Automobile electrice de oras – oferta aprilie 2020 in Romania

In vremuri obisnuite, odata cu lansarea programului rabla plus, potentialii clienti interesati de electromobilitate ar fi luat cu asalt dealerii care au inclus in oferta lor automobile electrice.

Dar cum aceasta primavara este total altceva decat „obisnuita”, stam acasa si analizam de la distanta ofertele de automobile electrice din Romania. Inceputul lunii aprilie ofera un tablou mult mai „colorat” decat in anii precedenti, cu multe noutati pentru electromobilistii romani.

In primul episod vom discuta oferta pentru automobile electrice de oras, urmand ca in viitoarele episoade sa discutam despre concurentii lui Ionica si mai incolo despre SUV-urile electrice disponibile prin programul rabla plus.

Automobile electrice de oras

Sursa informatiilor tehnice: EVdatabase.org

Fiindca paginile importatorilor ofera specificatiile tehnice in formate diferite si utilizeaza deobicei pentru consum valorile teoretice determinate dupa standardul WLTP, am preferat sa organizam informatiile din tabel cu datele obtinute de pe pagina EVdatabase.org.

Verificand datele de consum listate in EV database cu cele ale celor cinci modele (Hyundai Ioniq model 2018, model 2019, model 2020 si doua Tesla Model 3 long range, tractiune spate) cu care am acumulat experienta practica pe parcursul ultimilor doi ani in cadrul proiectului Electromobilitate, am gasit valori similare. Informatia reflecta consumul si autonomia obtinuta in exploatarea de zi cu zi pe parcursul intregului an si include variatia de vara, cu aer conditionat, si cea de iarna, cu numerosi consumatori suplimentari.

Am grupat oferta in perechi de produse VW, BMW, PSA si Renault, dar am lasat noul Mini electric intr-o categorie aparte, despre care vom discuta in detaliu.

VW e-Up! si Skoda Citigo

Noul e-Up! si Citigo par sa fie la prima vedere alegerea ideala pentru traficul in aglomeratiile urbane, avand cel mai bun pret, dimensiuni compacte, consum aliniat cu competitia, performante rezonabile pentru circulatia in oras si un portbagaj mai mare decat Mini, care este mai lung cu 245 mm.

Sursa informatiilor: EVsales

Problema este ca multi cumparatori au descoperit aceste calitati si in timp ce in clasamentele europene gasim e-Up! si Citigo pe locurile 10 si 11, dupa primele doua luni de vanzare, in Romania au ajuns in cantitate total insuficenta.

Pe pagina Skoda Romania, in primele zile din aprilie, nu apare modelul electric Citigo, desi asteptam livrarea cat de curand a unui exemplar pentru garajul nostru virtual de la Compexit Cluj.

Configurator VW – Automobile electrice – 2 aprilie 2020

Modelul geaman, e-Up! este listat pe pagina Volkswagen Romania, dar la clicul pe „Automobile electrice” raspunsul este … doar VW e-Golf.

Mini Cooper SE

La mai putin de 24 ore dupa solicitarea unei oferte pentru noul Mini electric pe pagina importatorului, am fost contactat de reprezentatii Automobile Bavaria din Bucuresti, apoi din Timisoara.

A urmat, la mai putin de o ora dupa un dialog telefonic amabil si bine documentat cu dl. Fabian Telisca, o oferta de pret, care confirma pozitia unica a noului Mini intre masinile electrice destinate circulatiei in oras si spatiul periurban.

Utilizand acelasi motor de 135 kW si 270 Nm ca si BMW i3s, care este varful de putere in gama comparata, Mini este in topul performantelor dinamice si are cel mai mic consum 15.6 kWh/100.

Doar un model electric poate oferi dinamica remarcabila, rezultata din 184 „cai”, dar mai ales din cuplul de 270 Nm disponibil la plecarea de pe loc, rezultand intr-o acceleratie 0-100km/h in 7.3 secunde, cu cheltuieili mai mici de 10 RON pentru 100 kilometri, pentru incarcarea la priza casnica cu 0.64 RON/kWh.

Pretul de oferta ridicat pentru categoria automobilelor de oras, 38.010 euro cu TVA, inainte de scaderea subventiei acordate prin programul rabla plus, include cateva dotari si servicii optionale, dar este mai scazut cu 5800 euro decat cel al veteranului BMW i3s, de la care a imprumutat grupul motopropulsor.

Daca i3 a fost o creatie inginereasca si de design inedita, care utilizeaza pentru caroserie materiale compozite pe baza de fibre de carbon pentru reducerea masei proprii, Mini electric utilizeaza platforma cunoscuta de la modelul echipat cu motoarele clasice si se deosebeste la exterior doar prin cateva ornamente distinctive.

Fiind mai compact in comparatie cu i3s, Mini reuseste sa-si mentina masa proprie la aceasi valoare ca si i3s 1365 kg. Cu restrangerile impuse de corsetul vechii platforme, inginerii au reusit sa impacheteze un acumulator de 32.6 kWh, mai mic cu 22% decat cel de pe i3s (42.2 kWh).

Aceasta restrictie constructiva, care nu a lasat suficient spatiu pentru un acumulator mai mare, „condamna” Mini la cea mai mica autonomie, 185 km, din grupa analizata, consfintindu-i rolul de mini-racheta de oras.

Asteptam ca primul exemplar sa ajunga la Timisoara, pentru a face cunostiinta in direct si vom reveni cu detalii despre interior si mai ales despre cum se conduce si cum se incarca noul Mini, o alternativa foarte interesanta pentru cei pasionati de peformantele dinamice remarcabile, fara sa fie deranjati de cel mai mic portbagaj din clasa.

BMW i3 si i3s

Despre veteranii BMW, purtand semnatura controversata a designerului Richard Kim, am scris pe larg in repetate randuri. Prezentarea conceptului la IAA-Frankfurt in 2011, odata cu i8, a anuntat intentiile grupului BMW de a fi deschizator de drum pe calea electrificarii.

Elanul a trecut insa odata cu lipsa succesului comercial asteptat pentru i3, un model remarcabil din punct de vedere ingineresc, dar cu o forma pe cat de indragita de unii, pe atat de detestata de altii.

Peugeot e-208 si Opel Corsa-e

Construite pe aceasi platforma mixta a grupului PSA, care permite instalarea unui grup motopropulsor clasic sau electric, in functie de cererea clientilor, noile model e-208 si Corsa-e sunt prezente pe paginile importatorilor in Romania.

Incepand de la 29.990 euro cu TVA, inainte de subventia rabla plus, e-208 este in aceasi gama de pret cu concurentul francez Zoe ZE50 R110 (29.665 euro), fata de care are putere, cuplu si performante dinamice mai bune, la un consum foarte apropiat.

Acumulatorul de 55 kWh, mai mare la Zoe cu 10%, permite o autonomie ceva mai buna 320 km fata de 295 km (+8.5%), care le confera ambelor modele libertatea de porni la drumuri mai lungi. Avantajul pentru Peugeot, este incarcarea mai rapida, cu puteri pana la 100 kW, fata de 46 kW pentru Zoe. In asteptarea statiilor de 100 kW in Romania, consideram ca e-208 va scurta din timpii de incarcare, pe parcursul calatoriilor mai lungi, in mod considerabil fata de Zoe.

Este bine de stiut ca 208 va inghiti mai putine bagaje, datorita protbagajului mai mic, dar se va misca mai vioi decat Zoe R110, datorita unui indice dinamic (masa proprie raportata la putere) de 14.6 kg/kW, fata de 18.4 kg/kW pentru Zoe R110.

Cum Peugeot e-208 a fost alegerea facuta recent de Tudor pentru a elimina ultima fosila din parcul auto al familiei, va vom tine la curent cu detaliile vietii de zi cu zi la Timisoara cu „masina anului 2020” in Europa.

Renault Zoe R135

Conform ofertei primite astazi de la dl. Gabriel Furdui, Auto Europa Timisoara, pentru inca aproximativ 1900 euro (+6.3%) Renault isi etaleaza intreaga experienta obtinuta in domeniul productiei de automobile electrice cu modelul Zoe, prezentat in versiune de productie in 2012 la GIMS – salonul auto de la Geneva si in prezent lider autoritar al inmatricularilor in Europa.

Cu aceasi putere 100 kW (136CP) ca si e-208, varianta R135 a veteranului casei franceze vine cu un consum apropiat, ceea ce ii permite sa „mearga” cu 20 kilometri mai departe (+6.8%), datorita acumulatorului mai mare cu 10%.

Cuplul mai mic al motorului de Zoe rezulta intr-o acceleratie de la 0 la 100 km/h cu 1.4 secunde mai lenta decat cea realizata de e-208 si 1 secunda fata de e-Corsa.

Cu dimensiuni si masa proprie foarte asemanatoare, Zoe va lua mai multe bagaje la drumuri lungi, avand cel mai mare portbagaj din gama modelelor analizate.

Pentru impresiile de condus BMW i3 si Renault Zoe recomand articolele:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.