NAIAS 2023 Detroit văzut prin prisma mobilității electrice

După doi ani de pauză și marea dezamăgire din 2022, ediția din acest an târgului auto de la Detroit, organizat de asociația dealerilor din zonă, a beneficiat de participarea celor trei mari producători tradiționali americani: GM, Ford și Chrysler, care aparține în prezent grupului Stellantis.

Rolul marilor show-uri auto, cunoscute din perioada pre-pandemica, a pălit odată cu lansările de produse online sau în cadrul unor evenimente automobilistice recunoscute (Goodwood Car Festival, Pebble Beach car show, etc). Asemănător cu încercarea de anul trecut, asociația dealerilor și-a propus să ofere publicului o experiență concretă la bordul unor modele mai noi, sub deviza: ”See, touch & drive the future” (privește, atinge și șofează viitorul).

NAIAS – electromobilistic

La fel ca în ultimii cinci ani, relatările noastre de la evenimentele auto (IAA, NAIAS, CES, etc) sunt limitate la modele 100% electrice prezente.

Educarea publicului

Cea mai placută surpriză din acest an a fost standul de educare EV a publicului participant, o temă care rezonează perfect cu obiectivele proiectului Electromobilitate. Fiindcă producătorii și dealerii joacă ping-pong cu cine ar trebui să aloce resursele și să contribuie la educarea electromobilistică a viitorilor clienți, statul Michigan a preluat inițiativa și a creat un centru de informare atât în complexul expozițional, cât și online.

GM în rol de vedetă EV a târgului

Într-un anume fel, prezența GM cu modele electrice pentru trei din cele patru mărci actuale (GMC, Cadillac, Chevrolet, Buick), a fost ca o revedere a ultimei ediții IAA de la Frankfurt (2019), când grupul VW a prezentat câte un model electric pentru fiecare brand. Dacă la VW toată zarva era atunci în jurul platformei MEB, la GM platforma dedicată se numește ULTIUM și promisiunile sunt la fel de mari, ca cele făcute de VW în urmă cu patru ani.

Cu o zi înainte, în cadrul Congresului Automotive News, președintele GM Mark Reuss declara că actuala gamă de modele electrice și volumul ce poate fi asamblat cu acumulatori proprii, produși la noua fabrică din Lordstown, Ohio, va genera profit în următorii ani.

GMC

Pentru brandul utilitar, GM a prezentat reîncarnarea electrică a Hummer-ului și pickup-ul Sierra.

Chevrolet

Cunoscut pentru modele mai accesibile ca preț, brandul Chevrolet a venit cu o lozincă atractivă la Detroit:

EV pentru toată lumea!… și a confirmat continuarea producției pentru Chevy Bolt, cu acumulatori ULTIUM de această dată.

Să facem cunoștință cu Silverado, Equinox și Blazer, un pickup (frate cu GMC Sierra) și două SUV-uri cu design atractiv.

Cadillac

În gama de preț peste 75.000 USD este Cadillac Lyriq, care nu beneficiază de subvenții, dar nici de producție, așteptarea după depunerea comenzii trecând de un an și jumătate în prezent.

In aceeași gamă de preț și aspirații de mașină premium, este disponibil însă în doar cateva săptămâni primul model livrat de Lucid Motors. Un scurt test drive recent cu Lucid Air, varianta Pure, găsiți aici:

Buick

Deși în China, Buick livrează în prezent două modele electrice asamblate pe platforma Ultium, la Detroit am vazut doar noul Envista, un SUV compact, despre a cărui electrificare nu se vorbește (încă…).

Ford

După un start bun cu Mach-e și F150 lightning, Ford a expus doar o variantă ”rally” pentru Mach-e cu câteva elemente aerodinamice și o suspensie ridicată cu 20 mm.

Stellantis

La fel ca în Europa, mărcile Stellantis sunt printre codașii pe calea electrificării, cu toate că fiecare hibrid sau PHEV este prezentat ca ”automobil electric”.

Deși antipatia lui Carlos Tavares (CEO Stellantis) pentru electrificare este publică, Chrysler a fost singurul producător care a expus un concept electric la Detroit, chiar dacă nu a fost o premieră: Airflow Graphite.

Dacă este să dăm crezare promisiunilor, spre finalul anului 2024, ar trebui să apară pe șosele și pickup-ul RAM electric. Ar fi interesant de ascultat ce ar avea de spus Peter Rawlinson (CEO Lucid Motors, care a introdus noțiunile de ”smart range” și ”dumb range”, legate de autonomia obținută prin eficiență sau prin acumulatori mari) despre acumulatorul de 230 kWh cu care a fost echipat viitorul RAM, pentru a realiza o autonomie estimată de 560 km (359 mile).

Circuitul electric

Mai multe modele electrice cunoscute (Cadillac Lyriq, Ford F150, Hummer, VW ID.4, BMW iX și i4) au fost prezente pe circuitul organizat în pavilionul expozițional, între care pentru prima oară după 10 ani este prezentă Tesla cu Model 3, Y și X. (Intre noi fie vorba, la evenimentele organizate în cadrul proiectului nostru adunăm mai multe modele electrice decât au fost prezente pe pista de la NAIAS 2023).

În 2013 Bob Lutz, eminența cenușie a Detroit-ului, care s-a perindat în funcții de conducere la BMW, Ford, Chrysler și în final GM, sfătuia publicul să cumpere un Model S, recunoscând că este o mașina remarcabilă, dar susținând sus și tare că firma vă dispărea cât de curând.

Nu numai ca Tesla nu a dispărut, dar a devenit în ultimul deceniu cea mai valoroasă companie auto din lume, a acaparat în acest an peste 60% din înmatriculările BEV din SUA, iar Model Y și 3 ocupa pozițiile 1 și 2 în clasamentul înmatriculărilor globale.

In loc de concluzii

Despre momentul IAA și NAIAS 2023 vom reveni de multe ori, fiindcă reprezintă o bornă de trezire la realitate a industriei europene în fața invaziei din China și a neputinței pe piața americană, unde publicul nu a uitat înșelătoria Dieselgate.

Aceeași producători care în 2020 au ridicat prețurile imediat după ce guvernul francez și german au majorat subvențiile in Europa, iar de atunci au realizat profituri oneroase, limitând producția doar la cele mai rentabile modele (mișcare justificată prin lipsa chip-urilor, cablajelor, etc) se plâng în prezent de prețurile prea mici practicate de producătorii chinezi.

Ancheta europeană cu privire la subvențiile acordate de guvernul chinez industriei EV, cu scopul de a majora taxele europene pentru vehicule de import, va ridica mult praf și zgomot în următorul an. Din toată dezbaterea actuală a dispărut însă interesul fundamental al cumpărătorului, cel de a avea acces la produse cu un raport preț/calitate cât mai mic.

Lecțiile aplicate de firmele chineze, acolo unde barierele de intrare pe piață sunt prea înalte, ar trebui să dea mult de gândit legiuitorilor, gata să sară în ajutorul firmelor cu conducători lipsiți de viziune, care au pierdut prima repriză din meciul electrificării.

  1. Producătorii de acumulatori chinezi investesc masiv în Ungaria, unde au găsit un climat favorabil, evitând astfel riscul unor taxe majorate de import.
  2. Este foarte probabil că vor construi și fabrici de asamblare în Europa, la fel cum au procedat cei din Japonia și Coreea.
  3. Extinderea producției în Mexic, pentru evitarea taxelor de import americane este la fel de probabilă. JAC și BAIC asamblează în prezent autovehicule în Mexic, iar MG, Great Wall și Geely și-au exprimat interesul și au demarat negocierile.

Pe termen lung doar inovația și competitivitatea poate salva firmele europene și pe cele americane, care au pierdut în ultimele trei decenii mai mult de 50% din piață, mai întâi în favoarea celor japoneze, apoi a celor coreene.

La NAIAS nu s-au vazut încă, dar la IAA firmele din China au transmis un semnal clar că Europa este în colimator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.