Comparație IONIQ 5 – Tesla Model Y după un drum Timișoara-București

Săptămâna trecută am fost din nou la București, dar de data aceasta cu o Tesla Model Y RWD. Sigur cele două modele, al meu IONIQ 5 și Model Y, nu sunt neapărat concurente directe, capacitatea acumulatorului și puterea de încărcare fiind diferențele majore.

Intrând în detalii, între cele două modele sunt mai multe deosebiri, începând cu dimensiunile exterioare, Tesla fiind modelul mai mare la toate cele trei dimensiuni, lungime, lățime, înălțime
 
Capacitatea acumulatorului este de asemenea diferită, de această dată în favoarea IONIQ-ului, care are disponibili aproape 73 kWh, spre deosebire de MY RWD, care conform EV-database are o capacitate utilizabilă de 58 kWh.
 
Asemănarea ar consta în faptul ambele modele (cu care m-am deplasat la București) sunt RWD, însă MY are cu vreo 60 kW mai multă putere. Nu voi compara timpii de deplasare pentru cele două călătorii la București, întrucât condițiile de trafic au fost foarte diferite și nu suportă comparație.
 
Diferența de putere a motorului este însă sesizabilă și am simțit Model Y ca fiind mai sprinten, având în vedere masa celor două este aproape egală. De asemenea, suspensia Tesla mi se pare mai bine calibrată decât cea a IONIQ-ului, fiind o idee mai rigidă, dar și mai stabilă pe curbe „atacate” mai sportiv.
 
Cea mai mare și notabilă diferența o reprezintă însă puterea de încărcare, 220 kW pentru IONIQ 5 și 170 kW pentru MY RWD. Curba de încărcare este de asemenea diferită, cea a IONIQ-ului fiind mult mai „plată”, mai constantă
 
Pe de altă parte, avantajul Tesla îl reprezintă rețeaua de încărcare Supercharger, care funcționează ușor, fără aplicații și tot felul de conturi. Deocamdată, în România sunt destul de prost amplasate pentru cei aflați în tranzit, fiind în interiorul orașelor, în avantajul localnicilor.
 
Tesla este modelul mai eficient dintre cele două, pe baza diferenței înregistrate, de aproximativ 2.5 kWh/100km în condiții similare de mers între Timișoara și București. Diferența provine probabil din aerodinamica mai bună și posibil din eficiența drivetrain-ului. Sigur nu pot trage concluzii precise, pentru nu am testat în paralel cele două mașini.
 
Un alt avantaj pentru Tesla este sistemul de infotainment, care pe lângă se mișcă mult mai fluid decât cel de pe IONIQ 5, primește update-uri OTA regulat, dar are și serviciile de streaming incluse (Netflix, Disney+, YouTube) pe care le poți folosi atunci când stai în trafic (da, pe Valea Oltului!) sau la încărcat. 
 
Nu am sesizat la Tesla defecte de asamblare sau lucruri care să spun că mă deranjează și am experimentat un singur ”phantom brake” (frânare neintenționată la mersul cu Autopilot), pe care însă l-a corectat foarte repede, încât nu am considerat acest lucru un pericol. 
 
Cu toate că cele două modele par foarte similare din punct de vedere al clasei și al dimensiunilor, sunt cât se poate de diferite. La Hyundai, chiar dacă IONIQ-ul este fabricat pe o platformă nouă, dedicată EV, se mai observă pe alocuri cutumele producătorilor consacrați. Pe cealaltă parte, Tesla este în primul rând un gadget cu un hardware dezvoltat în jurul software-ului, cele două elemente fiind în armonie. 
 
Părerea mea este că IONIQ5 impresionează prin design și puterea de încărcare, iar MY prin software, infrastructură de încărcare și nu în ultimul rând prin disponibilitate, termen de livrare și preț.
În final, când vine vorba de achiziție alegerea este subiectivă și fiecare va achiziționa modelul care i se potrivește cel mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.