Consum de decembrie și cheltuieli cu Tesla Model 3 după achiziție

Noii proprietari de Tesla, Andrei, Marius și Darius, au acumulat săptămâna trecută în condiții meteo în general nefavorabile aproape 3000 km.

Știind că Silviu va ridica zilele acesta exemplarul său de la reprezentanța din București, ne-am propus să adăugăm la informațiile obișnuite despre autonomie, consum și costurile cu energia electrică, alte cheltuieli ce apar inevitabil după achiziție.

Din totalul de aproape 3000 km parcurși de echipa Tesla în ultima săptămână, 1932 km aparțin lui Andrei, care pe lângă drumurile locale a avut în program Timișoara – Tulcea – Timișoara, prin București. Sunt multe învățăminte după această experiență, în care lipsa unei rețele de autostrăzi și a mai multor puncte de încărcare Super Charger au prelungit timpul călătoriei cu aproape două ore, față de cel realizat în mod obișnuit.

Remarcabil este consumul (17.8 kWh/100 km) în condițiile ploioase și friguroase de săptămâna trecută, ținând cont ca Andrei conduce varianta Dual Motor, cu tracțiune integrală și performanțe dinamice ridicate.

Privind graficul consumului mediu din ultimele 11 săptămâni, observăm că valorile realizate de Andrei merg în paralel cu cele comunicate de Marius pentru varianta cu tracțiune spate, cu o singură excepție, cea din prima săptămână din noiembrie. Acest lucru este firesc, considerând masa, puterea și cele două motoare ale variantei long range, generând costuri mai mari cu energia electrică de aproximativ 15 – 20%.

Impactul vitezei asupra consumului

Red Panda having fun!

Specificațiile tehnice nu explica întotdeauna pe deplin consumul și autonomia realizabilă cu un anumit model. De cele mai multe ori viteza de deplasare este factorul determinant și pentru a înțelege în detaliu acest aspect, Darius ne-a pus la dispoziție consumul mediu pentru fiecare etapă.

Săptămâna trecută am parcurs 83 km în oraș, cu un consum de 23.3 kWh/100 km, după care am plecat de sâmbătă pe duminică până la Păltiniș și am resetat de 3 ori consumul, pe fiecare etapă.

De la Timisoara la Sebeș, cu 130 km/h pe autostradă, consumul a fost 20.8 kWh/100 km – 208.5 km parcurși;
De la Sebeș la Păltiniș și înapoi (via Sibiu) consumul a fost 20.5 kWh/100 km – 180 km parcurși;
De la Sebeș la Timișoara cu 120 km/h pe autostradă consumul a fost 18.7 kwh/100 km – 205 km parcurși.

Diferența de consum de 11.2% pentru etapa Timișoara – Sebeș între dus și întors nu poate fi explicată doar prin altitudine, Sebeșul fiind cu 170 m mai sus decât Timișoara (sursa – google maps). O altă contribuție semnificativă poate avea direcția vântului și ploaia sau zăpadă pe sosea, dar cert este că diferența de 10 km/h la viteza stabilită pe tempomat va avea întotdeauna un impact considerabil asupra autonomiei.

Din fericire, la Tesla funcția energy ajută la calibrarea foarte precisă a ritmului de mers în funcție de rezervele de energie necesare până la destinație. În aceste condiții rămâne o decizie individuală dacă ritmul mai alert pe autostradă merită, comparativ cu timpul mai lung de așteptare la încărcare, atunci când nu ai la dispoziție un Super Charger. Cum de obicei încărcările sunt în paralel cu servitul mesei sau cumpărături, 10 – 15 minute în plus la încărcare nu prea contează, iar impactul financiar este suportabil.

Încărcarea la bloc și alte cheltuieli

La datele statistice amănunțite din fiecare săptămână, Marius a adăugat o imagine cu încărcarea lentă din parcarea blocului, o soluție care nu afectează timpul de călătorie.

SĂPTĂMÂNA  06 – 12 DEC  2021

  • km parcurși – 264
  • kWh consumați – 38
  • consum mediu – 14,4 kWh/100km
  • viteza medie – 56,4 km/h
  • temperatura medie a aerului – 5,6 grade Celsius
  • kWh încărcați – 72
    • din care, 64 kWh CCS
    • 8 kWh Schuko)
  • durată încărcări – 261 minute
    • din care, 103 minute CCS
    • 158 minute Schuko
  • durată deplasare – 281 minute

Pe măsură ce ne apropiem de finalul anului, o perioadă de bilanțuri cu privire la evenimentele și experiențele din ultimele 12 luni, am propus participanților la proiectul Electromobilitate să aruncăm o privire la toate cheltuielile întâmpinate în 2021.

Marius a luat în primire Tesla de la București în ultima săptămână din septembrie și de atunci, pe lângă cei 35.000 euro achitați la achiziție, a mai avut următoarele cheltuieli:

  • taxe pentru înmatriculare și numere – 135 lei
  • rovinietă 12 luni – 139 lei
  • asigurare RCA Allianz 12 luni -346 lei
  • anvelope iarnă Michelin Alpin 5 – 235/45 R18 98V XL – 2382 lei
  • manoperă montare anvelope iarnă – 100 lei
  • costuri încărcări – 15.2 lei
  • poliță asigurare Casco Generali – prima rată semestrială – 2480 lei

Cu totul altfel arata cheltuielile lui Tudor (AR), după ce a primit varianta sa Dual Motor în primăvară direct la Arad.

Mașina a fost cumpărată în Aprilie 2021, costuri totale până astăzi:

– Acceleration Boost: 1500 Euro

– Casco + Asigurare Obligatorie: 2000 Euro

– Presuri iarna: 200 Euro

– Cauciucuri iarna + Jante și Senzori Presiune: 1800 Euro

– Eleron Carbon: 800 Euro

Cost energie electrică: 60 Euro

Total: 6360 Euro

După cum vedeți multe din aceste costuri sunt opționale. Costuri obligatorii ar fi:

Cost energie electrica: 60 Euro

– Cauciucuri iarna + Jante și Senzori Presiune: 1800 Euro

– Casco + Asigurare Obligatorie: 2000 Euro

Total: 3860 EURO

3 Responses

  1. Gabriel spune:

    Cum se poate achizitiona Acceleration Boost in Romania? Se rezolva la DAB?

  2. DKrisz spune:

    De unde aveti voi asigurare + casco 2000 Euro ??? … Eu in Germania pentru un Model S platesc asig obligatorie plus casco 1000 Euro .

  3. Tudor spune:

    Buna Gabriel,

    Deoarece optiunea de Upgrades nu apare in aplicatia Tesla(iOS, Android) pentru masinile achizitionate in Romania trebuie sa activam optiunea( sau orice alta optiune extra) printr-un service Tesla. Nu e necesara vizita in service.
    Eu am intrat in sectiunea service a aplicatiei, am ales Software Upgrade si acolo am scris ca vreau Acceleration Boost. Am selectat service-ul cu data disponibila cea mai recenta. In 2 saptamani am primit e-mail de la tesla, am virat banii printr-un transfer bancar(fara TVA) si mi-au activat optiunea remote.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.