mai departe de primul loc unde voiam să încarc.
După o deplasare cu 130 km/h GPS pe autostrada A1, plus mersul cu traficul până la Râmnicu Vâlcea, am ajuns cu un respectabil 20% baterie la încărcat.
Încărcarea am efectuat-o la Kaufland, iar costul pentru cei 36.9 kWh a fost de 0 lei, folosindu-mă de un cupon, primul după ceva timp.
Spre bucuria mea, am reușit să mă sincronizez perfect cu Alex (Tesla Model 3) după încărcare, iar până în Sibiu am mers în spatele lui.
Un răspuns la întrebarea, cât poți merge cu 130 km/h cu ID.3?
În sfârșit pot afirma cu încredere, 200-220 km, consumul fiind în jurul valorii de 24-25 kWh/100km.
Altfel, zgomotul minim din interior, chiar și la vitezele mari, m-au ajutat să ajung parcă ceva mai odihnit la următorul popas, E-Charge Trans lvinis Sebeș, la o stație de 300 kW.

Din păcate, nu am reușit să încarc cu peste 100 kW, așa cum mă așteptam, mai ales că bateria era la peste 20 grade C, iar SOC la aproximativ 35%. Stația mi-a furnizat un vârf de doar 55 kW.
Nu pot să spun că m-am supărat în vreun fel, pentru că abia am reușit să-mi iau ceva de mâncare și o cafea, astfel încât să reușesc să mă energizez, dormisem doar 3h.
După 30 min și 23 kWh (59lei) încărcați, am plecat către locul de întâlnire.
Întreg drumul București – Ciugud îl puteți vedea în următorul video:
Ciugud – București cu VW ID.3
Dacă drumul la dus a fost simplu, cum credeți că a fost drumul de la întoarcere? Chiar mai simplu.
Plecând cu 73% de la întâlnire, am tras tare să ajung spre casă pe lumină. Nu că minunatele LED Matrixuri nu și-ar face treaba, dar pe lângă confortul de a merge pe timp de zi, voiam să am și o filmare mai bună.
Camera mea, un GoPro7, care s-a dovedit a fi fiabilă, nu este chiar potrivită pentru filmarea pe timp de noapte.
Dar am decis să cumpăr o cameră bună când voi ajunge la peste 1000 de abonați pe canalul meu de youtube, ce zici, îmi dai și tu o mână de ajutor abonându-te?
La fel de plăcut impresionat de deplasarea la viteza de 130 km/h am fost și la mersul spre casă. Cumva am evitat să fac deplasări lungi cu 130 km/h, dar o să vă explic la final de ce.
Singura încărcare am făcut-o la EnelX din Rm.Vâlcea Shopping City.
Voiam să încarc ceva mai rapid la o stație Electromagnetica, dar din păcate rezervarea nu a putut fi efectuată.
La Kaufland, unde am încărcat la dus, era ocupată.
Iar a 3-a opțiune era EnelX, mai aveam 45 kWh disponibili în abonamentul de 60 kWh/90lei.
Drept urmare, după 42 min și 35 kWh (53lei) consumați eram gata de plecat spre casă.
Apreciez uneori stațiile de încărcat în parcările unor supermarketuri sau ale unor Mall-uri.
Chiar dacă în teorie te abați destul de mult de la traseu, faptul că ai acces la o toaletă sau la un loc de unde sa-ți iei o cafea, compensează tot neajunsul amplasării nefericite.
Întreg traseul de întoarcere îl puteți vedea în următorul material video:
Referitor la evenimentele notabile de pe drum, vă recomand să vizionați cu atenție secvența de aici, e incredibil cum unele situații din trafic pot degenera ușor. Veți putea găsi cel puțin 5 greșeli în trafic în 5 minute.
Costurile totale ale deplasări au fost de 142 lei pe distanța de 742km.
Consumul afișat în bord a fost de 17.2 kWh/100km.
Vă spuneam mai sus că am evitat să merg cu viteză mare pe autostradă, iar motivele erau cele legate de încărcare.
În trecut nu încărcam acasă, iar asta pentru că nu am o priză dedicată, ci mă folosesc de un cablu pe care îl cobor de la etajul 2 în perfectă liniște.
Astfel că în trecut încercam să ajung cu cât mai multă baterie pentru a nu fi nevoit să ajung la o stație de încărcat publică.
Concluzii
Drumul a fost cât se poate de relaxant, am mers fix cum am vrut eu, temperatura în habitaclu potrivită (nu în frig, nu în caldură). Uite cum ușor-ușor se aliniează planetele și infrastructura electrică nu mai pune probleme, iar mașinile electrice devin tot mai eficiente.
Închei cu o întrebare, care sper să vă pună puțin pe gânduri:
Cu ce mașină termica puteți merge 200 km la o viteză de 130 km/h cu 35 lei? (50kWh cu 70bani/kWh)?
Dar cu 0 lei (cu încărcare de la fotovoltaice)?
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.