Automobile electrice din clasa medie – oferta aprilie 2020 in Romania

Clasa medie de automobile in Europa, denumita segmentul C, cuprinde automobile de familie compacte, cu lungimea de aproximativ 4.5 metri.

Ieri am analizat oferta pe piata din Romania in segmentul B, care in cazul electricelor defineste automobilele de oras, desi mai recent autonomia fruntasilor se apropie de 300 kilometri, pentru Peugeot e-208 si Opel Corsa-e, sau chiar depaseste 300 kilometri in cazul celor doua modele Zoe cu acumulator de 55 kWh.

Sursa informatiilor tehnice: EVdatabase.org
Multumim d-lui Paniciu Istvan pentru corectarea incarcarii AC pentru Leaf Accenta (de la 3.6 kW in EVdatabase.org la 6.6 kW) pe baza experientei proprii cu un Leaf 40 kWh

De la inceput trebuie sa recunosc ca este foarte greu sa raman obiectiv in aprecierea meritelor acestor modele, care includ indragitul nostru Hyundai Ioniq. „Ionica” a fost prietenul de nadejde pentru mai mult de 32.000 kilometri de test drive in cadrul proiectului Electromobilitate, incepand din septembrie 2018, fara cea mai mica ezitare sau problema tehnica, rezultand in ZERO cheltuieli de intretinere.

Am listat in tabel si cele doua variante ale noului Kia Soul, desi pagina importatorului informeaza ca nu sunt deocamdata disponibile in tara, dar am evitat sa includ noul Volkswagen ID.3 despre care vestile sunt mai putin incurajatoare in legatura cu soft-ul, ce pare a fi mult intarziat fata de planul initial al lansarii in vara.

Vom reveni insa cu actualizari pe parcursul anului, pentru a include orice noua aparitie pe piata din Romania si lista noilor venite este mai interesanta ca oricand:

  • noul Fiat 500 electric produs in Italia pentru categoria buburuzelor de oras
  • mult asteptatul ID.3 in segmentul C
  • prima Mazda 100% electrica in segmentul SUV-urilor mici

Alte modele modele noi pentru piata europeana speram sa isi gaseasca drumul spre Romania spre sfarsitul anului, sau la inceputul 2021: Polestar 2, Volvo XC 40 Recharge, Honda e, Peugeot e-2008 (si omologul Opel), SUV-urile Aiways si MG ZS produse in China, etc.

Tot pentru 2021 ne indreptam gandurile spre Elon Musk si echipa care decide strategia comerciala Tesla, cu speranta ca vor deschide o filiala in Romania, care ar permite accesarea programului rabla plus pentru gama de modele S3XY Tesla, infiintarea unui service si macar cateva statii Super Charger.

Volkswagen e-Golf

Sursa informatiilor: EVsales

Inca nu gasim nume sau marci noi in aceasta categorie pe piata din Romania, desi asteptam cu nerabdare noul ID.3 al grupului Volkswagen, reprezentat deocamdata de veteranul e-Golf, care cu discounturi considerabile a reusit in ultimele doua luni recorduri de vanzare, care l-au plasat pe locul TREI al inmatricularilor din Europa si locul PATRU in lume.

Sursa informatiilor: EVsales

Fara sa exceleze la vreo categorie ce capteaza interesul electromobilistilor (autonomie, consum, viteza de incarcare), e-Golf se bazeaza pe experienta, robustetea si familiaritatea unuia din cele mai bine vadute modele in Europa, VW Golf, de care doar un ochi format in identificarea de EV-uri reuseste sa-l deosebeasca de la oarecare distanta.

O lectie buna de retinut este ca pretul vinde produsul, chiar si in cazul masinilor electrice. Modelul e-Golf are cea mai mica autonomie din segmentul analizat, cel mai mare consum si cea mai lenta incarcare, dar faptul ca are cel mai bun pret, a reusit sa convinga mai mult de 7000 de clienti in Europa sa-l cumpere in primele doua luni ale anului 2020. La nivel global e-Golf a mai gasit aproape o mie de cumparatori.

Hyundai Ioniq model 2020

Chiar daca experienta noastra cu „Ionica” (model 2018) se intinde pe 76 de saptamani si peste 32.000 kilometri, am intalnit modelul 2020 doar la IAA-Frankfurt si in show room la Casa Auto Timisoara.

Exteriorul si interiorul au beneficiat de modernizari, in special in zona infotainment si interfata cu utilizatorii, dar schimbarea majora a fost instalarea unui acumulator mai mare si a unui grup motopropulsor mai puternic, care sa pastreze performantele dinamice intacte fata de modelul anterior.

Pentru un pret de baza cu 2356 euro (+7.1%) mai mare ca cel al e-Golf-ului, Ioniq-ul model 2020 ofera:

  • autonomie de 260 km, plus 36.8% fata de e-Golf
  • consum de 14.7 kWh/100km, minus 12.5% fata de e-Golf
  • mai mult spatiu interior (dimensiuni si ampatament mai mare) si un portbagaj mai mare, pentru o masa totala mai mica cu 120 kg (- 8.5%).

O comparatie individuala, dupa necesitati si preferinte, a nivelului de dotari de baza si a pretului diferitelor pachete este foarte utila, inaintea deciziei de achizitie, echiparea de baza fiind in general mai generoasa la modelele venite din Asia.

Nissan Leaf

Adaugand la pretul Ioniq-ului inca 1200 euro, atingem pretul de baza al modelului Nissan Leaf Accenta, echipat cu acumulator de 40 kWh.

Cu exceptia unei acceleratii de la 0 la 100 km/h mai rapide (7.9 secunde Leaf fata de 9.7 secunde Ioniq) si a unui portbagaj mai mare cu 78 litri (22%), Leaf Accenta este o masina mai grea (+11%), care consuma mai mult (+11.6%) si are autonomie mai mica cu 20 kilometri (-15.4%).

Sub aceasi caroserie se ascunde insa campionul segmentului C, Nissan Leaf N-Connecta, pe care inginerii de la Yokohama au inghesuit un acumulator de 62 kWh, racit cu aer, si cel mai puternic motor al clasei de 160 kW (218 CP) si 340 Nm.

Cu toate ca varianta Connecta este cu 151 kg mai grea (+9.6%) decat Accenta, performantele dinamice sunt cele mai bune din segmentul C electric in Romania. Acceleratie de 7.3 secunde de la 0 la 100 km/h nu am mai intalnit decat in segmentul B, la Mini si BMW i3.

Modelul N-Connecta are cel mai mare consum din clasa, 17 kWh/100 km, dar acumulatorul de 62 kWh reuseste sa asigure cea mai mare autonomie: 330 km in exploatare curenta (sursa informatiei: EVdatabase.org).

Portbagajul este cu 15 litri mai mic decat la varianta Accenta, dar mai mare decat la Ioniq sau Golf, cu exceptia spatiului creat prin rabaterea banchetelor spate, cand Ioniq ofera cu 1417 litri cel mai mare spatiu de depozitare, pentru o calatorie in doi, cu 22% mai mare decat Leaf N-Connect.

Concluzie

Fiecare va trage propriile concluzii si va alege modelul cel mai potrivit pentru nevoile proprii sau ale familiei, echipat cu pachetele de dotari ce corespund preferintelor individuale. De la robustetea si familiaritatea e-Golf-ului, la frugalitatea Ioniq-ului (9.40 RON energie electrica pentru 100 km) si pana la performantele Leaf-ului N-Connecta, diferenta pretului de pornire pentru modelele din segmentul C este de 11.658 euro.

Nu am discutat nivelul de dotare standard si pretul optiunilor, pentru fiecare model, fiindca sunt o alegere atat de personala incat nu are rost sa o includem intr-o prima privire de ansamblu.

Quasar – statie de incarcare bidirectionala produsa de firma EVconnect.
Foto la CES Las Vegas ianuarie 2020

Probabil una din calitatile unice ale Leaf-ului este si cea mai putin apreciata in prezent: incarcarea bidirectionala cu ajutorul standardului japonez ChadeMo. In combinatie cu o statie Quasar produsa de EVconnect, Leaf-ul poate fi incarcat acasa, ca toate celelalte automobile din clasa sa, dar este singurul care poate furniza energie locuintei sau unei cabane, in timpul unei intreruperi de curent. Pentru persoanele dependente de un aparat medical alimentat de la priza, capacitatea Leaf-ului de a inlocui functia unui generator de curent, ar putea fi factorul decisiv pentru achizite.

Despre Hyundai Ioniq model 2018 gasiti peste 100 de articole cu teste paralele si rapoarte saptamanale de consum pe 24auto.ro si electromobilitate.com. Modelul 2019 este eroul articolelor lui Tudor, iar despre achizitia unui model 2020 a scris Edi.

Despre e-Golf vom afla mai multe detalii dupa ce activitatile cotidiene vor reveni la normal.

Pentru impresii culese din viata de zi cu zi alaturi de Nissan Leaf, recomand trei articolele scrise de colaboratoarea noastra din Bucuresti, Gabriela Olaru-Marzea:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.