Congresul Automotive News 2023 – investiții în inovație

Ca în fiecare an din ultima decadă, Congresul Auto organizat de Automotive News la Detroit, cu o zi înainte de deschiderea porților salonului auto local, a avut o participare remarcabilă a liderilor industriei auto americane reuniți sub deviza: Investiții în inovație!

Orice discuție serioasă despre despre inovația actuală în domeniul auto, include obligatoriu și aspectul software-hardware, iar odată ajunși la acest capitol Tesla nu mai poate fi ocolită, mai ales prin prisma știrilor legate de cele 3 miliarde USD investite în tehnologie AI prin proiectul Dojo.

Investițiile în software si hardware din industria auto nu sunt o noutate, articolul alăturat semnalând amplificarea fenomenului în ianuarie 2020:

Diferența radicală, față de ediția din urmă cu 10 ani, este că atunci Tesla era subiectul glumelor, iar acuma a devenit ”the great disruptor” al industriei auto tradiționale, chiar dacă cineva remarca că este ”Marele Absent” de la evenimentele din Detroit.

De la tracțiunea electrică la vânzarea directă și de la rețeaua Supercharger la proiectul DoJo și aplicațiile AI pentru conducerea autonomă, nici un aspect al inovațiilor Tesla în domeniul auto nu a rămas neîntors pe toate fețele, poate cu excepția metodelor de productie inovatoare introduse într-o industrie cu peste 100 de ani de experiență.

Numele Elon Musk nu a fost pronunțat, cu toate că ziua congresului a coincis cu lansarea unei noi biografii presărate cu picanterii din culisele Tesla, dar faptul că produsele firmei au acaparat 60% din piața americană BEV anul acesta, iar Model Y și 3 ocupă primele două poziții ale înmatriculărilor globale, a fost amintit de mai mulți vorbitori.

Contra-ofensiva

Desigur că în aceeași zi a apărut și contra-ofensiva pe canalele TV, cu neobositul Bob Lutz declarând că ”publicul american nu este pregătit pentru electrificarea forțată de administrația de la Casa Albă”.

Parcă am mai auzit așa ceva din partea unui alt atot-știutor în ale automobilelor… In 2019 era un executiv de la BMW, care afirma că publicul european nu dorește mașini electrice, iar anul acesta același public european a achiziționat peste 1.6 milioane de automobile electrice în primele șapte luni ale anului (Sursa: CleanTechnica).

Dar ce autoritate mai poate avea Bob Lutz în domeniu, după o carieră strălucită în care a condus proiecte cu totul remarcabile, printre care Chevy Volt și Bolt, dacă în urmă cu zece ani prognoza moartea iminentă a firmei Tesla, iar de atunci Tesla a ajuns cea mai valoroasă firmă cotată pe bursă?

+70 miliarde USD într-o zi

Cu siguranță este cu totul neobișnuit modul în care investitorii estimează capacitatea de a realiza profit pentru o firmă caracterizată de unii ca producător de automobile, în timp ce alții o privesc prin prisma inovațiilor tehnologice legate de soft, hard și metode de producție.

Extrem de penetrantă a fost comparația făcută de Thomas Müller, vicepreședintele firmei Wipro (sponsorul manifestării din acest an), care sublinia implicațiile proiectului DoJo:

  • Creșterea capacitații de a genera profit în viitor din servicii IT destinate conducerii autonome, a fost recompensată luni (11 septembrie 2023) cu investiții ce au dus la creșterea valorii Tesla într-o zi cu 70 miliarde USD, sau echivalentul valorii actuale pe bursă a firmei BMW.
Sursa informației: Companies market cap.com

De ce este importantă această discuție la nivel de congres auto? Fiindcă dezbaterea dacă Tesla este o firmă auto sau una IT, va continua pentru mulți ani, chiar dacă Musk afirmă că domeniul energetic va fi cu mult mai mare decât cel auto.

Valoarea, credibilă sau incredibilă, pe bursă este o sursă de finanțare ieftină pentru achiziții și pentru cele mai îndrăznețe proiecte, care detașează Tesla tot mai mult de urmăritorii din industria tradițională.

Nu toate comentariile au fost favorabile firmei Tesla, dar despre implicațiile legale ale conducerii autonome și investigațiile accidentelor provocate de automobile Tesla, vom continua în următorul episod al cronicii de la Congresul Auto organizat de Automotive News.

(VA URMA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.