In continuarea seriei de comparatii a ofertei de automobile electrice in Romania, inceputa cu cele de oras, urmata de cea a segmentului C si inainte de a trece la comparatia ofertei de SUV-uri electrice, cred ca este util sa aruncam o privire la cateva caracteristici ale acumulatorilor utilizati.
Fara sa intram in electrochimia complexa si sa discutam avantajele unei formulari chimice comparativ cu alta, este bine de stiut ca atat pretul cat si greutatea masinilor electrice sunt influentate in considerabila masura de acumulatorii utilizati.

Am organizat in tabel informatiile publicate intr-un recent articol pe PUSHEVS, cu scopul de usura intelegerea ca intre dorinta de autonomie tot mai mare si capacitatea acumulatorilor utilizati exista o relatie foarte stransa. Cu cat este mai mare capacitatea, creste masa si pretul acumulatorului, ceea ce afecteaza in proportie de pana la 30% pretul automobilului.
Daca mini tripleta de oras VW, Seat, Skoda se descurca cu un acumulator de 36.8 kWh, pentru SUV-urile premium germane acumulatorii sunt de doua ori si jumate mai mari: Audi e-tron 95 kWh, Mercedes EQC 85 kWh.
Cu 248 kg, acumulatorul utilizat pentru VW eUp este cea mai grea componenta, dar pare un fulg pe langa cele 700 kg, cat cantareste acumulatorul instalat pe Audi e-tron.
Singura solutie pentru o capacitate mare si masa proprie mai mica, este o formulare chimica moderna, din care sa rezulte o densitate energetica specifica cat mai mare, asa cum a reusit Renault si furnizorul corean LG Chem pentru noul Zoe.
Pentru comparatie vom utiliza acumulatorul produs de firma chineza CATL pentru grupul PSA:
- Renault Zoe ZE 50: capacitate 55kWh, masa 326 kg, densitate energetica 169 Wh/kg
- Peugeot e-208: capacitate 50 kWh, masa 356 kg, densitate energetica 140 Wh/kg (-17.1%)
Indelungata experienta dobandita de Renault si furnizorul LG Chem, se remarca in cea de a treia iteratie a indragitului Zoe prin acumulatorul cu cea mai mare capacitate din clasa sa, fara a fi insa si cel mai greu.
Pentru mai multe detalii si o aprofundata comparatie a meritelor diferitelor compozitii chimice recomand articolul publicat de PUSHEVS si prognoza intocmita de Volkswagen pentru viitorul acumulatorilor Li-ion, utilizati pentru noua gama de modele electrice ID, de unde provine imaginea de mai jos.


My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.