Dupa ce am sarbatorit saptamana trecuta doi ani de la lansarea proiectului Electromobilitate, am trimis trei intrebari tuturor colaboratorilor cu articole publicate despre experientele personale din timpul test drive-urilor electrice.
Destinat inital intelegerii ecosistemului necesar vehiculelor electrice – modele noi, vanzare, incarcare, intretinere – prin articole publicate in revista online 24auto.ro, proiectul s-a transformat, cu ajutorul partenerilor nostri, intr-o oportunitate practica de a conduce si calatori cu masini electrice.
Cu ajutorul organizatorilor locali am oferit test drive-uri electrice in Timisoara, Sibiu, Deva, Baia Mare, Brebu Nou si Bran, cat si in Austria, Germania, Suedia, Norvegia si SUA.
Singura rugaminte din partea noastra pentru cei ce au beneficiat de o calatorie cu Hyundai Ioniq (incepand din septembrie 2018), Tesla Model 3 (din noiembrie 2018) si Ozone (martie 2020), a fost sa descrie experienta personala pentru comunitatea coagulata in jurul blogului nostru.
In timp s-au mai adaugat autori care nu au participat la test drive cu noi, dar fiind posesori de masini electrice, ne furnizeaza date extrem de interesante despre experienta de zi cu zi.
Multumim Edi pentru informatiile saptamanale legate de viata alaturi de un Hyundai Ioniq, model 2020.
Portile noastre sunt larg deschise tuturor celor ce doresc sa impartaseasca experientele proprii. Dupa cum veti vedea din raspunsurile co-autorilor de pe blogul Electromobilitate, totul decurge foarte simplu, pragmatic si fara formalitati.
Sa le dam cuvantul, in ordinea primirii mesajelor, celor ce si-au rapit din timpul personal pentru a raspunde urmatoarelor trei intrebari legate de proiectul Electromobilitate:
1. Cum ati aflat si ati luat legatura cu echipa implicata in proiectul Electromobilitate?
2. Cum ati contribuit la proiect?
3. Ce credeti ca ar fi bine de facut in cel de al treilea an?
Adi Gheorghiu – Roma

1. Direct de la tine!
2. Am scris un articol „Walking on the moon – a silent journey” si multa propaganda proEV la Timisoara si nu numai! + mail-uri cu tine.
3. Cit mai multe teste cu noi modele EV, cum EV-urile intra in cotidianul nostru, teste comparative, etc. etc. etc.
Long live EV!
Wiwi Gaube – Săcălaz

1. Cand Eugen Cocea si-a lansat cartea: „Stiri, istorii si povesti despre automobile” am fost la el sa-mi iau un exemplar. Am facut haz ca un fost prieten al lui e un electrosceptic inrait si Eugen un electrofan convins. Eugen mi-a replicat ca nu el e tartorul din spatele articolelor despre electrice din 24 auto.ro si mi-a dat lincul https://electromobilitate.com/.
2. Dupa aparitia Skodei Citigo-e in configurator ne-am hotarat sa cumparam una. E deja in tara. Asteptam ca in situatia actuala sa vedem cand vom putea sa o luam in primire si bineinteles sa ne jucam un pic impreuna cu ea.
Dupa un Drive-test cu Ionica la Herneacova am scris si eu o scurta povestioara intitulata „Doi electroboboci si Ionica in hoinareala” si am lansat termenul de ELECTROBOBOC.
Am mai dat lincul la multi colegi curiosi de ELECTRICE.
3. A sosit „Buburuza” Ozon 3, vine Peugeot-ul e-208 (Tudor) si Citigo-e (inca nu sunt hotarat cum o sa o cheme). Vom avea ceva material de comparat.
La multi ani si cat mai multi Electroboboci!
Eugen Cocea – Giroc

1. La intrebarea 1… prefer sa sar peste raspuns. 🙂
NOTA: nu poate ramane un secret faptul ca proiectul Electromobilitate s-a nascut dintr-o discutie aprinsa, in fum de mititei, la o bere pe terasa familiei Cocea, pe tema lipsei de informatii obiective despre masini electrice, care sa contracareze inundatia de aberatii si defaimari din presa de atunci.
2. Cu mare placere, bucuros că am putut explora putin în avans noua lume a automobilelor electrice, care incet-incet deja devine o obisnuinta….
3. Proiectul ar trebui sa isi mute focusarea de pe ”educare”, pe utilitatea practica pentru comunitatea de utilizatori elmob, pe masura ce aceasta se dezvolta / pe masura ce electromobilitatea se va democratiza.
Tudor Marchis – Timisoara

Long live Electromobilitate!
Ma bucur sa fac parte din acest proiect, ma bucur ca ne-am intalnit si ma bucur ca pot contribui la promovarea electricelor.
Referitor la cele 3 intrebari:
1. Prima interactiune cu proiectul Electromobilitate a fost prezentarea lui TM3 si a lui Ionica la Facultatea de Mecanica. Apoi a urmat participarea la ElectRoMania si colaborarea s-a concretizat prin achizitia Ioniq-ului meu.2. Contributia mea la proiect a inceput cu articolul despre prima experienta cu Ioniq-ul, drumul de la Cluj la Timisoara si am continuat cu mai multe articole pe diverse teme. Imi doresc sa continuam cel putin in ritmul de pana acum, cu mai multe teste, experiente si articole. Si nu in ultimul rand cu un drum la…..STRAJA!
3. Acum ca s-a diversificat oferta de EV si in Romania, ar fi fain sa avem teste paralele si teste de drum cu cat de multe masini, depinde pe cate putem pune mana.
O idee care cred ca ne-ar ajuta sa ne extindem comunitatea ar fi sa ajungem pe YouTube cu filmari si cu postari cat de multe pe Instagram, ca sa ajungem la publicul tanar consumator mare de continut pe aceste platforme.
Sa auzim numai de bine!
Marius Bârsan – Sibiu

1. Era mijlocul lui aprilie 2019 cand am fost contactat de un promotor al VE (vehiculelor electrice), Iulian Mitrica. Cu ajutorul lui am intrat in contact cu alti pasionati de electromobilitate. Afland ca sunt din Sibiu, Dan m-a contactat si mi-a oferit un loc in TM3 (Tesla Model 3) catre prima intalnire a posesorilor si pasionatilor de VE din Romania, 10-11 mai 2019, Bran, jud. Brasov. Asa am ajuns sa il cunosc pe Dan, fiindca avem pasiuni comune, printre care si vehiculele electrice
2. Lucrurile s-au miscat repede. Daca in 14 aprilie 2019 am intrat in legatura, prin 18 aprilie am primit invitatia de a participa la un test drive la Sibiu cu TM3; eu si alti doritori. In 20 aprilie am pus un mesaj pe facebook si in aceeasi zi erau deja 8 doritori. Am detaliat impreuna cu Dan traseul si programul: urma ca timp de 2 zile, inainte de Pastile Ordotoxe din 2019, sa putem oferi un test drive cu TM3 pentru 48-50 persoane (cate 3 pasageri, un drum cu durata de 1 ora).
Ca sa nu lungim povestea: in cele 2 zile au participat aproape 40 persoane, iar detalii puteti citi aici. Am mai avut apoi tangenta si cu alte VE: un test drive cu ZOE, multumita echipei Transilvania Automobile Sibiu, un drive cu Ionica, multumita echipei de la Porsib Sibiu, si alte articole, printre care as aminti exemplul statiilor de incarcare instalate la unele pensiuni si hoteluri, precum si drive-ul cu Ozone 3.
3. Am pornit deja cu Dan discutii despre o prezentare teoretica a vehiculelor electrice, cu avantajele si dezavantajele lor, apoi – intr-o alta zi – test drive-uri cu masinile din proiect, pentru cei interesati. Situatia actuala cu pandemia ne-a dat planurile peste cap, dar abia asteptam sa punem in aplicare planul, astfel incat si alti oameni sa aiba sansa de a vedea cum e cu electricele 🙂Alte idei?
3.a) Poate sunt doritori care vor sa conduca mai mult de cateva minute o masina electrica. Similar cu test drive-ul cu ZOE, cand am avut – e drept, de la reprezentanta, pentru 2 zile masina in test drive. Bineinteles, in masura posibilitatilor proiectului. Posibil „Ozone 3” sa se incadreze aici?3.b) De mers la hoteluri, pensiuni, firme (avantaj pentru angajatii care locuiesc la bloc si vor sa isi cumpere un VE) si vorbit cu proprietarii sa instaleze statii de incarcare, prezentandu-le beneficiile pentru afacerea lor. Cu sprijin tehnic din partea AERO – Asociația pentru Electromobilitate.
3.c) Vorbit la asociatii de proprietari care detin terenul din jurul blocurilor pentru a facilita pasii instalarii unui incarcator cu montare pe stalp de iluminat.
3.d) Vorbit cu dezvoltatori imobiliari sa faciliteze/gandeasca din faza de proiect instalarea de statii de incarcare (sau loc/plan pentru tras fire), pentru clientii care detin deja sau doresc sa achizitioneze un autoturism electric.
La Multi Ani, electromobilitate.com! 🙂
Gabriela Marzea – Bucuresti

1. La inceput de mai 2019 ne intorceam cu familia dintr-un road trip prin Banat si Serbia si ne-am oprit pentru doua zile in Timisoara. La cina sotul si-a amintit ca exista un grup in Timisoara care promoveaza electromobilitatea. I-am contactat via facebook si Dan ne-a raspuns foarte prompt stabilind o intalnire pentru urmatoarea zi. Test drive-ul cu Tesla 3 a fost o incantare atat pentru noi cat si pentru cei mici. Si discutia cu Dan despre electromobilitate ne-a facut mare placere.
2. In aprilie 2019 am platit avansul pentru un Nissan Leaf pe care l-am achizitionat, valorificand si programul Rabla Plus, in luna iulie. Am impartasit cu cei interesati primele impresii si experienta primilor 1000 de km cu Evy. A urmat o relatere dupa 4800km si mai apoi primul drum lung prin Romania.
3. Prezentarile diferitelor modele de autovehicule electrice, ale performantelor lor si a felului in care se comporta in timp sunt de ajutor, dar raman la parerea ca experientele de tip test drive sunt cele care inclina balanta in favoarea electricelor. Si atat eu cat si sotul meu vom continua sa oferim prietenilor si oricarei persoane interesate acest gen de experienta cu Evy pentru a promova elctromobilitatea.
In Romania este importanta si dezvoltarea infrastructurii de incarcare pentru autovehiculele electrice. O contributie mica in aceasta directie avem si noi: am reusit, dupa mai bine de 9 luni, sa instalam un incarcator de tip WallBox la intrarea in scara blocului unde locuim, conectat la contorul apartamentul. Instalarea si conectarea au fost gandite si executate astfel incat sa ne permita sa-l punem si la dispozitia altor vecini din condominium care isi vor achizitiona autovehicule electrice.
Un an 3 cu multe impliniri!
Multumim tuturor autorilor pentru contributiile valoroase din ultimul an si sa ne vedem cu bine cu alte vehicule electrice, pe cele mai pitoresti drumuri ale tarii.
Daca doriti sa contribuiti cu informatii despre experientele personale cu autovehicule electrice ne puteti contacta la adresa [email protected] sau prin media sociala.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.